ספרים יקרים לליבי

נעמי עם סבתא תמירה וסבא שלמה
לזכרה של דודתי רחל

אני, תמירה, סבתא של נעמי.

במסגרת תכנית הקשר הרב-דורי הבאתי שני ספרים היקרים לליבי.

הספר הראשון: ספר "שמות", שהיה שייך לסבא רבא שלי, שהודפס בשנת תרכ"ט – 1869. סבא שלי היה יליד חברון.

בספר, בעמוד השני, יש הוראות תפילה לכל יום בכתב רש"י שכנראה נכתב על ידי אבא של סבא שלו, הרב אליהו מני, שהיה רב ידוע בחברון וקבור שם.

דף מתוך ספר שמות
הוראות תפילה בכתב רש"י בספר שמות

הספר השני: "המנגן העיוור" של הסופר דרוינוב. הספר יצא לאור ברוסיה בשנת 1900.

מה שמרגש מאוד בספר זה הוא, שדודתי רחל קיבלה אותו מחבר לפני שהוא יצא להתנדב בגדוד העברי. בין היתר כתב לה החבר שהוא מקווה שהיא לא תשכח אותו אם הוא לא יחזור.

דודתי רחל התחתנה בגיל מבוגר, ולא היו לה ילדים. כשהיא נפטרה בני משפחה לקחו כל מיני דברים מביתה, ואני בחרתי לקחת ספרים. כשראיתי את הספר הזה ואת ההקדשה חשבתי שבעצם אהוב לבה לא שב מהמלחמה, וזה מאוד העציב אותי.

זו ההזדמנות שלי לספר כמה מילים על דודתי רחל שנולדה בסביבות 1900 בחברון ולמדה באוניברסיטה בהר הצופים בירושלים. מאחר ולדודה רחל לא היו ילדים, זו הזדמנות להעלות את זכרה ולספר עליה לנעמי נכדתי.

נעמי וסבתא תמירה עם הספר "הנגן העיוור" וההקדשה

הזוית האישית

סיפורה של סבתא תמירה תועד במסגרת תכנית הקשר הרב דורי בבית הספר "רעות" בעין שמר, בסיוע המורה המלווה רונית רפאלי.

הגדוד העברי
הגדודים העבריים הם גדודי חיילים יהודים שפעלו במסגרת הצבא הבריטי במלחמת העולם הראשונה, וחלקם השתתף בכיבוש ארץ ישראל מידי העות'מאנים בכוונה שתרומתם תיזקף לזכות התביעה להקמת בית לאומי לעם היהודי בארץ ישראל.

”זו ההזדמנות שלי לספר כמה מילים על דודתי רחל שנולדה בסביבות 1900 בחברון“