עזרה הדדית מעל הכול

סתיו וסבתא מלכה
סמטאות רחוב סומך
ילדות ושכנות ברח' סומך בירושליים
גדלנו ברחוב עובדיה סומך, בתוך חצר גדולה, עם שלושה שכנים ועם המון ילדים. מעלינו היה בית כנסת שערי רחמים, של הרב עזרא ציון מלמד, שלימים קיבל את פרס ישראל לפרשנות המקורות וספרות תורנית.

תמונה 1

הרב עזרא ציון מלמד, הוא דמות נערצת עד היום. יש לציין, שהוא לא ערך חופות וקידושין, אבל את משפחתנו הוא קידש ואת הכתובות שמר אצלו. את כל התפילות שמענו מבלי צורך לעלות לבית הכנסת. בסליחות זו הייתה חגיגה לילדים. על ניקיון בית הכנסת אנו הבנות היינו אחראיות ולא חלילה על מנת לקבל כסף.

תמונה 2

לשכנים היו רק בנים ולנו היו בנות, החברות הייתה מופלאה. כשהיה צריך לעזור בניקיון החצר המשותפת, הבנות היו נרתמות וכשהייתה עבודה של בנים, הם היו עושים בלי ויכוח.

תמונה 3

גם היום, כשלכולם יש כבר נכדים, אנחנו מתראים בשמחות ובאירועים שנערכים מדי שנה בשכונה. עד היום אנחנו בקשר חם. בבר-מצוות וחתונות אנו יחד תמיד. תושבי השכונה היו אנשים קשיי יום שלא בחלו בשום עבודת כפיים כדי לפרנס את משפחותיהם שהיו מרובות ילדים. העזרה ההדדית הייתה מעל הכל.

בחלו
נגעלו, סלדו, מאסו, תעבו