עליזה נגר

עומר עם עליזה נגר במגדלי הים התיכון, בגני תקווה
חיילת עליזה נגר
עליזה נגר, מספרת על ראשית ההתיישבות

עליזה נגר, נולדה בשנת 1943, בתאריך 1 בינואר.

בין קבוצת העולים שהייתה בפרדס חנה, הוכשרה קבוצת עולים שקראו לקבוצתם "רמת השומרון", זו הייתה הכשרה להתיישבות בבארות יצחק ובפרדס חנה. הם עלו להתיישבות בנגב ובמלחמת יום העצמאות הקיבוץ נכבש ע"י המצרים ועברו למקום שנמצאים בו היום (ליד נחלים ומגשימים).

"ראשוני הקבוצה היו עולים מתנועת "ברית חלוצים דתיים" (בח"ד) מצ'כוסלובקיה וגרמניה, שהתיישבו בפרדס חנה בשנת 1936 וקראו לקבוצתם "רמת השומרון". הם התגוררו בארבעה בתי אבן, צריפים ואוהלים, עבדו עבודה עונתית בפרדסי המושבה ופתחו משק עזר קטן לאספקה עצמית, שבו גידלו ירקות, פרות, תרנגולות, ברווזים ובהמות עבודה". (ויקיפדיה – בארות יצחק)

תמונה משפחתית – עליזה עם אימא שלה

תמונה 1

עליזה ומשפחתה נשארו בפרדס חנה שם גדלה עד גיל תשע וחצי. כשההורים נפרדו עליזה ואחותה עברו עם אמם למשמרותמִשְׁמָרוֹת הוא קיבוץ במחוז חיפה בסמוך למושבה פרדס חנה-כרכור שהוקם בשנת 1933 ושמו כשם הגרעין שהקים אותו שהורכב מעולים מרוסיה, מליטא ומלטביה. בקיבוץ משמרות, קיבלה עליזה חינוך חקלאי וחברתי כמו שהיה נהוג בקיבוצים שחינכו לנתינה, אחריות ודאגה לאחר.

עליזה התגייסה לצבא בשנת 1960 לנח"ל למגמת הדרכה. היא הדריכה כמכ"ית ולאחר מכן כרב סמלת פלוגתית (רס"פית). בתקופה זו הכירה את שאול בעלה זכרונו לברכה.

בתקופת השירות הצבאי

תמונה 2

עליזה ושאול התחתנו בשנת 1962, בתאריך 13 לנובמבר ועברו לגור בפתח תקווה. בפתח תקוו, נולדו להם שני בנים: דורון ורונן.

עליזה ושאול ז"ל עם שני הבנים בילדותם

תמונה 3

בשנת 1969 הם עברו לגור בכפר מעש, זה היה החלום של שניהם לגדל ילדים בבית פרטי על האדמה. הם היגשימו את החלום והספיקו לגור בכפר מעש שנה בלבד, ובשנת 1970 שאול נהרג באסון התפוצצות משאית התחמושת  באילת. עליזה התאלמנה ונשארה עם שני ילדים קטנים והתמסרה לגידולם ולחינוכם.

אסון משאית התחמושת התאונה שהתרחשה בנמל הצבאי באילת ב-24 בינואר 1970, ובה התפוצצה משאית  עמוסה בתחמושת. כתוצאה מהפיצוץ נהרגו 24 איש – מתוכם 17 במקום ושבעה נפטרו מפצעיהם בימים שלאחר הפיצוץ – ועשרות נפצעו…. בינואר 2018 אישרה מועצת העיר אילת את הצבתה של אנדרטה להנצחת הרוגי התאונה, בדמות סלע גדול בכניסה לבסיס חיל הים, עליו יכתבו שמות כלל הנופלים לרבות חמשת עובדי צה"ל האזרחים. ב-23 בינואר 2020 נחנכה האנדרטה בקרבת מקום הפיצוץ במעמד המשפחות השכולות ואגודת יוצאי שייטת הנחתות." (ויקיפדיה)

האנדרטה באתר ההנצחה להרוגי אסון משאית התחמושת, בה נהרג שאול ז"ל, בעלה של עליזה

תמונה 4

בשנת 1969 התחילה עליזה לעבוד כמורה לנהיגה במשך עשר שנים ובשנת 1979 התחילה ללמד הוראת שחייה, מקצוע שעבדה בו עד שנת 1997. היא נאלצה לעזוב את העבודה בשל בעיות בריאותיות, אבל נשארה לעבוד באותו מקום בספורטן בפתח תקווה, כחשבת שכר.

כאשר פורסמה הודעה על הקמת בית מוגן בגני תקווה, החליטה עליזה לעבור לדיור מוגן, הממוקם בקצה המערבי של כפר מעש, כך שנשארה בסביבה הטבעית והמוכרת שלה. עליזה מספרת על "מגדלי הים התיכון" בגני תקווה: "הגעתי למקום שבו האוכלוסייה על רמה מאוד גבוהה וחברית, כמו בכל דיור מוגן שבו יש חוגי התעמלות, עבודות יד, מקהלה, תיאטרון וברידג' ובערב הרצאות העשרה במוזיקה ובלט ועוד, זה הצעד הכי חכם שעשיתי!".

הזוית האישית

סיפורה של עליזה נגר תועד ע"י התלמידה עומר דביר, מבית הספר חט"ב ראשונים, גני תקווה, במסגרת תכנית הקשר הרב דורי.

בארות יצחק
ראשוני הקבוצה היו עולים מתנועת "ברית חלוצים דתיים" (בח"ד) מצ'כוסלובקיה וגרמניה, שהתיישבו בפרדס חנה בשנת 1936 וקראו לקבוצתם "רמת השומרון". הם התגוררו בארבעה בתי אבן, צריפים ואוהלים, עבדו עבודה עונתית בפרדסי המושבה ופתחו משק עזר קטן לאספקה עצמית, שבו גידלו ירקות, פרות, תרנגולות, ברווזים ובהמות עבודה. בניגוד לקבוצות אחרות שהתגבשו מראש לפני ההתיישבות, (ויקיפדיה)

משמרות
מִשְׁמָרוֹת הוא קיבוץ במחוז חיפה בסמוך למושבה פרדס חנה-כרכור השייך למועצה אזורית מנשה. היישוב הוקם בשנת 1933 ושמו כשם הגרעין שהקים אותו שהורכב מעולים מרוסיה, מליטא ומלטביה. (ויקיפדיה)

אסון משאית התחמושת
אסון משאית התחמושת הוא תאונה שהתרחשה בנמל הצבאי באילת ב-24 בינואר 1970, ובה התפוצצה משאית עמוסה בתחמושת. כתוצאה מהפיצוץ נהרגו 24 איש - מתוכם 17 במקום ושבעה נפטרו מפצעיהם בימים שלאחר הפיצוץ - ועשרות נפצעו. (ויקיפדיה)

”זה הצעד הכי חכם שעשיתי!“