סיפורה של סבתא רבתא מרים

סבתא רבתא מרים עם ליאור הנינה
סבתא רבתא מרים, סבתא דליה והנינות
החיים עם העליה לארץ

שמי מרים, נולדתי בשנת 1942 בעיר גבס, בטוניס. אני סבתא רבתא של ליאור.

השם המקורי שלי הוא מזל.  אחותי מרים נפטרה, וכשעלינו לארץ ההורים שלי התבלבלו ומסרו את תעודת הלידה של אחותי שנפטרה, ומאז קוראים לי מרים.

זכרונות ילדות

היו לי הרבה חברים וחברות, אהבתי לשחק בחבל ולשחות בים, כי גרנו ליד הים. היה לי אח שטבע בים. ועוד אח שמת בגלל שהיה חולה כשהיה תינוק. אמי ילדה 6 ילדים ורק 3 מהם נשארו בחיים.

כשהייתי קטנה גרתי תקופה אצל דודה שלי, אחות של אבא, שלא היו לה ילדים. בהתחלה התנהגו אלי יפה ופינקו אותי אבל כשנולדו להם ילדים הם זילזלו בי ואבא שלי החזיר אותי בחזרה הביתה.

אבא שלי עבד עם הצבא הצרפתי ובזמן השואה הגרמנים פרצו לבית שלי והפכו את הבית למכבסה.

את משפחתי גירשו. ברחנו ממשפחה למשפחה ואת אבא שלי עצרו והיכו אותו. ברבות הימים, אבא שלי השתתק ברגלים בגלל המכות.

עלינו לישראל בשנת 1956, כשהייתי בת 13,  בגלל שנרדפנו על ידי הערבים, וברחנו בלילה באוניה.

הגענו באוניה לארץ, לחיפה. שם הפרידו בינינו ובין ההורים. הורים לבד וילדים לבד ואז ריססו את הראש של אימי בדי די טי  (אבקה מאוד מסוכנת) ואז נכנסה לאמא שלי האבקה לעין והיא איבדה את העין. אחרי זה אמרו לנו שאנחנו צריכים לעשות טיפול גזזת.

הגענו לשדרות, במשאיות, בלילה, כמו כבשים והבטיחו לנו שאנחנו מגיעים לעיר יפה מאוד שיש בה עבודה.

כשהגענו ראינו רק בוץ וגשם, לא היה כלום! ואז שמו אותנו באוהלים במעברת גבים דורות. למחרת בבוקר אמרו לנו תוך יום יומים יעבירו אותנו לבתים. העבירו אותנו  במקום לפחונים. גרנו במעברת גבים דורות בפחונים. במעברה, בחורף, הגגות היו עפים והיינו רטובים, ובעלי חיים היו נכנסים לפחונים. השתמשנו בשירותים אחד לכל המשפחות.

חיינו בתקופת הצנע שבה חילקו תלושים מוקצבים. לא היה אוכל, לא היתה עבודה. שדרות היתה שממה. לא היו מכולות בשביל לקנות אוכל. לפעמים היו מביאים לנו קופסאות אוכל ושימורים. כדי להתפרנס עבדנו בחקלאות וגם בנינו בתים. אנחנו בנינו את ארץ ישראל.

עם הזמן העבירו אותנו לצריפים מפחונים והיה לנו טוב יותר.

החיים היו קשים, היינו בתקופת הצנע. אנחנו העולים למעשה בנינו את הארץ במו ידינו.

ליאור – היה לי כיף מאוד לעבוד עם סבתא,למדתי עליה דברים חדשים שלא ידעתי ומאוד התרגשתי.

גבס
בירת מחוז גאבס בתוניסיה. העיר שוכנת במזרח תוניסיה לחוף מפרץ גאבס והוזכרה על ידי סטראבון כעיר נמל חשובה.

”אנחנו העולים למעשה בנינו את הארץ במו ידינו“