ר' אהרן הגדול מקרלין זצוק"ל

אני וסבתא
סבתא בת 6
שושלת משפחתית

סבא רבא רבא רבא שלי היה ר' אהרן הגדול – מייסד חסידות קרלין.

כשהתבקשתי להכין עבודה עם סבתי ביקשתי ממנה לספר לי על השושלת המשפחתית המיוחדת שלה. סבתא כמובן שמחה לספר לי את הסיפור המשפחתי.

איך הכל התחיל?

ר' אהרן נולד ביאנובה אשר נמצאת בליטא לפני כ- 283 שנה (בשנת 1736).

כאשר היה צעיר נסע ללמוד תורה אצל המגיד ממזריטש והפך לאחד מתלמידיו הקרובים. המגיד ראה בו את תלמידו הנאמן. בשנת 1765, חזר לקרלין וייסד בה קהילה ובית מדרש שהפך למרכז ראשון של חסידות בליטא.

ר' אהרן הדגיש את עבודת ה' בחיי היום יום,הוא התייחס לאכילה, לשתיה ולשינה ככלי בעבודת ה'. הוא הנהיג את התפילה בהתלהבות ובקול רם דבר שקיים עד היום בחסידות קרלין.

הוא היה מאוד עניו, מספרים עליו שכששאלו אותו "מה קיבלת מהמגיד ממזריטש?" ענה: "לא כלום",ואז שאלו :"אם כך,למה נסעת אליו?" וענה:"קיבלתי שאני 'לא כלום"'.

ר' אהרן היה מאוד מוזיקלי וחיבר את הפיוט הידוע אשר שרים בכל ערב שבת:" יה אכסוף".

ר' אהרן נפטר כשהוא בן 36 שנה בלבד (בשנת 1772).

הרה"ח ר' משה יוסף הלטובסקי זצ"ל

סבא רבא של סבתי היה הרה"ח ר' משה יוסף הלטובסקי זצ"ל.

הוא נולד בשנת תרל"ד (1874) בעיר פינסק לאביו הרה"ח ר' מנחם מנדיל, נין ונכד להרה"ק ר' אהרן הגדול מקרלין.

בילדותו נתייתם מאביו ומיד עלה ארצה יחד עם אמו ואחיו יהושע העשיל הלטובסקי.

כל ימיו ישב באהלה של תורה וחסידות בדירתו אשר בבתי מחסה שבעיר העתיקה הנשקפת אל מול הכותל המערבי. הוא סירב בכל תוקף לעזוב את העיר העתיקה ורק עם חסימת הדרך ע"י הערבים במאורעות תש"ח נעתר להפצרות בני ביתו ועבר לעיר החדשה וגם כאן ישב באהלה של תורה עד יומו האחרון.

הוא נפטר בשנת תש"ך (1960).

הוא השאיר אחריו משפחה מפוארת של שבעה בנים ושלוש בנות ביניהם סבא של סבתי-ר' אהרן זצ"ל.

ר' אהרן הלטובסקי זצ"ל

סבה של סבתי ר' אהרן הלטובסקי זצ"ל נולד בין חומותיה של ירושלים העתיקה בשנת תרנ"ז (1898).

משחר נעוריו לן באהלה של תורה ונחשב כבקיא בכל חדרי התורה ובד בבד הצטיין בידיעות מקיפות בתורת הח"ן ובמיוחד בספר הזוהר. במשך למעלה מ-60 שנה לימד תורה לאלפים במסירות בישיבת "חיי עולם" בירושלים ואף היה ראש הישיבה.

במשך שנים רבות כתת רגליו למען הרבות צדקה וחסד בקרב עניים ונצרכים.

הוא נפטר כשהוא בן 91 בשנת תשמ"ח (1987).

סבתי מספרת שכאשר היתה ילדה היא וכל משפחתה נהגו לבוא אל סבה (ר' אהרן זצ"ל) שגר בשכונת מאה שערים בירושלים בחג הסוכות ובחג הפסח. הסוכה של סבה היתה מקושטת ביותר לפי הכתוב: "זה א-לי ואנוהו".

בחג הפסח סבה היה מאריך בקריאת ההגדה תוך תיבול בסיפורי מעשיות.

הזוית האישית

סבתא: אני מאוד נהנתי מהמפגשים המשותפים. שמחתי שגילית עניין בשושלת המשפחתית. העבר שלנו הוא מהשורשים שלנו,ואני מאחלת לך שתעלי אל על-עם שורשים כשורשייך זה יהיה די קל. אוהבת אותך מאוד מאוד!

נכדה: היה לי מאוד כיף שלימדת אותי על השושלת המשפחתית שלנו. חבל מאוד שזה נגמר.

תיבול