סיפור אהבה מדמשק

מתן וסבתא לאה ביבה"ס
סבתא בירושלים
סיפור עלייתם של הוריי לישראל.
סמלים ואותות של אבי משירות ההגנה ומלחמות ישראל

עם נפילת השלטון העותמני בסוריה, פרצו מהומות נגד היהודים, נשללו זכויות רבות מהיהודים בדמשק ורכוש רב הוצת ונהרס. יהודים רבים מצאו את עצמם מאוכזבים מהמשטר ומהתושבים הערבים, ובלבם חלום לעלות לארץ ישראל.

אחד מאותם נערים היה אבי שלמה עטר.

אבי בביתו רוחץ כלים

אבי, התייתם מאביו ואמו בהיותו נער. הוא גדל אצל קרובי משפחה ברובע היהודים בדמשק, ובהיותו בוגר מספיק, עלה בחשאי ארצה (הממשל אסר על עלייה לארץ ישראל). בשנות העשרים לחייו, הוא נפגש עם מנהיגים ציוניים שביקשו ממנו לחזור לסוריה בחסות ההגנה, ולהבריח כל יהודי שיהיה חפץ לעלות לארץ ישראל.

אבי ואמי בישראל

באחת הגיחות שלו לדמשק שבסוריה נתקל בנערה יפה שלימים הייתה אמי. הוא ביקש  את רשות הוריה להבריחה לארץ ישראל, והוריה התנו את הסכמתם בכך שיתחתן איתה. היא ארזה את חפציה ומעט בגדיה והם עזבו עוד באותו הלילה. הדרך צלחה להם והם לא נתפסו. מהגבול הם נסעו אל תל אביב לקרובי משפחתו של אבי. הם התחתנו לאחר מספר ימים בבית הכנסת אוהל מועד כשהאורחים היו מעט קרובי משפחה וחברים.

בית הכנסת אוהל מועד בישראל

כשהגיע שוב לדמשק הלך לבקר את הוריה של אמי ולספר להם על החתונה.

אבי, אמי, אחי אלישע ויוסי אחי שמתגייס לגולני
אבי מתפלל בבית כנסת

אבי ואמי עברו לגור בשכונת התקווה בתל אביב ולאחר מכן עברו ליפו. אבי עבד ביום בסלילת כבישים ובלילות היה בשירות ההגנה. אמי הייתה עקרת בית שדאגה לגידול הילדים ולכל ענייני היומיום. כשנולד אחי הבכור נתפס אבי על ידי האנגלים, ונשלח לכלא עכו. מכלא עכו הצליח לברוח בעזרת חבריו מההגנה.

אבי עם חבריו מההגנה

עם הקמת מדינת ישראל המשיך בעבודתו למען המדינה, תחת משרד הביטחון.

סיפור אהבה של סבתא לאה – "געגוע לבית"

סיפור אהבה מדמשק

הזוית האישית

סבתא לאה: חוויתי חוויה חד פעמית, למדתי גם על עצמי, וגם על משפחתי. כל רגע בתכנית ריגש אותי יותר ויותר.

מתן: נהניתי מאוד מהתכנית, למדתי רבות על משפחתי; למדתי מאין הגעתי, ולמדתי על העבר. התכנית השאירה לי חוויה שלא אשכח לעולם, במיוחד עם סבתא.

משטר
שילטון; ממשל

שירות ההגנה
ארגון ההגנה היה הארגון הצבאי הגדול והמרכזי של היישוב היהודי והתנועה הציונית בארץ ישראל מ-1920 ועד 1948

”אדם אמיץ הוא אינו זה שלא חש פחד, הוא זה הכובש את פחדיו.“