שנת בר מצווה בכפר גלעדי

פסל האריה השואג.
המתפרה בה עבדה סבתא רבתא שלי.
משימות בר המצווה בכפר גלעדי.

אני סבתא רותי, נולדתי בקיבוץ "כפר גלעדי".

כפר גלעדי הוא הקיבוץ בו נוסד "ארגון השומר" (היה לי דוד בשם משה אליוביץ' שהיה חבר ב"ארגון השומר"). "כְּפַר גִּלְעָדִי הוא קיבוץ באצבע הגליל ליד מטולה וקריית שמונה השייך למועצה אזורית הגליל העליון. הקיבוץ מורכב מאיחוד שנעשה בשנות ה-20 וה-30 בין כפר גלעדי, תל חי וקיבוץ טבריה. מדרום לקיבוץ שוכנת כיום מכללת תל חי".

בגלל ההיסטוריה של כפר גלעדי והקשר ל"ארגון השומר" שנת בר המצווה התאפיינה בפעילויות הקשורות לכך (גם הבנות). למדנו להכיר רובה צ'כי, לפרק, להרכיב ולירות ברובה (ותמיד קיבלנו מכה חזקה בכתף כשירינו).

karabiner_98k

במשך שנת בר המצווה היה עלינו למלא 13 משימות שהיו קשורות גם לתרומה למשק וגם לנושאים אישיים. למשל: בגלל שגדלנו בקיבוץ כמובן שלא הכרנו ולא ידענו איך מסתדרים בעיר ומי ואיך מסדרים את כל מה שקשור בענייני המשק, לכן הוטלה על כל ילד בכיתה משימה שבה הוא נדרש לנסוע מחוץ למשק ול"סדר" עניין כלשהו שקשור לקיבוץ.

אותי, סבתא רותי, שלחו לחיפה ל"משביר המרכזי" למסור חבילה כלשהי.

נסעתי לבד לחיפה באוטובוס. הייתי צריכה לדעת איך להחליף אוטובוס ב"קרית שמונה". משם לנסוע לחיפה לרדת בתחנה המרכזית בכוחות עצמי למצוא איך הולכים למשביר המרכזי למלא את המוטל עליי ולחזור למשק לבד. זו דוגמה למשימה שקשורה בעניין אישי. משימה שקשורה לתרומה למשק הייתה משימה מסוג אחר, למשל: הכיתה שלי "קבוצת דקל" (לכל כיתה היה שם) נשלחה לגן הירק לקטוף בצל. אני  קיבלתי כאב ראש ובחילה נוראית מהריח של הבצל ולא השלמתי את המשימה (החזירו אותי לבית הילדים).

משימת אומץ

משימה שקשורה למורשת "השומר" נקראה משימת אומץ. זו משימה שלא ידענו מתי נבצע אותה, היא תמיד באה בהפתעה. את "קבוצת דקל" הכריחו לנסוע לקונצרט בקיבוץ "דפנה" (קיבוץ שכן, בעמק החולה), ואז תוך כדי הקונצרט, שמנו לב שכל פעם מוציאים קבוצת ילדים מהקונצרט. כשהוציאו אותי התברר שאנחנו במשימת אומץ….

החזירו אותנו למשק ושם בקבוצות בחושך נשלחנו לעלות "לסלע הגדול" (מתחת קיבוץ "משגב עם") ומשם לרדת לחצר "תל חי". להפתעתנו, חיכו לכולנו ההורים ושם נערך הטקס, שיא משימת האומץ, "קבלת הנשק" (רובה צ'כי).

יהל: ביליתי שעתיים פעם בשלושה שבועות עם סבתא, למדתי על עברה והסיפורים שלה ונהנינו מאוד.

סבתא רותי: עתיים של בילוי עם נכדתי האהובה וסיפורי ילדות שנחמד לספר.

כפר גלעדי
קיבוץ באצבע הגליל, נוסד ב-21\10\1916 (היום חוגגים את יום המשק בערב שמחת תורה). הקיבוץ נקרא על שם ישראל גלעדי ממקימי "אגודת השומר". מיקום הקיבוץ נקבע על גבעה בצפון הארץ מתוך אמונה ומטרה שכך ניתן יהיה לקבוע את גבולות ארץ ישראל.

ארגון השומר
נוסד ב-1909 והיה פעיל עד 1920. מטרת הארגון היתה כיבוש השמירה ביישובים היהודיים מידי ה\"שומרים\" הערבים שלא ממש מנעו גניבות והרס רכוש יהודי. (הערבים היו אמורים לשמור על יישובים יהודיים ו\"נכשלו\" בתפקידם, לכן החליטו היהודים לקחת את השמירה ליידיהם ולכן נוסד \"ארגון הושמר\") בשיאו היו בשומר 120 חברים (חברי השומר הם אלה שהיו ממקימי קיבוץ כפר גלעדי). סיסמתם היתה \"בדם ואש יהודה נפלה-בדם ואש יהודה תקום\".

תל-חי וקריית שמונה
יישוב שהוקם באצבע הגליל (מתחת קיבוץ כפר גלעדי). ב-1\3\1920 היתה ההתקפה על תל חי. מהעיירה חלסה עלו ערבים לחצר תל חי ודרשו להיכנס כדי לוודא שאין חיילים צרפתים בפנים. יוסף טרומפלדור, מראשי היישוב פתח להם את השער (למרות שאמרו שזה מסוכן). ברגע שנכנסו הערבים הם פתחו בייריות, אנשי היישוב השיבו אש. בקרב זה נהרגו 8 אנשים, על שמם נקראת קריית שמונה (היא העיירה הערבית חלסה).

המשביר המרכזי
גוף שאיחד את כל המסחר בין הקיבוצים. כל מה שהקיבוצים רצו לרכוש למשק נערך דרך המשביר המרכזי.