סבא משה מגדל תוכונים

שירה וסבא משה מתעדים את סיפור חיו
סבא משה מגדל תוכונים - תוכון מצוי
העלייה מטריפולי לישראל

"שמי משה חיון, נולדתי בטריפולי שבלוב בתאריך 17.3.33.

כאשר הייתי ילד למדתי בבית ספר איטלקי בבוקר ואחרי הצהריים למדתי בבית ספר יהודי. בבית הספר היהודי למדתי לכתוב ולדבר בעברית עד כיתה ג' לאחר מכן כשפרצה מלחמת העולם השנייה הפסקתי ללמוד מכיוון שנסגרו בתי הספר. בזמן המלחמה אבא שלי נלקח לעבודת כפייה נשארנו ללא אבא ולכן ברחנו לכפר ערבי ששם הייתה לנו משפחה. הם נתנו לנו אוכל כי לא היה מי שיפרנס אותנו.

לאחר המלחמה חזרנו לטריפולי כאשר חזרנו היו מאורעות והערבים התנפלו על היהודים בכפר שבו גרנו אחרי המלחמה שחזרנו לטריפולי הרגו את רוב משפחתנו שגרו בכפר זנזור. זה הכפר זה נולדו הוריי.

עליתי לארץ בסוף שנת 1949

בזמן העלייה הייתי ללא משפחה לבדי בגיל 14 ושם העבירו אותי לשלושה קיבוצים: תחילה לכפר החורש, לאחר מכן לכפר יעבש ובהמשך לסעד, שם גרה אחותי. בגיל 17 עזבתי את קיבוץ סעד והתגייסתי לצבא בשנת 1950 לחיל הים.

בשנת 1951 הוריי הגיעו לארץ והצטרפתי להורי. בשנת 1952השתחררתי מהצבא והלכתי ללמוד נגרות מטעם משרד העבודה. בשנת 1953 התגייסתי לשרות במשטרה, שם שרתתי הרבה שנים. התחתנתי בתאריך 25.5.1955 נולדו לנו 7 ילדים. כיום יש לי 13 נכדים

יצאתי לפנסיה מהשרות במשטרה בשנת 1981 והתחלתי לעבוד בעבודות שונות מזדמנות. יצאתי לגמלאות בגיל 48 בשנת 1981 ועברתי לגור בשכונת נווה נוי שפעם קראו לה משק עזר.

השכונה הייתה מעברה שאליה הגיעו מרחבי תבל. הבתים היו בתים קטנים מאבן אשר ישבו על דונם אדמה על מנת שנעסוק בחקלאות. המשפחה שלי גידלה תרנגולות ועצי פרי אפרסקים, תפוחי עץ, רימונים, זיתים ועוד ואת התוצרת מכרנו בשוק העירוני. זה היה עיסוק בנוסף לעבודתי במשטרה.

במשך השנים חיינו השתנו והגידולים היו רק לצרכי המשפחה. כיום אני מגדל תוכונים להנאתי ותרנגולות המטילות ביצי חופש.

תוכון מצוי

"תֻּכּוֹן מָצוּי, תוכון גמדי, תוכון גלוני ותוכון אוסטרלי (שם מדעי: Melopsittacus undulatus) הוא מין יחיד בסוג תוכון. מקור שמו המדעי בצורתם הגלית של הכתמים שעל נוצותיו. הוא תוכי חברתי החי בלהקות באוסטרליה ובטסמניה. המין תואר לראשונה בשנת 1840 כאשר הגיע לראשונה לאנגליה. כיום הוא יכול לחיות בכלוב, אך עד שנת 1930 התקשה מין זה להסתגל לחיי שביה".(ויקיפדיה)

פעם היינו כולם ביחד בשכונה המיוחדת שלנו, כמו קיבוץ כל אחד הכיר את השני כולם היו חברים. בימים אילו רוב האנשים הלכו לעולמם או מכרו את בתיהם והלכו לבתי אבות.

שמי שירה כדורי משתתפת בתכנית הקשר הרב דורי יחד עם סבא שלי ויחד העלנו את סיפור חייו של סבא.

משק עזר
משק עזר משק עזר הוא משק קטן המיועד ליחידת דיור אחת ולעיבוד חקלאי מצומצם, הכולל בדרך כלל גן⁻ירק, לול לעופות ועצי פרי. במושבים יש משקי עזר ששימשו בעלי מקצועות חופשיים שעבדו כשכירים במושב וגרו בו, כגון רופא, אחות, איש⁻תחזוקה ועוד, ואפשרו לעובד להגדיל את ההכנסה מעבודתו כשכיר בשעות הפנאי על ידי גידול ירקות פירות או בעלי חיים. השטח של משק העזר הוא בדרך כלל בין 2 ל⁻5 דונם וכולל את יחידת המגורים. משק עזר הוא יחידה הדומה לנחלה במושב, אך לרוב קטנה ממנה: השטח מיועד ליחידת דיור אחת ולעיבוד חקלאי. מתוך ויקיפדיה

תוכון מצוי

”כולם ביחד בשכונה“