סבתא דוריס – הבריחה מסוריה לארץ ישראל

לומדות ביחד מחשבים
סבתא דוריס כלה ביום חתונתה
סבתא עלתה לארץ כתינוקות. משפחתה ברחה מסוריה

סבתא דוריס נולדה בסוריה בעיר חלב בשנת 1947. בשנת 1947 עלתה מסוריה לישראל.

סבתא דוריס, היא בת שלישית לאמא סלי. המשפחה של סבתא דוריס גרה אצל סבתא מזל, שהיא אמא של אמא שלי, מפני שהאבא של סבתא דוריס היה נוסע הרבה לחו"ל בענייני עבודה.  סבא התעסק ביבוא וייצוא של תמרים.

העלייה לארץ
המשפחה עלתה לארץ ישראל מסוריה, מכיוון שהחיים בסוריה כבר לא היו כל כך טובים, אז המשפחה החליטה לעלות לארץ ישראל.  הבעייה הייתה שלא איפשרו ליהודים לעזוב את סוריה בצורה מסודרת וחוקית. המשפחה חיפשה דרך לברוח מסוריה כמה שיותר מהר. היו אז אנשים שקראו להם מבריחים – ערבים שהם עזרו ליהודים לברוח מסוריה. העבודה שלהם הייתה להבריח יהודים תמורת כסף. הם הכירו את הדרכים להגיע ללבנון, שהיא
מדינת מעבר בין סוריה לישראל, בדרך הכי בטוחה.

כשהם ברחו, הם לקחו איתם את הדברים הכי חשובים: מעט כסף שהיה וכמה פרטי לבוש. סבתא הייתה אז תינוקת בערך בת שנה והחזיקו אותה בידיים והרגיעו אותה מפני שהיא בכתה כל הזמן. הם הצליחו להגיע אחרי הליכה ארוכה וקשה ברגל דרך: שיחים, אבנים, שדות. כשהגיעו לגבול לבנון, היו שם יהודים שקיבלו אותם ונתנו להם לאכול לחם עם ריבה ולשתות מים. סבתא מספרת שלקחו אותם ישר למעברת אוהלים בארץ ישראל.

אחרי תקופה של חיים קשים של תלאות במעברה העבירו את המשפחה לעיר חולון ושם גרו במבנה של שני חדרים כשחדר אחד היה מיועד לדודים ובחדר השני היה מיועד למשפחה של סבתא דוריס.

קשר רב דורי סבתא דוריס ורוני

העשרה
"ב-17 בפברואר 1949 שלחה ממשלת סוריה תזכיר למזכיר הליגה הערבית ובו הציעה להחרים את הרכוש היהודי בכל ארצות ערב. בעקבות בריחת היהודים ננטשו מאות בתים ברובע היהודי בדמשק כמו גם מבני ציבור, בתי-ספר, מבנים קהילתיים ועוד. בית-הספר אליאנס, פאר החינוך היהודי, הוחרם, וארמונותיהם של עשירי דמשק הולאמו". אתר בית התפוצות

יהדות סוריה: "יהדות סוריה הייתה אחת הקהילות הגדולות והחשובות בין קהילות היהודים במזרח התיכון. שתי הקהילות הגדולות והחשובות בסוריה הן קהילת דמשק, וקהילת חלב היא ארם צובא". ויקיפדיה

מורה מובילת תכנית, כרמלה מור יוסף

מבריחים
שליחי המוסד לעלייה שפעלו בתוך סוריה ודאגו להעלות את היהודים לארץ ישראל

יהודי סוריה
ב-17 בפברואר 1949 שלחה ממשלת סוריה תזכיר למזכיר הליגה הערבית ובו הציעה להחרים את הרכוש היהודי בכל ארצות ערב. בעקבות בריחת היהודים ננטשו מאות בתים ברובע היהודי בדמשק כמו גם מבני ציבור, בתי-ספר, מבנים קהילתיים ועוד. בית-הספר אליאנס, פאר החינוך היהודי, הוחרם, וארמונותיהם של עשירי דמשק הולאמו. - אתר בית התפוצות

יהדות סוריה
יהדות סוריה הייתה אחת הקהילות הגדולות והחשובות בין קהילות היהודים במזרח התיכון. שתי הקהילות הגדולות והחשובות בסוריה הן קהילת דמשק, וקהילת חלב היא ארם צובא.

”מכיוון שהחיים בסוריה היו קשים, המשפחה החליטה לעלות המשפחה חיפשה דרך לברוח מסוריה .“