שלג על אהלי

יוסף בן עוקשי ואור שחר
שלג כבד בראש העין בשנת 1952!
השלג הכבד שירד בראש העין בשנת 1952 גרם לקריסת האוהלים במעברה

בדרך לציון
נולדתי בתימן ועליתי בעלייה של מרבד הקסמים בשנת 1949.
ההליכה ברגל הייתה כחודש, רכבנו על חמורים או גמלים, ומידי פעם באו הערבים והתנפלו עלינו וביקשו שנביא להם כסף עבור הנסיעה, ואם לא היה כסף הם נהגו בנו ביד קשה.
הגענו למחנה חאשד. זה היה מקום שבו ריכזו אנשים כהכנה לפני עלייתם לארץ ישראל. שם שהינו כשבועיים, וכשסוף סוף הגיע תורנו לעלות על המטוס לארץ ישראל ההתרגשות הייתה רבה ועצומה. לכולנו הייתה תחושה שהנה חלום לו חיכינו מתגשם לנגד עינינו.

לפני העלייה למטוס הסדרנים אסרו עלינו להעלות את כספנו בטענה שאם נכניס כסף למטוס, המטוס לא יוכל להמריא. מתמימות ההורים והפחד מפני הסדרנים, מסרנו להם את כספנו והם לקחו את כל מה שהיה ברשותנו, את הכסף ואת הזהב. הם הטמינו הכל באדמה כדי ליצור רושם שאינם מתכוונים לעשות בזה שימוש. אך ברור לכל אחד מאיתנו שהם נהגו בנו בעורמה תוך ניצול רצוננו העז לעלות לארץ ישראל.

ההתאקלמות בארץ:
כשהגענו לארץ התיישבנו בראש העין באוהלים ובכל אוהל היו כ-2 משפחות (שבכל משפחה היו בערך 6-7 ילדים). "הסוכנות" היא זאת שהביאה לנו מזון לכל משפחה, כל המשפחות היו עומדות בתור ולפעמים היו מקרים שהיו מריבות.

בשנת 1952 ירד השלג הראשון בראש העין, ובגלל הכמות הגדולה של השלג שנפל על גג אוהלנו. האוהל לא הצליח לעמוד בכך ופשוט קרס.
שלג במעברה בראש העין. צילום: דן אלדן, לע";מ

החיים בקיבוץ:
בהיותי כבן- 13 כשתנאי מזג האוויר הפכו קשים ותנאי המגורים לא אפשרו חיים סבירים, נשלחתי על ידי הוריי לקיבוץ, דבר זה היה נהוג באותם הימים כדרך להתמודד עם בעיית הקור והגשמים.
בקיבוץ למדתי ועבדתי בערך כחצי שנה עד שנה, הגעגועים להוריי הלכו וגברו עד שהחלטתי  לברוח מהקיבוץ.

חשבתי לעצמי שרק כך אוכל לדאוג להוריי. הדרך הייתה קשה לא היה לי אוכל או כסף, חלק מהדרך הלכתי ברגל וחלק בטרמפים, המסע נמשך כשלושה עד ארבעה ימים וכשסוף סוף הגעתי הביתה חליתי. כנראה זו הייתה תוצאה של המסע. חליתי במשך שבועיים ימים.
מיד כשהחלמתי המציאות טפחה על פניי ומיד התחלתי לחפש עבודה כדי לפרנס את המשפחה בעצמי.
לאחר כמה שנים הכרתי את אשתי לעתיד שרה, התחתנו שאני הייתי בגיל 18 והיא הייתה בת 17.