עליתה של סבתי לארץ

עומר וסבתא אסתר מוזס
הבניין שנפגע במהלך הפיגוע
סיפור עליה, התישבות והפיגוע בקרית שמונה

סבתי נולדה ברומניה בעיירה שנקראת "פוקשן" למשפחה בעלת אמצעים; האם מורה לכלכלת בית והאב מנהל נגריה במשטר קומוניסטי. לסבתי יש עוד שלושה אחים. לאחר בקשות מרובות לעלות לישראל, בשנת 1964 קיבל אב המשפחה אישור לעזוב את רומניה. האישור כלל עזיבת כל הרכוש ויציאה עם שישים קילוגרם על הגב. מרומניה המשפחה טסה לאיטליה-נפולי. משם באוניית "מולדת" המשפחה הגיעה לארץ לנמל חיפה.
לאחר הקליטה המשפחה נשלחה עם מונית לעיירה שנקראת מטולה ליד גבול לבנון. המשפחה הגיעה לעיר בשלוש לפנות בוקר. ותיקי מטולה קיבלו אותם בברכות וכיבוד ולאחר מכן הלכו לישון. למחרת כאשר המשפחה קמה, הגיעו אנשי סוכנות להדריכם, הילדים נשלחו ללמוד עברית בעליית הנוער ואב המשפחה קיבל עבודה בנגריה בקרית שמונה. בשנת 1966 סבתי התקבלה לבית ספר לאחיות בעפולה. בינתיים המשפחה עברה לגור בקרית שמונה ושם נולדה אחותה הקטנה. לאחר סיום לימודים בבית ספר לאחיות, סבתי התחתנה ועברה לגור בחיפה.
בשנת 1974 בפסח חדרה חולית מחבלים לקריית שמונה ורצחו 19 אנשים, וביניהם את סבתה ואחותה. רן ובתיה- ילדי סבתה שהיו בזמן הפיגוע, נפגעו גם כן. המחבלים נכנסו תחילה לבית הספר היסודי ע"ש יאנוש קורצ'אק בעיירה, אך הוא היה ריק לרגל חופשת חול המועד פסח. משם פנו לרחוב יהודה הלוי. הם נכנסו לבניין מגורים בן ארבע קומות (מספר 13 ברחוב), פרצו לדירה ובה הרגו מספר תושבים. אחר כך פנו לבניין הסמוך (מספר 15), עברו בין הדירות והרגו את מי שנתקלו בו. בני הזוג מרים ויעקב גואטה שהתגוררו בקומה השלישית, שמעו את היריות מדירתה של משפחת שטרן שבקומה הראשונה. מרים ויעקב ירדו בריצה במדרגות, ובמקום להימלט אל מחוץ לבניין, פנו להיכנס לדירת משפחת שטרן. מרים נורתה ונהרגה מיד, ובן-זוגה נפגע ומת מפצעיו. בשניות שבהן נורו בני הזוג, ניצלו ילדי משפחת שטרן האחרים את ההזדמנות, קפצו מהחלון וניצלו. בני משפחת ביטון, שהתגוררו בקומה הרביעית בבניין השני, ניסו להבריח את ילדיהם דרך המרפסת לקומה שמתחתם. הילדים וכן אב המשפחה נורו בידי שניים מהמחבלים, ששהו עדיין בקומה השלישית. יוסף שטרית שהה במקום עבודתו בעת שאשתו פאני וארבעת ילדיהם היו בביתם. הבת איריס שטרית, בת 9, ראתה את אחד המחבלים נכנס לדירה ונמלטה לחדרה, תוך שהיא אוספת את אחיה הקטן מוטי. אולם אחיה שנבהל מהיריות חמק מידיה, יצא מהחדר ונורה למוות. איריס הייתה הניצולה היחידה מבני המשפחה ששהו בדירה.
בשעה 08:15 הגיעה למקום יחידת חיל רגלים במילואים של צה"ל. יחידה זו צרה על הבניין שבו נמצאו המחבלים וניהלה עמם חילופי אש. במהלך הקרב נהרגו שניים מחיילי צה"ל. המחבלים התבצרו בדירה בקומה העליונה של הבניין והתעלמו מקריאות שהופנו אליהם להיכנע. במהלך חילופי האש התפוצץ תרמיל חומר נפץ שנשאו המחבלים כנראה מפגיעת כדור ועקב כך נהרגו כולם.

קומוניזם
שיטה כלכלית־חברתית המוגדרת כבעלות מוחלטת של החברה על הנכסים השונים שלה, תוך שמירה על שוויון כלכלי וחברתי.

”מרים ויעקב ירדו בריצה במדרגות, ובמקום להימלט אל מחוץ לבניין, פנו להיכנס לדירת משפחת שטרן... “