עליית משפחות לוי וגירון מבולגריה לארץ ישראל

אני עם סבא וסבתא שלי בביתם שברמת השרון.
איך שתי משפחות עלו לארץ והקימו משפחות

מספר: צבי לב-עמי (לוי) שהוא אבא של אבי גיורא.

מתעד: דרור לב-עמי.

סבא צבי מספר:

אבי ישראל לוי נולד בבולגריה בשנת 1882, אמי שרה גירון נולדה בבולגריה בשנת 1888. בשנת 1892 עלו לארץ ישראל כ-20 משפחות, ביניהן משפחת לוי ומשפחת גירון, לאחר שקיבלו אדמת טרשים וסלעים באזור ירושלים מהממשל הטורקי בכדי להקים יישוב יהודי ללא עזרת הטורקים, הם הקימו את היישוב הר-טוב (כיום המקום צמוד לבית שמש).

תמונה 1

לאחר שנים של עבודה קשה הוקמה המושבה הר-טוב. לאחר מספר שנים אבי ואמי התחתנו במושבה, לאבי היו 4 אחים ואחות אחת ולאמי היו אח אחד ואחות אחת. אבי למד הנדסה ואמי הייתה עקרת בית. אבי בשותפות עם אחיו הקימו מפעל לייצור שמן זית והיישוב הר-טוב שגשג כלכלית.

להוריי נולדו ביישוב 5 בנים ו-4 בנות ובשנת 1929, במאורעות עם הערבים נהרסה הר-טוב עד היסוד וכל המשפחות ברחו למקומות שונים בארץ. משפחת הוריי ברחו לפתח תקווה שם נולדתי בשנת 1930. כל השנים גרנו בפתח תקווה ובמשך הזמן אחיי ואחיותיי נישאו והקימו משפחות. כל משפחתנו הייתה במחתרת האצ"ל (ארגון צבאי לאומי) ולפני קום המדינה הסתרנו את מנחם בגין (מפקד האצ"ל) שהתחזה לסבי ואציין שבבניין שבו גרנו גר מפקד המשטרה הבריטית של העיר, שבניינו היה מולנו. אחי יוסף שהיה מפקד מחוז תל אביב של האצ"ל נהרג בקרבות בכיבוש יפו ואף נקרא רחוב על שמו שסמוך למקום נפילתו.

דרור: נהניתי לעשות את העבודה עם סבא וסבתא ואף למדתי דברים חדשים עליהם.

אדמת טרשים