מאגר סיפורי מורשת

אוצר אנושי מתוכנית הקשר הרב-דורי

אַנְשְׁלוּס
אַנְשְׁלוּס (גרמנית: Anschluss, תרגום מילולי: "סיפוח" הוא הכינוי לסיפוחה של אוסטריה לרייך השלישי ב-12 במרץ 1938, בעקבותיו המדינה האוסטרית בוטלה והפכה למחוז ברייך הגרמני. אף שאיחוד בין אוסטריה לגרמניה נאסר במפורש בהסכם ורסאי, המעצמות לא מנעו את הסיפוח, בתקווה כי היטלר יסתפק בסיפוח אוסטריה ולא ישתלט בכוח על שטחים נוספים.
מתוך: העליה של סבא משה סיני
אַפַּרְטְהַיְיד
אַפַּרְטְהַיְיד (מאפריקאנס: Apartheid - הפרדה) הייתה מדיניות הפרדה גזעית שהונהגה על ידי המיעוט האירופאי-הלבן בדרום אפריקה משנת 1948 ועד שנת 1994. המדיניות הנהיגה הפרדה בין לבנים לבין שחורים ו"צבעוניים" (בני תערובת), והעניקה זכויות יתר לבני המיעוט הלבן. (ויקיפדיה)
מתוך: שהותי בדרום אפריקה – אלחנן עזרא הרשנזון
אַפּוֹטְרוֹפּוֹס
אַפּוֹטְרוֹפּוֹס הוא אחראי על מי שאינו מסוגל לדאוג לענייניו. (ויקיפדיה)
מתוך: סיפור אישי של אמנון רז
אַפיפְיוֹר
האַפיפְיוֹר הוא מנהיגה של הכנסייה הרומית-קתולית וראש מדינת קריית הוותיקן שברומא. נוצרים קתולים רואים בו את ממשיך דרכו של פטרוס. מוסד האפיפיורות קיים מעל ל-1,900 שנים וגם כיום לאפיפיור יש כוח פוליטי לא מבוטל והוא סוחף אחריו מיליארד ויותר מאמינים קתולים, ושולט על מדינה קטנה מאוד אך עשירה חומרית ותרבותית. (ויקיפדיה)
מתוך: עלייתם המופלאה של סבא מקס וסבתא גרטה
אַרְגֹּב
אַרְגֹּב היה שמו של אזור בבשן בעבר הירדן המזרחי בתקופת המקרא. בקרב חוקרי המקרא וארץ ישראל שוררות דעות שונות באשר לזיהוי של ארגוב. ארגוב נכבש על ידי שבטי ישראל לפני כניסתם לארץ ישראל שממערב לירדן; לפי המסופר בספר דברים, יצאו הלוחמים של שבטי ישראל אל הבשן שכלל את "חבל ארגוב", שם נתקלו בכוחות הצבא של עוג בסמוך לעיר אדרעי, והתנהלה מערכה צבאית שהסתיימה בניצחונם של שבטי ישראל. (ויקיפדיה)
מתוך: דליה בר ארגוב מספרת על הוריה
אַרְטִישׁוֹק
אַרְטִישׁוֹק (שם עברי: קִנְרָס או חֻרְשָׁף;) הוא זן תרבותי של מין ממשפחת המורכבים המשמש למאכל. מוצאו של הצמח במערב הים התיכון, שם הוא גדל בר גם כיום. האיטלקים מיצרים ממנו ליקר ממשפחת הביטר הנקרא צ'ינר (Cynar). ב-100 גרם ארטישוק מבושל או אפוי יש 53 קלוריות, 2.89 גרם חלבון, 0.34 גרם שומן ו-8.6 גרם סיבים תזונתיים. (ויקיפדיה)
מתוך: מה שעושה את אליס מלכה מיוחדת
אַרְטִישׁוֹק (חֻרְשָׁף)
(בעברית: קִנְרֵס; שם שהתפתח מערבית (אל חרשף), אומץ לאנגלית (ארטיצ'וק) ועד לעברית בת ימינו - ארטישוק) הוא ירק מאכל ממשפחת המורכבים. הארטישוק מכונה גם חֻרְשָׁף (מערבית: خرشوف), אך אין לו קשר עם הסוג הבוטני חורשף. (ויקיפדיה)
מתוך: רינה ביטון מספרת על קשיי העלייה
אַרְכִיּוֹן
מקור המילה אַרְכִיּוֹן הוא ביוונית. זהו מאגר מקוטלג של מידע כתוב, מצולם וכד' מן העבר. (מילוג)
מתוך: מקריית חיים אל תל קציר
אַרִיָה
אַרִיָה (Aria) (משמעות באיטלקית: 'אוויר') הוא מונח הקשור לעולם המוזיקה ופירושו חיבור שירי באופרה או אורטוריה. קיימות אריוֹת למגוון קולות רחב. זהו קטע סולו של אחד הזמרים המבטא בדרך כלל מצב-רוח או הלך רגשי. (ויקיפדיה)
מתוך: העלייה הבלתי חוקית והצלת המשפחה
אַשְׁקְלוֹן
אַשְׁקְלוֹן היא עיר חוף במחוז הדרום בישראל, השוכנת במישור החוף הדרומי, בקצה מערבי של חבל לכיש, בין הנגב לשפלה. היא העיר המערבית ביותר במדינת ישראל ובירת נפת אשקלון. העיר הדרומית ביותר במישור החוף במדינת ישראל. (ויקיפדיה)
מתוך: תולדות דולי גלילה
אָדָם (גבע בנימין)
גֶּבַע בִּנְיָמִין (אָדָם) היא התנחלות ויישוב קהילתי הממוקם 2 ק"מ צפונית מזרחית לירושלים, בין כביש 437 לכביש 60. היישוב הוקם על ידי יוצאי שכונות ירושלמיות שהתגבשו לגרעין שנקרא "גרעין אדם". הגרעין התגורר בשתי נקודות עד שב-1984 אושר ליישוב מיקומו הנוכחי. (ויקיפדיה)
מתוך: איך הגעתי לכאן – המציאות עולה על כל דמיון
אָהַבְתָּ לְרֵעֲךָ כָּמוֹךָ
אָהַבְתָּ לְרֵעֲךָ כָּמוֹךָ היא מצוות עשה מהתורה, ולדעת התנא רבי עקיבא, הוא גם מושג יסוד בתורה. משמעות מצווה זו, היא שעל האדם לאהוב את רעהו כפי שהוא אוהב את עצמו. כאשר המשמעות המרכזית לכך היא: מה ששנוא עליך - אל תעשה לחברך. מכלל זה נגזרות דרכי התנהגות רבות, שבעטיין רבי עקיבא התייחס אליו כאל כלל מרכזי וחשוב בתורה. (ויקיפדיה)
מתוך: ציוני דרך בחייו של סבא מיקי מרגלית
אָזֶרְבַּיְיגָ'ן
רפובליקת אָזֶרְבַּיְיגָ'ן היא מדינה באירואסיה, בעבר הקווקז הסמוכה לים הכספי. היא גובלת ברוסיה בצפון, בגאורגיה ובארמניה במערב, ובאיראן בדרום. הרפובליקה האוטונומית של נחיצ'יבאן היא מובלעת המצויה אף היא בשליטת אזרבייג'ן, ולה גבול עם ארמניה מצפון וממזרח, עם איראן מדרום וממערב, ורצועה קצרה של גבול עם טורקיה מצפון-מערב. (ויקיפדיה)
מתוך: געגועיה של סבתא נדז'דה (נדיה) אל הילדות
אָזֶרְבַּיְיגָ'ן
רפובליקת אָזֶרְבַּיְיגָ'ן היא מדינה באירואסיה, בעבר הקווקז הסמוכה לים הכספי. היא גובלת ברוסיה בצפון, בגאורגיה ובארמניה במערב, ובאיראן בדרום. הרפובליקה האוטונומית של נחיצ'יבאן היא מובלעת המצויה אף היא בשליטת אזרבייג'ן, ולה גבול עם ארמניה מצפון וממזרח, עם איראן מדרום וממערב, ורצועה קצרה של גבול עם טורקיה מצפון-מערב. לאזרבייג'ן ישנן 3 מובלעות נוספות. (ויקיפדיה)
מתוך: סבתא מרינה אליב – מאזרבייג'ן לישראל
אָזֶרְבַּיְיגָ'ן
הָרֶפּוּבְּלִיקָה שֶׁל אָזֶרְבַּיְיגָ'ן היא מדינה באירואסיה, בעבר הקווקז הסמוכה לים הכספי. היא גובלת ברוסיה בצפון, בגאורגיה ובארמניה במערב, ובאיראן בדרום. אזרבייג'ן היא המדינה הראשונה בעלת רוב מוסלמי (אחרי הרפובליקה העממית של קרים) שהייתה לרפובליקה דמוקרטית וחילונית (הרפובליקה הדמוקרטית של אזרבייג'ן). היא נוסדה בשנת 1918, והצטרפה לברית המועצות בשנת 1920. בשנת 1991 עם התפרקות השלטון הסובייטי היא שבה והפכה לעצמאית. (ויקיפדיה)
מתוך: סבא שלי – גיבור שלי
אָסָפִי
אָסָפִי (בצרפתית: Safi – סָאפִי) היא עיר במערב מרוקו לחופי האוקיינוס האטלנטי, דרומית לקזבלנקה ומערבית למרקש. אספי היא עיר נמל שמהווה מרכז כלכלי לתעשיית הסרדינים של המדינה, ומקור ליצוא פוספטים, טקסטיל, קרמיקה ועוד. העיר היא אחת הערים העתיקות במרוקו, וכנראה נבנתה לראשונה כמושבה קרתגית, אולי בידי חנון הספן. במשך רוב שנותיה שימשה כאחד מערי הנמל החשובות של מרוקו. (ויקיפדיה)
מתוך: מקזבלנקה שבמרוקו עד לכפר חב"ד – ישראל הרט
אָסָפִי
אָסָפִי (בצרפתית: Safi – סָאפִי) היא עיר במערב מרוקו לחופי האוקיינוס האטלנטי, דרומית לקזבלנקה ומערבית למרקש. אספי מהווה מרכז כלכלי לתעשיית הסרדינים של המדינה, ומקור ליצוא פוספטים, טקסטיל, קרמיקה ועוד. העיר היא אחת הערים העתיקות במרוקו, וכנראה נבנתה לראשונה כמושבה קרתגית, אולי בידי חנון הספן. במשך רוב שנותיה שימשה כאחד מערי הנמל החשובות של מרוקו. (ויקיפדיה)
מתוך: סבתא קלריס בוהדנא – צניעות ואהבה
אָפַּרְטְהַיְידּ
אָפַּרְטְהַיְידּ (מאפריקאנס: Apartheid - הפרדה) הוא שמה של מדיניות ההפרדה הגזעית שהונהגה על ידי המיעוט הלבן בדרום אפריקה משנת 1948 ועד שנת 1994. מדיניות זו הייתה גזענית והושתתה על עקרונות של הפרדה גזעית בין לבנים, שחורים וצבעונים (בני תערובת), ומתן זכויות יתר לבני המיעוט הלבן. (ויקיפדיה)
מתוך: חייה של העולה החדשה
אָפַּרְטְהַיְידּ
אָפַּרְטְהַיְידּ (מאפריקאנס: Apartheid - הפרדה) הוא שמה של מדיניות ההפרדה הגזעית שהונהגה על ידי המיעוט הלבן בדרום אפריקה משנת 1948 ועד שנת 1994.(ויקיפדיה)
מתוך: סיפורו של אדווין סמואלס