סידור התפילה מאפגניסטן

הסידור התפילה של סבא
כתוּבּה, הראת, אפגניסטן, 1933. צילום: סאבי חאפי, סינגפור. בית התפוצות, המרכז לתיעוד חזותי
סיפור גבורה, גלגולו של חפץ.

סיפור גבורה

סבי, אלישע בצלאל נולד בשנת 1934 באפגניסטן, בשנת 1937 עלה עם משפחתו לארץ ישראל כשהוא היה ילד בן שלוש.

בשנת 1937 ארץ ישראל נשלטה על ידי הבריטים. סבא שלי ומשפחתו נדדו בדרך ארוכה ועברו דרך סוריה ולבנון שנשלטה על ידי הצרפתים. סבא שלי נכנס לכלא. כעבור כמה זמן קרה נס הרבה יהודים עזרו ותרמו את כספם וכך הצליחו לשחרר את סבא שלי ומשפחתו. הם היגיעו לארץ ישראל והתיישבו בפתח תקווה ושם חיו.

סידור התפילה של סבא

בקשתי מסבא שלי לספר לי על חפץ שיקר לו במיוחד והוא סיפר לי על סידור התפילה שלו.

תמונה 1

סידורי התפילה. הזה נוצר באפגניסטן בשנת 1905. הספר עם הדפים הוא סידור תפילה והכריכה עבה ומקושטת. סבא סיפר לי שמשפחתו הביאה איתה את סידור התפילה הזה  כשהם עלו לארץ מאפגניסטו. הוא נשאר במשפחה ועבר איליו בירושה.

סבא סיפר לי שהוא מאוד התרגש לראות את סידור התפילה הזה אחרי תקופה מאוד ארוכה. חפץ זה מאוד יקר ללבו ויש לו חשיבות רבה בעיניו.

אלון בצלאל: אני רוצה לומר לסבא שלי שאני רוצה לבלות איתך יותר.

יהדות אפגניסטן
על מספרם של היהודים באפגניסטן בתחילת המאה ה-20 קיימות כמה הערכות. מקורות קדומים מדברים על כ-40,000 יהודים, בכ-60 קהילות. מחקרים חדשים, המסתמכים על דיווחם של מנהיגי הקהילות בשנות ה-40 המאוחרות, נוקבים במספר נמוך בהרבה, כ-4,000 יהודים בלבד. למספר זה יש להוסיף כמה אלפים שעלו לישראל או היגרו לארצות אחרות (בעיקר לארצות מרכז אסיה ולהודו) לפני שנות ה-1940. ( מאגרי מידע אתר בית התפוצות)

” "הרבה ישראלים תרמו את כספם כדי שסבא שלי ישתחרר" זה אומר ששחררו אותו בערבות.“