סיפורו של פיזמונאי

פסויבל הזמר 1964
רבקה זוהר בפסטיבל הזמר
איך כותבים שיר לפסטיבל הזמר?

שמי נעמה לוי רויטברג, אני משתתפת השנה בתכנית הקשר הרב דורי יחד עם סבי אברהם לוי. במפגשים שמעתי את סיפוריו. סבא אברהם נולד בשנת 1947 בעיר קזבלנקה שבמרוקו. בשנת 1955, כשהיה ילד בגיל שש עלה עם משפחתו לישראל. בחרתי בפרק מעניין מסיפורו.

רקע – פסטיבל הזמר

"פסטיבל הזמר והפזמון הייתה תחרות שירים ששודרה בקול ישראל מ-1960 עד 1980. את התחרות יזמה מחלקת הטקסים שהייתה חלק ממשרד ראש הממשלה, בראשו עמד באותם ימים טדי קולק. עם השנים נוצרה מסורת של קיום הפסטיבל במוצאי יום העצמאות, ובפועל הוא נעל את אירועי היום. הפסטיבל הראשון נערך ב-1960 בהיכל התרבות בתל אביב, במוצאי יום העצמאות…. בין חברי הוועדה היו המלחין פאול בן חיים, המשורר יהודה עמיחי והמעבד המוזיקלי יצחק גרציאני. מתוך מאות שירים, בחרה הוועדה תשעה שישתתפו בפסטיבל. …מתכונת פסטיבל הזמר הראשון נמשכה גם בפסטיבל השני ב-1961, אשר גם בו שימש ישראל ברזילי כראש ועדת השופטים. במקום הראשון באותה שנה זכה השיר "שאני עימך" שביצעו אסתר עופרים וגדעון זינגר. ב-1962 לא נערך הפסטיבל".(ויקיפדיה)

סבא אברהם חובב שירי פסטיבל

סיפורו של סבי התחיל בשנת 1961 כאשר שודר ברדיו פסטיבל הזמר והפזמון השני. בפסטיבל התחרו שנים עשר שירים שנבחרו על ידי אנשי רשות השידור ואנשי מוזיקה של אותם ימים. סבי שהיה אז נער התלהב מאוד מהשירים היפים שהושמעו לאחר מכן ברדיו וידע אותם בעל פה והוא זוכר אותם עד עצם היום הזה. הפסטיבל התקיים שנה אחר שנה, והשתתפו בו מיטב זמרי ישראל, בניהם יפה ירקוני, שושנה דמרי ועוד… אז לא הבחינו בין זמר ישראלי רגיל לבין זמר "מזרחי".

סבי שלא ידע כיצד שולחים שיר לפסטיבל התחיל לשלוח שירים ללא מנגינה וללא מבצע. מאוחר יותר הוא הבין שצריך לשלוח שיר מוקלט על גבי קלטת עם מילים ותווים. כל הניסיונות שלו להתקבל לפסטיבל לא עלו יפה וזאת בגלל רמת השירים והביצוע שסבי שלח בתמימותו לראשות השידור.

כשסבי התגייס בשנת 1965, כבר שכח את רצונו לכתוב שירים שיתפרסמו, יושרו וישמעו ברדיו כמו ששמעו את שירי הפסטיבל.

%d7%94%d7%a7%d7%a9%d7%a8-%d7%94%d7%a8%d7%91-%d7%93%d7%95%d7%a8%d7%99-%d7%a0%d7%a2%d7%9e%d7%94-%d7%95%d7%a1%d7%91%d7%90

רבקה זוהר שרה את השיר "על כפיו יביא" באחד מפסטיבלי הזמר של רשות השידור.

לקריאה נוספת בנושא ניתן לקרוא בהרחבה באתר הפסטיבלים.

מבחר פסטיבל הזמר – 1969 – יוטיוב

הזוית האישית

נעמה לוי רויטברג, המשתתפת השנה בתכנית הקשר הרב דורי מביאה את סיפורו של סבא אברהם לוי חובב הפסטיבלים.

רבקה זהר-קָאלוֹ
רבקה זהר-קָאלוֹ (נולדה ב-30 ביוני 1948) היא זמרת ישראלית.