שלום בין היהודים בזכרון יעקב

נגה שרן לבית שסטקובסקי-קרופיק מספרת על סבה, טוביה קרופיק, בן העליה הראשונה

טוביה קרופיק עלה מרוסיה לישראל עם משפחתו בשנת 1882 בגל עליה שנקראת העליה הראשונה. גל עליה זו נמשכה בשנים תרמ"ב-תרס"ד 1881-1904. הסיבות שדחפו את טוביה ומשפחתו לעלות לארץ היו הרעב והיחס הרע כלפי היהודים. ברוסיה האוכלוסיה המקומית הרביצה ליהודים ושרפה דברים ששייכים להם.

משפחתו של טוביה הגיעה לארץ ישראל באנייה והמקום הראשון בו נקלטו בארץ היה זכרון יעקב. למרות הקשיים טוביה התעקש להישאר בזכרון יעקב, כי שם רצה להתיישב.

בזיכרון יעקב היו גם יהודים שעלו מרומניה. הרומנים לא הסכימו ליהודים שאינם רומנים להתיישב בזיכרון יעקב. על מנת שלא יתיישבו בזכרון הם הציקו ליהודים האחרים. למשל, היו אומרים להם: "אתם לא שייכים לכאן!". טוביה התעקש להתיישב בזכרון יעקב. הוא התחתן עם יהודיה רומניה ובעקבות החתונה נעשה "שלום".

העלייה הראשונה
גל העלייה משנת תרמ"ב (1881) עד שנת תרס"ד (1904).