ספור עלייתה של יואלה אלוש מאלגיריה

התלמידות יובל אדסמן, שירה קדם
יואלה עם בני משפחתה
התאקלמות בארץ.

שמי יואלה אלוש נולדתי באלגיריה בשנת 1950. עליתי לארץ בשנת 1962,לאחר עצמאות אלגיריה שעברה משלטון צרפתי לשלטון מוסלמי, משפחתי רצתה לעלות לארץ ישראל. שטנו באונייה מאלגיריה למרסיי, לאחר מכן עלינו לאונייה ממרסיי והגענו לחיפה. עליתי לארץ בגיל שתים עשרה לא ידעתי את השפה. גרנו בצריף בבית שאן. להפתעתנו, לא היה חשמל וגז, הבאנו מקרר וכריים ולא היה לנו איך להשתמש בהם. בסוכנות סיפקו לנו פתלייה כדי שנוכל לבשל. היה שינוי מאוד גדול והרגשנו שאנחנו נמצאים בתקופה אחרת. כדי לקרר את האוכל היינו קונים גוש קרח ושמים במקרר שהבאנו מאלגיריה .למדתי בבית ספר יסודי מאיר, אך מפני שלא ידעתי את השפה היה לי הרבה יותר קשה. למזלי, היה לי מורה בשם אהרון, שדיבר בצרפתית ועזר לי המון בקליטת השפה.סיימתי עד כיתה ח; ועברתי ללמוד בקיבוץ ;חפץ חיים בדרום. עבדתי במפעל תרופות,ומשם שלחו אותי ללמוד במכון לפריון העבודה ומונתי לסגנית מנהלת של אריזת תרופות. בילדותי שיחקנו בשדות שהיו מאחורי ביתנו שהיו שייכים לכל מיני קיבוצים והלכנו לקטוף חמציצים, חובזה, אקסוס ודומים. יום אחד הייתה שריפה בשדה  חיטה ואספנו את גרעיני החיטה שהיו בשבילנו כמו פפוקורן. אבא שלי נפטר כאשר הייתי בת ארבע. אמא שלי טיפלה בי ובשני אחיי ולא התחתנה שוב. נישאתי לבעלי בשנת 1975. הקמנו משפחה המונה שני ילדים בת ובן.יש לי שני נכדים מהבת. עבדתי שלושים וחמש שנים בבית חולים לבריאות הנפש בפרדסיה. פרשתי בשנת 2016. בשנה זו בעלי נפטר. בשנת 2017 נסענו כל המשפחה לאיטליה לטיול בר מצווה של הנכד.

יואלה: נהנתי מאוד לשתף את התלמידות בספור עלייתי לארץ והתאקלמות משפחתי.

אלגיריה
מדינה בצפון אפריקה.כמעט כל התושבים הם מוסלמים.יהדות אלגיריה הייתה אחת הקהילות הגדולות של יהדות ארצות האיסלם.

”למזלי היה לי מורה שדיבר צרפתית ועזר לי בקליטת השפה.“