נישואי הוריי – המסע של רחל כלב משוויץ

אני ונכדתי עופרי במפגש "קשר רב דורי"
הורי סבא רבא וסבתא רבתא של עפרי
סיפור עלייתה של אימי לפלסטינה.

שמי עפרי, אני משתתפת בתכנית הקשר הרב דורי עם סבתי רינה טלמור, ממנה שמעתי את סיפורה המופלא של סבתא רבתא שלי רחל.

סבתא רינה טלמור מספרת:

מדינת ישראל הוקמה גם בזכות סיפורי עלייה מופלאים, מכל קצוות הגלובוס.

אני, רינה טלמור (כלב), ילידת 1947 (תש"ח), בתם של אריה ורחל כלב, רוצה לספר את סיפור העלייה של אמי. אמי, רחל (רוזה), נולדה בשנת 1913, בשוויץ. המשפחה ומכריה קראו לה מיימי. שם חיבה, עיוות של המילה "מיידלי" שפירושה – ילדה בשוויצירית, כפי שנקראה בפי אחיה הגדולים.

אבי, אריה (ליאו), נולד בצ'כיה, בשנת 1918. בהיותו ספורטאי מצליח, אלוף נוער בצ'כיה בקרב עשר, הוזמן ללמוד בשוויץ וכך הכיר את אמי. עם סיום לימודיו, התכונן אבי לעלות לארץ, להצטרף לגרעין, שהיה שייך אליו עוד בצ'כיה, כדי להקים את קיבוץ כפר רופין בעמק בית שאן.

התכנית הייתה, שאמי תצטרף אליו מאוחר יותר, אחרי שתארגן את כל אשרות הכניסה לארץ (הבריטים שלטו אז בפלסטינה, והכניסה לארץ הייתה מותנית רק באשרות כניסה).

במרץ 1942, יצאה אמי משוויץ לפלסטינה, באנייה דרך פורטוגל. נסיעה שהייתה אמורה להמשך שבועות מעטים, התארכה עקב אילוצי המלחמה, לתקופה של שבעה חודשים. הבריטים לא נתנו לאנייה לעגון בחופי הארץ. בלית ברירה, המשיכה האנייה לכיוון אלכסנדריה, מצרים, כדי להוריד את נוסעיה ולחכות שם לאישור כניסה לארץ. את הנוסעים העבירו למוזמביק, שם שהו שבעה חודשים, עד לקבלת האישור.

אמי עבדה שם ב"צלב האדום" ובעזרה בבית יולדות מקומי. כל אותו הזמן, כתבה אמי יומן, אותו תרגמנו והדפסנו כמתנה ליום הנישואים ה- 51 של הוריי.

כשקיבלה את הסרטפיקט, נסעה ברכבת מאלכסנדריה לתל-אביב, שם חיכו לה אבי והוריו, שראו אותה לראשונה. אמי הגיעה לארץ בתאריך 10 באוקטובר 1942. בתאריך 10 בנובמבר, נישאו הוריי בבת ים, בביתם של סבא וסבתא.

מאז חיו יחד כ- 60 שנים. הולידו 3 ילדים, גילמו את תפקיד הסבא וסבתא ל- 5 נכדים והכירו את נינתם הראשונה עופרי.

תמונה מיום חתונתם

הזוית האישית

סבתא רינה: אני התרגשתי לעבוד עם עופרי, להעביר אליה סיפורי עבר. זו הייתה הזדמנות מיוחדת של קשר עם עופרי.

עופרי: נהניתי לעבוד עם סבתא. לדעתי, מפגשים אלו חיזקו לנו את הקשר. נהניתי לשמוע על הסיפורים של כולם ובמיוחד של סבתא!

סרטיפיקט
אישור עליה לארץ ישראל