סבתא טובה קורן (ויניגר) מספרת לנכד ליאם.

טובה קורן ונכדה ליאם גילון
תמונה משפחתית מהעבר
ילדות בתקופת הצנע

אני סבתא טובה קורן, (במקור ויניגר). נולדתי במדינת ישראל בתקופת צנע.

צנע פרושו קושי בהשגת מצרכי מזון. נולדתי ביום חם ורטוב להורים צעירים ובודדים, ללא משפחה מורחבת בחדרון קטן. ומה לא עשו ההורים הצעירים שאני בכל זאת אפתח את הפה לאכול: קנו תרנגול, שאולי תנסה להשיח את דעתי.

ימים לא קלים כשאבא שלי (סבא צבי) נמצא בצבא מרוחק מהבית ואמא (סבתא נטי) מגדלת תינוקת ללא משפחה. היה מחסור רב באוכל, משיגים סוף סוף ביצה והתינוקת אוכלת בקושי חצי…

לאט לאט הגיעו ארצה משפחה קרובה נוספת סבא אפרים וסבתא שרה והדוד בומה שעברו את השואה.

החיים קיבלו שמחה ואושר. המשפחה גדלה ונולדה אחות חדשה ושמה מירה. אני האחות הבכורה, עוזרת להורים בגידולה וכולי בת חמש. כל יום צעדתי לעבר הרפת כדי להביא חלב טרי, כשאני יושבת ומחכה שיסיימו את החליבה. אני חוזרת הביתה מאושרת שאחותי הקטנה לוגמת במהירות את החלב הטרי.

צעדתי כל בוקר לגן הילדים לאורך פרדסים במשך כ-25 דקות עם חבריי מהשכונה. נהניתי מגן הילדים מאוד ובעיקר בחגים, באפיית מצות בחג פסח, להתחפש בפורים, ובשבועות להביא טנא. בהמשך כיתה א לומדים לקרוא ולכתוב. לאורך השנים נוספה עוד אחות למשפחה האחות הצעירה ושמה חן.

אני הגעתי למצוות ואחד התחביבים שלי היה לנגן על האקורדיאון, ובהמשך ריקודי עם והדרכה בקייטנות.

והנה אנחנו כבר בגיוס לצהל טירונות וחיל האוויר. וכאן היה המפגש ביני טובה, ובין בחיר ליבי אשר (סבא אשר). לימים נולדו לנו שלוש בנות מקסימות, הבכורה שירי, האמצעית שפי (אמא לליאם). סבא אשר למד בטכניון בחיפה, וקיבל תואר מהנדס. ובהמשך נשלחנו בשליחות אלקטרה ישראל להיות נציגים באנגליה לונדון. שירי בת שנתיים ורבע ושפי בת שישה חודשים, יחד הגענו ללונדון הקרה והמושלגת.

בהמשך הזמן, נולדה לנו ביתנו הצעירה דניאל. שלושת הבנות למדו בבית-ספר יהודי שנקרא ראש פינה. בהמשך בחטיבת J.F.S (בי"ס יהודי) ואז כולן למדו באוניברסיטאות באנגליה. בתקופת האוניברסיטה הבת האמצעית שלנו שפי הכירה את קובי (אבא לליאם) שהגיע ללימודים בלונדון. אהבנו אותו וברור שהיה בן בית אצלנו!. שבהמשך היה חתננו בשמחה! ובאהבה רבה! נולדו להם הילדים דן, ליאם וליבי, נכדים יקרים לנו. הם בקרו פעמים רבות בלונדון, באו לחופשות חגים וכו. תמיד משמח ונעים! הביאו לנו אושר גדול! הנכדים הכירו את כל מוקדי התיירות- מלוכה ארמונות מוזיאונים ואתרים למיניהם ממש בעל פה.

ליאם מאוד מאוד נהנה מתהלוכות סוסים וחיילים שצעדו לפני ארמון המלכה. בפארקים והגינות היפות הוא רץ אחרי הסנאים…

ברבות השנים חזרנו להתגורר בארץ ועונג גדול לנו להיות חלק בלתי נפרד מהילדים והנכדים. עד כה חמישה ושכן ירבו! זכינו!!!

ותודה שאנו יכולים לבחור את ידידנו.

סרטון המתאר את תהליך העבודה בתכנית:

הזוית האישית

סבתא  טובה: לימוש (שם חיבה לליאם מכל המשפחה) נכדי היקר, תודה לך שנתת לי הזדמנות פז לקחת חלק בתכנית הקשר הרב דורי, ומקווה שעוד שנים רבות אהיה בשבילך כאן.

עונג גדול ואושר רב! תודה לאל שנתן לנו את קרובי משפחתנו היקרים!

צנע
מדיניות צנע הונהגה בישראל בין השנים 1949–1959, וזכתה לכינוי תקופת הצנע. מטרתה של מדיניות כלכלית זו הייתה ליצור שער חליפין יציב וכך לחסוך במטבע חוץ. מדיניות זו באה לידי ביטוי בשתי דרכים מרכזיות: הכוונת אשראי והשקעות, אך בעיקר הגבלת הרכישה של מזון ומוצרי צריכה. בתחום המזון כל אזרח שובץ לחנות מכולת קבועה שבה קיבל את מוצרי המזון הבסיסיים על פי הקצבה קבועה, תמורת נקודות שהוקצבו לו בפנקס אישי לצורך זה. הוטלו הגבלות על כספים שניתן להוציא מהארץ. אזרח ישראלי שיצא לחו"ל באותה תקופה יכול לשאת עמו רק סכום קטן של מטבע חוץ. בהמשך עלו אף הצעות להרחבת המדיניות באמצעות ייצור רהיטים "עממיים" במחיר זול ועוד כהנה וכהנה הצעות.

”נשלחנו בשליחות אלקטרה ישראל להיות נציגים באנגליה לונדון.“