סגירת מעגל לאומי ופתיחת מעגל אישי

סבא יעקוב רז עם איתי נאורי
סבא בעת פינוי ימית
סיפור המשפחה על רקע פינוי פתחת רפיח

תכנית ההתנתקות, המוכרת בשם "מבצע יד- לאחים", תכנית שבוצעה ע"י ממשלת ישראל, בראשות ראש הממשלה אריאל שרון, יזם ומוביל התוכנית. התוכנית בוצעה בקיץ, אוגוסט 2005, ע"י חיילי צה"ל ושוטרי משטרת ישראל. במהלך תכנית זו, פינתה ישראל באופן חד צדדי את תושבי ההתנחלויות מרצועת עזה וכוחות צה"ל נסוגו באופן מוחלט לגבולות הקו הירוק משנת 1967. במקביל פונו גם ארבע התנחלויות מבודדות בצפון השומרון, דבר שלא יצר שינוי בתחומי יהודה ושומרון (אזורי A, B  ו- C ).

בחבל עזה, התגוררו ערב ההתנתקות ופונו  כ-8,600 תושבים יהודים (מתוכם כ-3,500 ילדים) ב-22 ישובים. בצפון השומרון פונו ארבע התנחלויות סה"כ כ-680 תושבים יהודים.

בחודשים מאי, יוני ויולי 2005 החלו ההכנות להתנתקות שהיו ממושכות וכללו ישיבות, פגישות, אימונים, תרגולים על מודל והכנת עיר אוהלים לשיכון החיילים והשוטרים. פינוי האזורים בחבל עזה החל ב-15 באוגוסט והושלם תוך 8 ימים. בהמשכו, לקראת סוף חודש אוגוסט הושלם הפינוי בצפון השומרון.

תכנית ההתנתקות הייתה שנויה במחלוקת. לצד התומכים בה, היו גורמים רבים שהתנגדו לתוכנית. משטרת ישראל וצה"ל אינם גופים הנוקטים עמדה כזו או אחרת. עליהם לבצע את הוראות החוק והחלטות הממשלה ללא כל סטייה או הרהור.

כאשר החלו ההכנות לתוכנית ההתנתקות שימשתי בתפקיד ראש את"ל במשטרת ישראל (אגף תכנון לוגיסטי), בדרגת ניצב (מקביל לדרגת אלוף בצבא). זה המבצע הלוגיסטי הגדול ביותר מאז קום המדינה והאגף שעמדתי בראשו, בשיתוף עם את"ל צה"ל (אגף טכנולוגיה ולוגיסטיקה) חייב היה בהערכות לוגיסטית, בניית תשתיות ומתן יכולות ביצוע לכוחות האופרטיביים, לפני המבצע, בזמן המבצע ובהערכות בתום המבצע. הערכות זו כללה מזון, ביגוד, כלי הנדסה מיוחדים, לינה, תחבורה אל היעדים ובחזרה מהם, אמצעים מיוחדים לביצוע, סדנאות תיקון לרכבים, גדרות הפרדה ועוד הרבה פריטים שקצרה היריעה מלפרט.

ביחד עם סגני, ראשי המחלקות, המטות הלוגיסטיים ואנשי הלוגיסטיקה במחוזות ובמשמר הגבול, כ-2,000 איש, התחלנו בהכנות ובהערכות למבצע המורכב והרגיש. ליווינו והשתתפנו במבצע בחבל עזה ובצפון השומרון- עד תומו !

יכול אני להרבות בכתיבה על כל ישוב וישוב, כל צעד שנעשה, כל פעולה ובעצם כל אדם ואדם בחבל עזה שהזיל דמעה כאשר פינו אותו ובני משפחתו מביתו, מקהילתו, ממקום עיסוקו, מבית הכנסת וניתקו אותו מהוואי המקום והעבירו אותו למקום אחר וכל זאת שלא ברצונו.

מצגת של סבא יעקב רז ואיתי

כתבתי כל זאת, כקצין ומשרת ציבור שנשבע אמונים למשטרת ישראל והוראותיה. התגייסתי לצה"ל בשנת 1968 ומאז ועד לשחרורי בשנת 2007, הייתי במדים ובשירות המדינה.

תכנית ההתנתקות היוותה סגירת מעגל. כל זאת נכתב מפני שבאוגוסט 2005 גם נפתח מעגל: נולד נכדי איתי היושב ולומד אתכם ויחד אנחנו משתתפים בתכנית "הקשר הרב-דורי" זה.

נכדי איתי, נולד בתאריך 1/8/2005 לקראת שעות הצהריים. מאוד רציתי ללוות את ביתי ליאת ולהשתתף בלידה. המפכ"ל קבע קבוצות פקודות למפקדים שנערכים ומשתתפים במבצע תכנית ההתנתקות ולא יכולתי להיות נוכח בבית החולים. מנהל המחלקה בבית החולים פרופ' בני פיש, שהבין לליבי ולרצוני, הבטיח לי שאת הלידה אלווה בהיותי בשטח והיא תשודר באופן מלא ברמקול בטלפון. לקראת תחילת הלידה, הודיעו לי מבית החולים בהודעת סמס, שהלידה תהייה בדקות הקרובות. יצאתי מהחדר וטלפנתי למספר שניתן לי ע"י הרופאים בבית החולים. מהלך הלידה כולו הועבר בשידור חי וישיר בטלפון וזכיתי לשמוע את הבכי והצעקה הראשונה של הרך הנולד. בהמשך הודיע לי הרופא שלאם ולתינוק שלום וחזרתי מרוגש אך בלב רגוע ושקט להשתתף בישיבת קצינים בראשות מפכ"ל המשטרה. איתי נכדי נולד לתוך תכנית ההתנתקות. מדי פעם "גנבתי" דקות תוך כדי משמרת עבודתי ובמדים נסעתי  לבקר בבית החולים ולטקס ברית המילה. רציתי מאוד לראות את ביתי, ליאת, שילדה את איתי נכד זכר ראשון לאחר הולדת נכדתי.

במהלך שנות שירותי את המדינה, עמדתי לא אחת בפני דילמה והיה עלי לבחור בין חובתי כלפי התפקיד אותו אני ממלא לבין מחויבותי למשפחה הגרעינית שלי . האירוע שהבאתי בפניכם, הינו דוגמא אחת מיני רבות שמצאתי עצמי מתמודד עם דילמה זו ושמחנו איתי ואני, לחלוק אותה עמכם.

מעדיף אני לצרף תמונות המשקפות ומנציחות כל שלב כפי שנאמר: "תמונה אחת שווה אלף מילים".

הזוית האישית

איתי נכדי המיוחד, זכות גדולה נפלה בחלקינו, סבתא ואנוכי , שאתה הנכד שלנו .זכות היא להיות סבא וסבתא שלך. באת לאוויר העולם בתאריך מיוחד ובשנה מיוחדת 1 לאוגוסט 2005 , תאריך ביצוע ההתנתקות מחבל עזה. איתוש , אתה רגיש לסביבה, נבון ואוהב את האדם, החי והטבע. סבתא ואני גאים בך מאוד.

התנתקות
תכנית מדינית בה נפרדה מדינת ישראל מפתחת רפיח שעברה לידי המצרים.