נרקיסה נולדה בספינת מעפילים

נרקיסה, נדב ורוני
סבתא נרקיסה כפעוטה
סבתא נולדה על ספינה בדרך לישראל עם קום המדינה

שמי נרקיסה טפר, אני משתתפת זו הפעם השנייה בתכנית הקשר הרב דורי. הוריי נולדו ברומניה. הם הכירו זה את זה בתנועת הנוער בית״ר. בזמן מלחמת העולם השנייה הם היו במחנה עבודה. בתום המלחמה הם נישאו והחליטו לעלות לארץ. מאחר ולא היו ברשותם היתרים לעלייה, הם היו צריכים לנדוד רגלית מרומניה לעבר איטליה. מאיטליה ניתן היה לעלות על ספינה ולהפליג איתה לארץ ישראל.

במהלך הנדודים התברר שאמי בהריון ונשאה אותי בבטנה. לאחר תקופה הגיעו לעיר נאפולי באיטליה, שם היו צריכים לשהות במחנה פליטים עד שיגיע תורם לעלות לספינה ולהפליג ארצה. כשהגיע הזמן לעלות לספינה, אמי הייתה בהריון בחודש השמיני. מאחר ולא הסכימו שהיא תפליג בחודש השמיני, אמי שיקרה ואמרה שהיא בחודש השישי וכך איפשרו לה לעלות לספינה. העליה לספינה הייתה בתאריך 9/5/1948. במהלך ההפלגה, כעבור כמה ימים בתאריך 10/5/1948, תקפו את אמי צירי לידה והיא עמדה ללדת. הלידה הבלתי צפויה מבחינת אנשי צוות האוניה גרמה לכאב ראש לאנשי הצוות: התנאים בספינה היו גרועים, לא נמצא תא שמאפשר פרטיות לביצוע הלידה ולא נמצא רופא שיסיע בלידה. אנשי הצוות פנו בקשר לספינת מעפילים אחרת שבה נמצא רופא וביקשו שהוא יעבור לספינה. הלידה בסופו של דבר התבצעה בתא המפקד בתנאים סניטריים גרועים ביותר.

הספינה יצאה באופן לא לגאלי מנמל נאפולי וכונתה בשם "אורכידאה". בדרך היא קיבלה את השם "נרקיס": תוך כדי ההפלגה התקבל מברק המודיעה על הקמת מדינת ישראל ועימו הוראה לשנות את שם הספינה ל"מדינת ישראל". הספינה הזו נכנסה באופן לגאלי ראשונה לנמל תל אביב. מהנמל העבירו אותנו לבית חולים הדסה בתל אביב. לאחר מספר ימים שוחררנו מבית החולים והגענו לתחנה המרכזית בתל אביב בדרכנו למחנה עולים ברעננה.

תוך כדי המתנה לאוטובוס החלה התקפת מטוסים מצריים על תל אביב (בתאריך 18/5/1948). הוריי נשארו לשבת בתחנת האוטובוס כי לא ידעו לאן לפנות והיכן לחפש מקום מסתור. ברגע מסוים ניגש אליהם אדם זקן שביקש מהם להתפנות אל מעבר תת קרקעי שהיה בין רציפי התחנה המרכזית. הוריי נכנסו למעבר התת קרקעי בכך הצילו את חייהם. כשעלו בחזרה למעלה לאחר צפירת ההרגעה לא נשאר זכר מן התחנה שעמדה שם, וכמובן לא נותר דבר מן החפצים.

ממחנה העולים ברעננה הועברו הוריי ואני למגדיאל ושם חיה אמי עד ליום מותה.

רוני ונדב: החוויה הייתה מאוד מהנה והיה כיף ללמוד ביחד.

סבתא נרקיסה תרמה סיפור נוסף למאגר, לקריאתו לחצו כאן

אורכידאה - נרקיס (ספינת מעפילים)
הספינה "אורכידיאה" שם הצופן שנקבע לה: הנרקיס, הפליגה מנמל ברינדיזי באיטליה ב-8 במאי 1948. נתיב ההפלגה היה מיצר מסינה, צפונה לכרתים, מערבית לקפריסין, חוף תל אביב. במהלך ההפלגה שונה שם האנייה ל"מדינת ישראל". השתתפו בהפלגה 243 מעפילים; רובם ככולם יוצאי רומניה, בני גילים וחברי תנועות שונות. (נרקיסה טפר)

”תוך כדי ההפלגה התקבל מברק המודיעה על הקמת המדינה ועמו הוראה לשנות את שם הספינה למדינת ישראל“