מאגר סיפורי מורשת

אוצר אנושי מתוכנית הקשר הרב-דורי

אַבּוּ גוֹשׁ
אַבּוּ גוֹשׁ (בערבית: أبو غوش) היא מועצה מקומית במחוז ירושלים בישראל, השוכנת מערבית ליישוב מבשרת ציון ברום ממוצע של 800 מטר מעל פני הים. כלל תושבי אבו גוש כיום הם מוסלמים. בכל תקופת המנדט, נמנעה חמולת אבו גוש מלקחת חלק במאבק הלאומי הערבי בארץ ישראל. במהלך מלחמת העצמאות היה אבו גוש הכפר הערבי היחיד בפרוזדור ירושלים אשר שמר על נייטרליות, ואף סייע ללוחמים היהודיים ולצה"ל. למרות זאת, חלק מתושבי הכפר גורשו ממנו לאחר המלחמה. (ויקיפדיה)
מתוך: רק הקמנו את המדינה וישר פרצה המלחמה
אַבּוּ רוּדֵס
עיירה במחוז דרום סיני במצרים על חופו המזרחי של מפרץ סואץ. אבו רודס הוא גם שמם של שדות נפט הנמצאים באותו מקום, ביבשה ובים. שדות הנפט התגלו על ידי חברה איטלקית, והנפט הופק על ידה בשיתוף חברת הנפט הלאומית המצרית. שדות נפט אלה נחשבו לאחד ממאה השדות העשירים בעולם. (ויקיפדיה)
מתוך: סיפורה של דליה איטח
אַיָּלִיִים
משפחה של יונקים מעלי גירה בסדרת מכפילי פרסה. בעלת 16 סוגים ו־36 מינים. הנקבה ממליטה שני עופרים בכל המלטה, ולעיתים רחוקות היא ממליטה שלושה. העופר נשאר עם האם במשך שנה לערך. זכרים לרוב לא רואים יותר לעולם את אמם, בעוד שנקבות לעיתים חוזרות לאמן יחד עם עופריהן שלהן, ויחד הן מקימות עדרים קטנים. (ויקיפדיה)
מתוך: העופר- ג'ודי (יהודית) שרון
אַכְזִיב
אַכְזִיב היה יישוב מרכזי קדום לחופי הים התיכון בגליל המערבי, שמיקומו בסמוך מדרום לרכס סולם צור וראש הנקרה וכ-5 קילומטר צפונית לנהריה. באכזיב גן לאומי, שתי שמורות טבע (שמורת חוף אכזיב ושמורה ימית), בית ספר שדה ושרידים של הכפר הערבי א-זיב שהיה במקום ותושביו ברחו ממנו במהלך מלחמת העצמאות. (ויקיפדיה)
מתוך: ציד דגים בחוף אכזיב
אַל יִתְהַלֵּל חֹגֵר כִּמְפַתֵּחַ
החוֹגֵר (מי שחוגר את חרבו כדי לצאת למלחמה), אינו צריך להתפאר כמו המְפַתֵּחַ (זה שפותח את החגורה לאחר שניצח במלחמה). כלומר אדם אינו צריך להתפאר לפני המעשה כאילו כבר הצליח בו.
מתוך: בגיל שלוש חליתי במחלת ה"פוליו"
אַל תַּשְׁלִיכֵנִי לְעֵת זִקְנָה
אל תַפנֶה לי עורף כאשר, כביכול, אין עוד צורך בי, כיוון שאינני תורם או מועיל עקב היותי זקן: אַל תַּשְׁלִיכֵנִי לְעֵת זִקְנָה כִּכְלוֹת כֹּחִי אַל תַּעַזְבֵנִי“ (תהילים ע'א, פסוק ט') (ויקימילון)
מתוך: אליס צרפתי – לכבד ולדאוג למבוגר
אַלּוֹן הַגָּלִיל
אַלּוֹן הַגָּלִיל הוא יישוב קהילתי בגליל התחתון, סמוך למחלף המוביל, בתחום השיפוט של המועצה האזורית עמק יזרעאל. היישוב הוקם בשנת 1980 כמושב עובדים חקלאי של תנועת המושבים במסגרת תוכנית המצפים ל"ייהוד הגליל", ונקרא בשם הזמני יפתחאל א'. (ויקיפדיה)
מתוך: הקמת ישוב חדש בארץ ישראל
אַלּוֹנֵי הַבָּשָׁן
אַלּוֹנֵי הַבָּשָׁן הוא מושב שיתופי של תנועת הפועל המזרחי במזרח רמת הגולן, והוא היישוב המזרחי ביותר במדינת ישראל. גרעין המתיישבים הוקם על בסיס קבוצת רווקים ומשפחה אחת שקיבלו הכשרה התיישבותית ברמת מגשימים. הגרעין עלה למקום בל"ג בעומר ה'תשמ"א - מאי 1981. גרעין המייסדים כלל בוגרי בני עקיבא שרצו להדגיש את חשיבות ההתיישבות בכל חלקי ישראל ובעיקר במרכז הגולן הדליל בהתיישבות. (ויקיפדיה)
מתוך: מאלוני הבשן אל שדות יעקב – סבא שלמה כפיר
אַלעִֹשְק מַא יִֹשתִּי חֲלַא / וַלגּוּע מַא יִֹשתִּי סְלַא:
האהבה אינה צריכה יופי, וְהָרָעָב אינו צריך שמחה. האהבה בין השניים אינה מבוססת על יופי בלבד אלא היא נובעת מרגשות ותחושות, מקשרים נפשיים ורוחניים
מתוך: סבתי ימימה שרעבי
אַנְדָה עמיר-פּינְקֶרְפֶלְד
אַנְדָה עמיר-פּינְקֶרְפֶלְד (26 ביוני 1902, ריישא, גליציה – 27 במרץ 1981, כ"א באדר ב' תשמ"א, תל אביב) הייתה משוררת וסופרת ילדים ישראלית. בין שירי הילדים המפורסמים שלה: כושי כלב קט, האנקור, תרנגול אני והקיפוד. בתקופת העלייה השלישית, עלתה לארץ ישראל יחד עם חבריה בתנועת הנוער "השומר הצעיר", ועבדה בשומרון. לאחר תקופה קצרה שבה לפולין,
מתוך: הצלת ילדים יהודיים ממנזרים בפולין
אַנְטִישֵׁמִיּוּת
אַנְטִישֵׁמִיּוּת היא המונח המודרני לתיאור תופעה חברתית שלפני המאה ה-19 נודעה בשם שנאת יהודים או שנאת ישראל. למרות הפירוש המילולי של המונח, "נגד השֵמִיִים", דהיינו שנאת כל בני הגזע השֵּׁמִי, אשר עמם נמנים בין היתר היהודים והערבים, המושג אנטישמיות משמעותו שנאת יהודים בלבד, והוא מעולם לא שימש לציון שנאה כלפי עמים שמיים אחרים. (ויקיפדיה)
מתוך: התחלתו של גנאדי באמנות
אַנְטִישֵׁמִיּוּת
אַנְטִישֵׁמִיּוּת היא המונח המודרני לתיאור תופעה חברתית שלפני המאה ה-19 נודעה בשם שנאת יהודים. אנטישמיות נחשבת לסוג של גזענות. המונח שימש לתיאור שנאה גזענית כנגד היהודים בלבד שראתה בהם בני ה"גזע" השמי. במהלך המאה ה-20 התקבל המונח בשפה העברית ובשפות אחרות במשמעות של עוינות או שנאה ליהודים הכולל את כל צורות האיבה כלפי יהודים במהלך ההיסטוריה. (ויקיפדיה)
מתוך: נגיעה בזכרונות קודמים מבלארוס – לידיה פרברוב
אַנְטִישֵׁמִיּוּת
מונח פופולרי לתיאור שנאת יהודים. הפירוש המילולי של המונח הוא "נגד השֵמִיִים", דהיינו שנאת כל בני הגזע השֵּׁמִי, אשר עמם נמנים בין היתר היהודים והערבים (על שמו של שם בן נח, על פי ההיסטוריוגרפיה המקראית). בפועל, המושג אנטישמיות משמש לציון שנאת יהודים בלבד, והוא מעולם לא שימש לציון שנאה כלפי עמים שמיים אחרים.
מתוך: תחביביה של חביבה
אַנְשְׁלוּס
אַנְשְׁלוּס (בגרמנית: Anschluss) הוא הכינוי לסיפוחה של אוסטריה הפשיסטית לרייך השלישי ב-12 במרץ 1938, בעקבותיו המדינה האוסטרית בוטלה והפכה למחוז ברייך הגרמני. אף שאיחוד בין אוסטריה לגרמניה נאסר במפורש בהסכם ורסאי, המעצמות לא מנעו את הסיפוח, בתקווה כי היטלר יסתפק בסיפוח אוסטריה וחבל הסודטים (מצ'כוסלובקיה), ולא ישתלט בכוח על שטחים נוספים. (ויקיפדיה)
מתוך: המשפחה שלי היא הניצחון על היטלר – חנה מלמד