הגרגוש של סבתא יהודית כשר

אני הנכד אלישע אלרואי משתתף בתכנית
סבתא שלי כיום
כיסוי הראש המיוחד של סבתא

שמי, אלישע אלרואי אני משתתף בתכנית הקשר הרב דורי יחד עם סבתא שלי יהודית כשר. סבתי נולדה בתימן, בשנת 1945 לבית משפחת יחיא. סבתי עלתה לארץ בשנת 1950, היא עלתה ארצה במבצע "כנפי נשרים". "מבצע העלאתם של יהודי תימן ויהודי עדן לארץ ישראל כחלק מעליות חיסול גלויות בשנים  1949 ו-1950. המבצע כונה כך מתוך ספר שמות, פרק י"ט, פסוק ד': "ואשא אתכם על כנפי נשרים, ואביא אתכם אלי"". (ויקיפדיה)

סבתא סיפרה לי על משפחתה ועל מנהגי המשפחה, בחרתי להעלות את סיפורה על הגרגוש.

הגרגוש

"גרגוש" כובע לכלה תימניה או ששימש כלבוש למשפחה עמידה כולל מוטיבים מהתקופה. קמעות מסולסלות ע"י שרשרת "זאנאבי" עשוים כסף מוזהב. הרקמה עם "אקראט". חיפוי הכובע לפנים עם 9 מטבעות של ריאלים כסף טהור בציפוי זהב. צנעה תימן המאה ה-19. בארץ הוסיפו לקובע פרחים עגולים שזורים בחוטי כסף וזהב. מעיל "גאליה" שמלה לכלה עם רקמת חוטי כסף ובד "מזאהאר" כעין בד משי. תימן תחילת המאה ה-20."

סבתי מצד אמי יהודית, מספרת על הגרגוש:

הגרגוש הוא כיסוי ראש אופייני לבנות תימן. יש עליו תכשיטי כסף וזהב.

תמונה 1

כשסבתי הייתה במחנה העולים, היו לוקחים לכל הבנות את הגרגושים (הגרגושים עלו הרבה כסף). סבתי לקחה אומץ והחליטה להחביא את הגרגוש מתחת לכרית. ושמרה אותו עד היום. וכל פעם שהיא לובשת את הגרגוש היא מתמלאת געגועים לאימה.

אלישע: אני גאה בסבתי האמיצה.

כנפי נשרים