סבא דני בן 3 חדשים בדרך לישראל

תלמוד תורה במרוקו - אתר בית התפוצות
שוק במרוקו - אתר בית התפוצות
סבא דני ויצמן מגיע מרוקו לקיבוץ מעגן

שמי גלי ויצמן, השתתפתי השנה בתכנית הקשר הרב דורי במסגרת עבודת השרשים שעשינו בבית הספר. במפגשים עם סבי שמעתי את סיפוריו והתרשמתי במיו7חד מסיפור עלייתו לארץ.

רקע – יהודי מרוקו בשנה שמשפחתו של סבא דני עלתה לארץ

"אחרי השואה, הופנו הזרקורים של התנועה הציונית בארץ ישראל אל יהדות צפון אפריקה ובמיוחד אל יהדות מרוקו, שהייתה הגדולה מבין הקהילות באזור. בשנת 1948 הקהילה היהודית מנתה כ-265,000 בני אדם. קום המדינה עורר התרגשות רבה בקרב היהודים במרוקו, ולצד זאת בשנים אלה החמיר מצבם של היהודים בשל התגברות הטרור במדינה כחלק מהמאבק הלאומי המרוקאי. העיתונות הלאומית המרוקאית הייתה שופר מרכזי להסתה כנגד יהודים. המאורעות הקשים ביותר בתקופה זאת היו פרעות אוג'דה וג'ראדה שהתרחשו ביומיים 7–8 ביוני 1948 ובמהלכם נהרגו 42 יהודים, כולל נשים, ילדים ורב הקהילה של ג'ראדה. הפרעות הגבירו את קצב העלייה ואת חששם של היהודים לגבי עתידם במרוקו, ובין השנים 1948 ל-1956, כשמרוקו עדיין הייתה בשלטון צרפתי, עלו לישראל כ-85,000 יהודים". ויקיפדיה.

סבא שלי דני ויצמן, נולד בשנת 1949 בקזבלנקה שבמרוקו. מהסיפורים שהוא שמע ממשפחתו, לאחר כשלושה חודשים לאחר לידתו הבריחו את הוריו לצרפת במסגרת עלייה בלתי לגלית לישראל, בצרפת נשארו סבא ומשפחתו כחצי שנה לאחר מכן עלה עם הוריו לארץ ישראל כל תהליך העלייה לישראל נמשך כמעט כשנה.

סבא מספר: "הגענו בשנת 1950 והעבירו אותנו לקליטה בקיבוץ מעגן ושם שכנו תקופה מסוימת להסתגלות בארץ החדשה".

קיבוץ מעגן

"מַעֲגָן הוא קיבוץ דרומית לכנרת השייך למועצה אזורית עמק הירדן. הקיבוץ הוקם בשנת 1949 במובלעת עין גב שהייתה חלק מארץ ישראל אך נמצאה בצד הסורי של קו הסכמי שביתת הנשק עם סוריה."  (ויקיפדיה)

תמונה מאתר פיקיווקי

גלי ויצמן: היה לי ממש כיף לחקור את סבא דני, לשאול שאלות ולשמוע סיפורים, היה אפילו ממש מרגש.

קישור לאתר בית התפוצות לקריאה נוספת על סיפורם של יהודי מרוקו – תרבות יהודית שלא הכרתם‏

עליית יהודי מרוקו
בשנת 1948 הקהילה היהודית מנתה כ-265,000 בני אדם. קום המדינה עורר התרגשות רבה בקרב היהודים במרוקו, ולצד זאת בשנים אלה החמיר מצבם של היהודים בשל התגברות הטרור במדינה כחלק מהמאבק הלאומי המרוקאי. העיתונות הלאומית המרוקאית הייתה שופר מרכזי להסתה כנגד יהודים. המאורעות הקשים ביותר בתקופה זאת היו פרעות אוג'דה וג'ראדה שהתרחשו ביומיים 7–8 ביוני 1948 ובמהלכם נהרגו 42 יהודים, כולל נשים, ילדים ורב הקהילה של ג'ראדה. הפרעות הגבירו את קצב העלייה ואת חששם של היהודים לגבי עתידם במרוקו, ובין השנים 1948 ל-1956, כשמרוקו עדיין הייתה בשלטון צרפתי, עלו לישראל כ-85,000 יהודים.

תרבוחו ותסעדו -מרוקית
הברכה שנאמרת לכל האורחים במימונה