נולדתי במחנה המעפילים בקפריסין

סבא שלמה ותומר
תמונת שחזור סבא שלמה משמאל
הבריטים רצו לטשטש כל סימן וזכר ליהדות שובשו השמות הפרטים ושמות המשפחה..

נולדתי בקפריסין במחנות המעפילים.

הורי הגיעו מרומניה באניית המעפילים "גליליה", כאשר בדרך לישראל גילו את האנייה מטוסי סיור בריטים, לאחר זמן קצר הגיעו משחתות בריטיות, נגחו את ספינת המעפילים ואילצו אותה להסתובב אחורה ולהפליג לכיון מחנות המעצר של המעפילים קפריסין. הורי שהו במחנה מעצר וינטר לגר מספר 69, שהיה ליד הכפר קסילוטימבו.

אמי הרתה וכאשר היגיעה רגע הלידה אמי "ברקו גוצה", הועברה לבית חולים הצבאי בניקוסיה. בזמן תהליך הלידה אמי קרסה ונזקקה לטיפול חירום. אמי ואני הופרדנו, אני הועברתי בתוך גיגית כביסה מרופדת לבית היתומים בפמגוסטה (קפריסין). אחותי ברכה ברקו ז"ל, שהייתה אז בת 11 הייתה צמודה אלי ובעצם שימשה אמא קטנה. יש לצין שלבית היתומים הגיעו כ-8000 ילדים יתומים מהשואה.

לאחר 10 חודשים של הפרדה מאם התלכדנו ועלינו באנייה פאן-יורק לישראל לנמל חיפה. מאחר והבריטים רצו לטשטש כל סימן וזכר ליהדות, שובשו השמות הפרטים ושמות המשפחה. חייתי עם ארבע שמות משפחה וושני שמות פרטים, יש לציין שמעולם לא הונפקה תעודת לידה רשמית. הדבר גרם לאורך כל חיי לשיבושים וקשים מול המוסדות הממשלתיים.

בגיל 13 קיבלתי צו גיוס לצבא, הופנתי מלשכת הגיוס עם אמי לבית המשפט בחיפה על-מנת להביא אישור משופט בית המשפט שאני קטין. לאחרונה לפני כחודשים סגרתי מעגל… יצאתי למסע שורשים שבוא השתתפו 140 ילדי מחנות המעפילים בקפריסין.

הגעתי לבית החולים במחנה הבריטי בניקוסיה שבקפריסין. הגעתי לכפר קסילו טימבו אשר בצמוד אליו היו מחנות המעצר של המעפילים חזרתי ונגעתי במקומות ובמקורות היוסדי…

ה' עוז לעמו יתן….ה' יברך את עמו בשלום.

תומר מביא את סיפורו המרתק של סבא שלמה, ממסע הולדתו במחנות המעצר בקפריסין ועד סגירת המעגל בביקור שם.

מחנה מעצר למעפילים בקפריסין
מחנות שהוקמו בקפריסין על ידי ממשלת בריטניה החל מאוגוסט 1946 ועד נובמבר 1949, לצורך כליאת המעפילים המגיעים לארץ ישראל.

”חייתי עם 4 שמות משפחה ו-2 שמות פרטים,שמעולם לא הונפקה תעודת לידה רשמית“