על כנפי נשרים

שלום ונכדתו
מבצע על כנפי נשרים
סיפורו של שלום מליחי (מאור)

סיפור הולדתי:

נולדתי בתימן בעיר כובן מחוז ירים. ההיסטוריה של יהדות תימן היא עתיקת יומין. אחת הסברות היא שראשית ההתיישבות היהודית בתימן הייתה לאחר חורבן בית המקדש הראשון. לפי מסורת יהודי תימן הם מיוחסים לשבט יהודה, והם מונים את שנות גלותם לתימן מחורבן בית ראשון.

למדתי אצל המורי עד גיל 5. מצבינו הכלכלי לא היה טוב והיה קשה כל כך לפרנס את משפחתינו.

אבי נדד ממקום למקום לחפש עבודה כדי לפרנס את המשפחה ואפילו הגענו עד צנעא, שהיא בירת תימן והעיר הכי גדולה במדינה. צנעא נוסדה במאה ה-2 לפנה"ס או במאה ה-1 לפנה"ס, כמצודה מבוצרת במפגשן של דרכי המסחר.

לאחר תקופה, עלינו ארצה במבצע על כנפי נשרים, ושנחתנו נסענו ישר לראש העין.

מבצע זה הוא מבצע העלאתם של יהודי תימן ויהודי עדן לארץ ישראל כחלק מעליות חיסול גלויות בשנים 1949 ו-1950. המבצע כונה כך מתוך פסוק ד' בפרק י"ט שבספר שמות:"ואשא אתכם על כנפי נשרים, ואביא אתכם אלי". המבצע כונה גם מבצע מרבד הקסמים‏ וכן מבצע ביאת המשיח.

עליית יהודי תימן במסגרת מבצע על כנפי נשרים החלה בסבל וכאב ודרכם של העולים עם הנחיתה בישראלנתקלה במידה לא מבוטלת של מחלוקת, קשיים וכאב. תוצאות קשיים אלו מהדהדים עד היום. עולי"על כנפי נשרים" שוכנו בארבעה גושי מחנות עיקריים: ראש העין, בית ליד, עין שמר ומחנה מעבר עתלית.

ילדי הם: אביטל, יעל, לימור, אילנית, אילן, אודליה ושמרית.

עבודתי בעבר: אחראי משמרת בקניאל.

אימי ואבי:

אמי ואבי נפרדו בתימן ואני גדלתי עם אבא שלי. אמי נשארה עם אחותי בתימן ועלתה לארץ בשנת 1954.הן התיישבו בגילבוע מושב נוריס.

אמי התחתנה עם משהו אחר והיא הולידה שבעה ילדים שהם אחיי החורגים.

תקופת ילדותי: