להיות ילד תחת המנדט הבריטי בירושלים

רינה, יגאל והתלמידים
האהבה למוזיקה
סיפורו של יגאל שפר

שמי יגאל שפר, נולדתי בירושלים בתאריך 19.5.1942 לאבי משה לבית מליח, יליד ירושלים, שהיה בן לאב שעלה מתימן (דרך הודו) ולאם ילידת ירושלים ממוצא תורכי ומרוקאי. אמי, אסתר לבית לוי, ילידת ירושלים בת להורים שעלו מבולגריה. אני אח לאהוד ודן.

הוריי

תמונה 1

ילדותי, לפני קום המדינה, זכורה לי כתקופתו של שלטון המנדט הבריטי בארץ ישראל. אבי שירת במשטרת פלסטינה בה שירתו ערבים, יהודים ואנגלים. אני זוכר ביקורים של שוטרים אנגלים, במיוחד את ג'ון, שבכניסה לביתנו בשכונת "נחלת אחים" היו מוסרים את נשקם לאמי, מתוך כבוד לבני הבית. פעם אף ביקרנו בבית אחד השוטרים הערבים, רחיל שמו, בשכונת "עין כרם" וכובדנו בפירות הבוסתן שבביתו.

אני כפעוט

תמונה 2

השלטון הבריטי חייב את תושבי ירושלים לשהות בביתם בשעות הערב והלילה. כילד, יצאתי באחד הערבים מביתי והפרתי את העוצר. חייל בריטי גער בי ואף איים עלי בנשקו. במקרה אחר, רצתי אחרי משוריין בריטי בקריאות "גסטפו", כפי שנהגו ילדים אחרים, כמובן מבלי להבין את משמעות המילה.

מלחמת העצמאות

במלחמת העצמאות הופגזה קשות העיר, ובתים רבים בשכונתנו נפגעו מההפגזות הירדניות. ביתנו היה בן קומה אחת ולכן כדי להסתתר רצנו לבית השכנים, שהיה בן שתי קומות והתחבאנו מתחת למיטות בקומה הראשונה… בעיר שרר חוסר במזון, במים ובחומרי דלק. מים חולקו במשורה והיה צורך להשתמש בהם לכל צרכי הבית: שתיה, רחצה, כביסה וניקיון. פעם אחת כדי להבעיר אש לבישול השתמשו הוריי לאכזבתי הרבה בסוס העץ שהיה לי. אמי גידלה בחצר מספר תרנגולות מטילות, כי ביצים היו מצרך יקר באותם זמנים. לכל תרנגולת היה שם והן היו חיות המחמד שלנו.

בצעירותי

תמונה 3

אחד ה"תחביבים" שלי ושל ילדי השכונה בזמן המלחמה, היה לאסוף רסיסי פגזים שנמצאו בכל מקום, ולי היה אוסף מרשים. באחת הפעמים, כאשר שני חיילים שלנו בזמן הקרבות שמרו על הבית של דודתי, יצאנו איתם למטווח, ולי נתנו החיילים לירות שני כדורים בתת המקלע סטן שהיה ברשותם. הם גם לימדו אותי לפרק ולהרכיב את הסטן גם בעיניים עצומות.

בשנת 1970 נישאתי לרינה והשנה נחגוג את חתונת הזהב. לנו שלושה ילדים: רוית ועינת שנולדו כדור ששי בירושלים, ועידו. לנו שמונה נכדים ואחד "בדרך".

כל שנותיי גרתי, למדתי ועבדתי בירושלים. בשנת 1977 הוצע לי לנהל את כפר הילדים "בית אפל" ומאז אנו מתגוררים בגן יבנה.

דף עיתון השמור בבית הוריי

הזוית האישית

הסיפור תועד במסגרת תכנית הקשר הרב דורי. התכנית נערכה בבית הספר נופי מולדת בגן יבנה, התש"ף, בהנחיית המורה המובילה לימור מזרחי.

אשתו של יגאל, רינה שפר, תרמה אף היא סיפור למאגר המורשת. לקריאתו לחצו על הקישור:

מהרכבת האבודה בברגן בלזן להקמת בית בישראל

המנדט הבריטי
המנדט הבריטי מטעם חבר הלאומים על ארץ ישראל, המוכר בעברית בשם המקוצר "המנדט הבריטי" או פשוט "המנדט", הוא מנדט חבר הלאומים (ייפוי כוח) שקיבלה בריטניה מידי חבר הלאומים בוועידת סן רמו 1920, בין היתר, על מנת לסייע ליישוב היהודי ולהבטיח הקמת בית לאומי לעם היהודי בארץ ישראל, ברוח הצהרת בלפור ועל פי הנאמר בכתב המנדט. הבריטים שלטו בארץ ישראל מקיץ 1917 ועד חודש מאי 1948. (ויקיפדיה)

”אני זוכר ביקורים של שוטרים אנגלים שבכניסה לביתנו היו מוסרים את נשקם לאמי, מתוך כבוד לבני הבית“