סבתא לאה בבית הספר הבונים

טיול בקנדה
כוס קידוש
סיפורה של לאה מזרחי

נולדתי בסוריה והגענו כל משפחתי לארץ בשנת 1949. גרנו בהדר מספר חודשים ולאחר מכן עברנו לגור ברמות רמז נווה שאנן. גדלנו בשכונה והייתה לנו ילדות קשה מבחינה כלכלית כי לא היו לנו אמצעים כלכלים והיה מאוד קשה, אבל למרות הכל הייתה לנו משפחה נפלאה: היינו שמונה אחים שלוש אחיות וחמישה אחים היינו עוזרים אחד לשני.

אני הייתי הילדה הכי מפונקת במשפחה עם הורים נפלאים שדאגו לנו שלא יחסר לנו כלום.

סבתא לאה בבית –הספר הבונים

בילדותי למדתי בבית ספר "הבונים" וגרתי ברמות רמז סמוך לבית הספר. בבית ספר למדנו, התעמלנו, רקדנו והיינו מאושרים.

היו לנו בבית הספר מכשירי כתיבה מיוחדים, קלמרים מעץ, עפרונות רגילים, חצאי מחברות, כלי כתיבה אחידים ותיקים מיוחדים.

הייתי מאוד מקובלת בחברה והיו לי חברות טובות. אהבנו ועזרנו אחת לשנייה היינו מטיילות בחיק הטבע כי לא נבנו הרבה בתים והיינו נהנים מהשדות מהירק והפרחים. כשחזרתי הביתה מבית הספר תמיד חיכתה ארוחת צהריים חמה מאמא הנפלאה שלי (ז"ל). שלצערי נפטרה בגיל צעיר (46) שהייתי כבר נשואה.

היה מאוד קשה להתמודד עם הרבה אחים אני ואחיי הגדולים היינו צריכים לטפל באחים הקטנים ולדאוג להם, המצב בבית היה קשה מאוד אבל למרות הכל היינו שמחים ומאושרים והכי חשוב בריאים.

הייתי מכינה את שיעורי הבית ואחר הצהריים הייתי יוצאת לחצר לשחק עם חברותי. כשהתבגרתי נרשמתי לתנועת " שומר הצעיר" ושם עשינו המון פעילויות ויצאנו לטיולים וקטפנו פרחים (פרחי בר) והבאנו להורים הביתה.

בשבתות אני ומשפחתי היינו נוהגים ללכת לשפת הים ולהשתכשך במים ולהשתולל והיה כיף לא רגיל.

מדי פעם בשבתות יצאנו לחיק הטבע לערוך פיקניק והוא מאוד מהנה.

קבלת שבת בביתי

לקראת יום השישי אמי הכינה מטעמים רבים והרבה סלטים ואנחנו לקראת ארוחת השבת היינו מתקלחים, לובשים את בגדי השבת היפים.

לקראת הערב אמי הדליקה נרות שבת, ערכה את השולחן ופרסה מפה לבנה ואנחנו המשפחה ישבנו סביב השולחן בשקט כדי להקשיב לעריכת הקידוש שאבי ברך.

אמי הגישה את ארוחת השבת שכללה: מרק, דגים, עוף, אורז ובמיה שהיו המאכלים המסורתיים שלנו אכלנו את המטעמים בתאבון רב.

לאחר הארוחה עזרנו לאמי לפנות את השולחן, לשטוף את הכלים ולארגן את הבית. ישבנו כל המשפחה וסיפרנו סיפורים ושרנו שירים.

שבת שלום!

יום הולדתי בגיל 10

ביום הולדתי הזמנתי את כל בני המשפחה והחברים שבבית ספרי.

אמי אפתה לכבודי עוגה יפה ומקושטת והמון ממתקים שרנו, רקדנו, עשינו משחקי חברה ומאוד נהנינו.

אחר הצהריים פתחתי את המתנות ונהניתי מאוד מהמתנות היפות שקיבלתי והודיתי לכולם.

מאכלים משפחתיים

מדי יום שישי נהגנו לאכול את המטעמים המסורתיים שאמי הכינה, מדי שבוע: אכלנו אורז, עוף ובמיה ועד היום אנחנו ממשיכים במסורת הילדים מכינים להם ולנכדים את המאכלים האלה שהיו עוברים מדור לדור.

מנהגים

מדי יום שישי נהגנו לאכול את ארוחת השבת ביחד עם המשפחה ועזרנו לאמי לאפות עוגות ועוגיות כל שבוע לקראת שבת.

אני מאוד אהבתי לעזור לאמי בהכנת העוגות והעוגיות. אמי אהבה לתפור בגדים לכל בני המשפחה וכן עשתה תיקונים בחולצות, שמלות ומכנסיים כדי להרוויח קצת כסף למשפחה ועבר מדור לדור בתפירת בגדים.

בפורים אמי הייתה תופרת תחפושות לאחים ולכל ילדי השכונה והייתה תופרת תחפושות מאוד יפות ומקושטות.

בחג השבועות היינו מכינים זרים וסל טנא מלא פירות וירקות העונה.

בחג פסח היינו מנקים את הבית והיינו מוציאים את החמץ, מחליפים מצעים חדשים, וערכנו את ליל הסדר לפי כל הכללים וכללי הכשרות.

השומר הצעיר
השומר הצעיר היא תנועת הנוער הציונית הראשונה בעם היהודי. התנועה הוקמה באירופה ב-1913 על ידי קבוצת נערים ונערות יהודים שביקשו למצוא דרך חדשה לחבריהם ולשאר בני עמם בגולה. התנועה פועלת בישראל וברחבי העולם ומקיימת פעילות חינוכית שבסיס רעיונה "תיקון אדם-תיקון עולם" על פי ערכי הליבה של השומר הצעיר - ציונות, סוציאליזם ואחוות עמים.

”בפורים אמי הייתה תופרת תחפושות לאחים ולכל ילדי השכונה והייתה תופרת תחפושות מאוד יפות ומקושטות“