יעקב מוהבן עולה מאירן

מפגש סיום התכנית
ילדים מטיילים במושבה ראש פינה
גאה במשפחתי

שמי אדם ליכטר, השתתפתי השנה בתכנית הקשר הרב דורי בבית הספר יחד עם יעקב מוהבן. יעקב נולד בשנת 1927 בפרס – אירן ועלה לארץ בשנת 1950, תעדנו יחד את סיפור עלייתו לארץ מאירן.

רקע – עליית יהודי אירן לישראל

"בשנות ה-40 מנתה אוכלוסיית יהודי איראן, לפי האומדן, כ-100 אלף נפש. ערב הקמת המדינה, פרסמה התקשורת האיראנית ידיעות עוינות ואיתאללה אבו אל-קאסם כאשאני (1962-1889) שלהב את ההמונים למלחמה נגד ישראל. אך, בקיץ 1949 השתנו הרוחות והחלו להופיע קולות בזכות הכרה במדינת ישראל, ששיאם היה ב-11 במרץ 1950, כאשר החליטה ממשלת איראן להכיר במדינת ישראל דה-פקטו…. לראשונה, ניצבה בידי יהודי איראן האפשרות לעלות באופן חופשי למדינת ישראל ולא להישאר באיראן ולהתמודד עם שכניהם המוסלמים. עם היוודע השמועה כי מדינת ישראל פתחה את שערי העלייה נערכו היהודים מערי השדה לעלייה ביזמתם. אלה עקרו מבתיהם, מכרו את רכושם ועברו ראשית לטהראן, שם שהו במחנות העולים שהוקמו עד לעלייתם ארצה".

יעקב מספר:

"בשנת 1950 בחודש אוגוסט עליתי ארצה מאירן. משדה התעופה הסיעו אותנו למעברה בראש פינה וכמה חודשים אחרי, בחודש ינואר 1951 התגייסתי לצה"ל.

תמונה 1
ילדים מטיילים ברחוב הראשי של המושבה ראש פינה, מאוסף זולטן קלוגר בארכיון המדינה, ~1950-1933 קישור למקור

בתחילת שירותי בצבא שרתי בגולני ושנה אחר כך עברתי לחיל האוויר, בגלל בעיה בריאותית, והייתי מחסנאי טכני.

כשהוריי עלו לארץ אחרי שנה הם קיבלו אישור לגור בקריית שמונה.

בשנת 1956 התחתנתי עם רחל והתגוררנו בקריית שמונה. שנה לאחר החתונה נולדה בתנו ושמה שרה. בתנו השנייה נולדה בשנת 1959 ושמה יפה. שנה אחר כך נולד לנו בן בשם מאיר ושנתיים מאוחר יותר נולד ירון.

במשך כל השנים עבדתי כפקיד בקריית שמונה ושעות הפנאי הוקדשו למשפחה. אהבתי להקשיב למוזיקה. בשנת 1991, בגיל צעיר יחסית, נפטרה אשתי רחל, יהי זכרה מבורך.

הזוית האישית

יעקב מוהבן: כיום אני בן 90 וגר בטבעון. יש לי 13 נכדים ושישה נינים. כל נכדיי שרתו בצבא ואני גאה בהם מאוד!

יעקב השתתף בשנה נוספת בתכנית הקשר הרב דורי ושם המשיך לספר את סיפור חייו.

אדם ליכטר: היה מעניין להקשיב לסיפורו של יעקב ונראה שהוא מאוד גאה במשפחה שלו.

ראש פינה
ראש פינה היא מושבה ומועצה מקומית במורדות הגליל העליון למרגלות הר כנען והעיר צפת, נוסדה ב-12 בדצמבר 1882, כהמשך לניסיון התיישבות קודם שהחל ב־1878.

”כל נכדיי שרתו בצבא ואני גאה בהם מאוד!“