סבתא פני חמי ממילאנו

סבתא פני קוראת לי סיפור.
סבתא פני בבית קפה.
השואה בעיני סבתי

נולדתי במילאנו שבצפון איטליה בשנת 1937

לאחר פרוץ מלחמת העולם השניה בשנת 1940 עצרו את אבא שלי השוטרים האיטלקים ולקחו אותו למחנה עבודה ששמו "פרה מונטה" ולאחר חצי שנה העבירו אותו לכפר נידח בדרום  איטליה בשם "מונטה מילונה". לאחר שנה שאבי היה במעצר אימא שלי קיבלה הודעה מהממשל שאבי נמצא בכפר "מונטה מילונה" ושאלו אותנו אם אנחנו רוצים להצטרף איליו ?

אמא שלי החליטה לעזוב את מילאנו ולעבור להתגורר בכפר מונטה מילונה בדרום איטליה ולהצטרף לאבי. הנסיעה ברכבות ארכה מספר ימים והייתה תחת הפגזות של בעלות הברית.  בסוף המסע הגענו לכפר ופגשנו את אבא שלי.

בכפר חיינו כל המשפחה במשך 4 שנים עד סוף המלחמה.

בית הכנסת ב-via della Guastalla

יהדות מילאנו

"יהדות מילאנו, היא הקהילה היהודית הצעירה ביותר באיטליה. הקהילה מונה 7,000 נפש והיא השנייה בגודלה באיטליה, אחרי קהילת רומא בת 15,000. יהודי שתי הקהילות מהווים כ-70% מכלל יהודי איטליה – 35,000 – 45,000 איש. בין שתי מלחמות העולם התפתחה קהילת מילאנו באופן נמרץ. לפני החלת חוקי הגזע באיטליה בשנת 1938 היו בעיר 12,000 יהודים, 877 מהם הושמדו בידי הגרמנים, השאר נמלטו ובעיר נשארו 5,000. לאחר מלחמת העולם השנייה הייתה מילאנו מרכז מעבר ליהודים מאירופה לארץ ישראל, לארצות הברית ולקנדה. לאחר מכן קלטה פליטים רבים ממצרים, מסוריה, מלוב ומאיראן. מילאנו היא מרכז היהדות האורתודוקסית באיטליה. קיימים בה בית דין רבני ומערכת פיקוח על כשרות. (ויקיפדיה)

שחר חמי מביא את סיפורה של סבתו פני חמי ממילאנו.

מונטה מילונה
שם של כפר בדרום איטליה

יהדות מילאנו
יהדות מילאנו, היא הקהילה היהודית הצעירה ביותר באיטליה. הקהילה מונה 7,000 נפש והיא השנייה בגודלה באיטליה, אחרי קהילת רומא בת 15,000. יהודי שתי הקהילות מהווים כ-70% מכלל יהודי איטליה - 35,000 - 45,000 איש. בין שתי מלחמות העולם התפתחה קהילת מילאנו באופן נמרץ. לפני החלת חוקי הגזע באיטליה בשנת 1938 היו בעיר 12,000 יהודים, 877 מהם הושמדו בידי הגרמנים, השאר נמלטו ובעיר נשארו 5,000.

”המסר הוא שאסור אף פעם לאבד תקווה.“