מתלאות לשמחה

סבתא אסתר והנכדה משי
סבתא אסתר בילדותה
סבתא של משי היא גם אמו של שלומי לחייאני, לשעבר ראש עיריית בת ים

נולדתי בטריפולי שבלוב בשנת,1945, בחודש אדר בחג הפורים. היינו משפחה בת שש נפשות, ארבעה ילדים וזוג הורים.

אבי היה רב של הקהילה ואמי הייתה עקרת בית. המצב בבית היה קשה ואכלנו רק לחם עם שמן וסוכר ובוריקות. סבתי הייתה עשירה ועזרה לנו מאוד. השכנים הערבים הציקו ליהודים ואז נכנסו הגרמנים במלחמת העולם השנייה ולקחו את הגברים וביניהם את אבי, ששמו רחמים דיין, למחנה עבודה שנקרא ג'יאדו. אבי עבד שם כמה חודשים והצליח לברוח.

הגרמנים שרפו את בתי הכנסת והרגו הרבה יהודים. אנחנו ברחנו לסבתי שגרה מחוץ לעיר, שקראו לה זואייה.

בעקבות זאת הורי הסכימו ביניהם שהם עולים לארץ ישראל בשנת 1950. בפעם הראשונה אמי חלתה בעיניים ולא יכולנו לעלות לאנייה ובפעם השנייה המסמכים לא היו תקינים. בפעם בשלישית עלינו לאנייה ששמה "גלילה".

ההפלגה הייתה קשה, אנשים לא הרגישו טוב והקיאו וגם אנחנו. האנייה הטלטלה עד שהגענו לארץ ישראל. שלחו אותנו לבית ליד על יד נתניה והיינו שם מעט זמן. משם עברנו לבאר יעקב וגרנו בצריף גדול שמחולק עם בדים, לארבע משפחות והשירותים והברזים היו מחוץ לבית. לא היה לנו חשמל. השתמשנו בעששית שהיינו מדליקים אותה עם נפט. אמי בישלה את הארוחה על פתילייה.

בכל האזור היו פרדסים ושדות של תפוחי אדמה והיינו קוטפים תפוזים, לימונים, אשכוליות, תפוחי אדמה ובוטנים.

חיינו שם חמש שנים ונולדו לי עוד שלושה אחים. אחר כך, בגיל 10, עברנו ליפו ושם גרנו ב"שטח הגדול" בבית רעוע בלי חשמל ושירותים ללא אסלה. כל שבעת הילדים ישנו בחדר אחד. למדתי בבית ספר בית יעקב, סיימתי את בית הספר ולאחר מכן הלכתי לעבוד בקונדיטוריה. לאחר העבודה הלכתי לתנועת נוער, שם קיבלנו ארוחת צהריים, ראינו סרטים כל שבוע והיו לנו פעולות. היינו עושים עדליאדע בתל אביב ובמועדון למדנו שפה מיוחדת שנקראת שפת הפא.

בגיל 17 הכרתי את בעלי מאיר ז"ל. בגיל 18 התחתנו ונולדו לנו שישה ילדים.

סבתא אסתר וסבא מאיר ז"ל ביום נישואיהם

אני עבדתי כסייעת בגן ילדים במשך 30 שנה.

ילדים ונכדים:

הגדול הוא שלומי לחייאני, שכיהן 10 שנים כראש עירית בת ים, ועשה טוב לחינוך ולעיר. לשלומי ולדורית יש שלושה ילדים: בשמת, מתן ועמרי.

הבן השני רמי ואשתו שרה גרים בארה"ב. יש להם 2 ילדים: אמילי ובן.

הבן השלישי גדי שנשוי לאילנית ולהם 3 ילדים: מאור, שיר ואגם.

הבן הרביעי אבי וסיגל: אלמוג, ליאור וליהן.

הבת רותי נשואה לאורן ולהם 3 ילדים: ימית, סער ומעיין.

לבת הצעירה גליה ולבעלה יוסי יש 4 ילדים: כפיר, משי, אורי ויהונתן.

רוב נכדי למדו ולומדים בית הספר "דוד אלעזר".

היום אני פנסיונרית של עירית בת ים, עוזרת בגידול הנכדים הקטנים ונהנית מהחיים עם ילדי ו-18 נכדי בלי עין הרע.

העשרה: שואת יהודי לוב

העשרה: מעברה בבאר יעקב: לאחר קום המדינה, הוקמה בסמוך לבאר יעקב מעברת עולים גדולה, אשר נקראה 'מעברת חוטר' והיא צורפה לבאר יעקב בשנת 1965.

מורה מובילה: אטי סטופיקי

עששית