משימות בר מצווה

סבא בארי, הנכדה שחר והנכד המאומץ מעין
סבא בארי בצעירותו
סיפורו של בארי

קוראים לי בארי, על שמו של ברל כצנלנסון, שהיה אחד ממנהיגי תנועת העבודה לפני קום המדינה. נולדתי בשביעי למותו. ברל בחר את שמו בארי, כשמו העברי. נולדתי בקיבוץ עין חרוד בשנת 1944 להורי ציפורה ופנחס.

למדתי מכיתה א' עד כיתה י"ב בבית-ספר משותף בעין חרוד. רוב המשחקים היו בחוץ כמו: תופסת, מחבואים, מחניים, בלורות (גולות), סוס ארוך, כדורסל, כדורגל. בחורף ובשעות הערב שיחקנו רביעיות (משחק קלפים), דמקה וארץ עיר.

כשהגענו לכיתה ז', חגגנו יום הולדת 13 והתחלנו לבצע את משימות בר מצווה. העמידה במשימות בר המצווה הוכיחה שאנו כבר נערים בוגרים.

המשימות היו:

1. רתימת סוס לעגלה, רתימת פרד למחרשה קטנה ופתיחת תלם. הסוס היה יותר גבוה מאתנו, היה עצבני, הצליף בנו עם הזנב, רקע ברגליים והיקשה עלינו מאוד. לקחנו ארגז כדי לעמוד גבוה יותר ואז הצלחנו לרתום אותו. אחר-כך משכנו אותו לכיוון העגלה, רתמנו את המושכות לעגלה ונהגנו את העגלה מסביב לאורווה. בהמשך רתמנו פרד, שהיה הרבה יותר עקשן ואפילו לא רצה לצאת מהאורווה.
  2. התמצאות בעיר תל אביב כולל מציאת רחובות ובעיקר רחוב עין חרוד, קניית ירקות במחיר הכי זול ועוד. בשנים ההן, כמעט שלא יצאנו מהקיבוץ ובטח שלא הגענו לתל אביב. נסענו לשם באוטובוס במשך ארבע שעות. כל אחד קיבל 20 לירות (שטרות כסף לפני שנקראו שקלים). כדי להגיע לרחוב עין חרוד, היינו צריכים לשאול הרבה אנשים, רובם לא הכירו ולא ידעו איפה הרחוב הזה.
  3. ביקור בקיבוץ אחר במשך שבוע. נסענו באוטובוס לקיבוץ דגניה ב', בפעם הראשונה בחיים ראינו עצי בננות, להפתעתנו, הסבירו לנו שזה בעצם עשב גדול. פגשנו את בני הכיתה שלנו, טיילנו איתם כדי להכיר את הקיבוץ, שיחקנו איתם את המשחקים שהם היו רגילים לשחק והלכנו איתם לשחות בכינרת. בלילה שכבנו לישון במיטות, שהיו קרובות לבית הילדים, לא היה להם אז מזגנים ובחוץ היה נעים יותר לישון. לכל מיטה הייתה כילה .
  4. הכרות עם בית הכנסת בעין חרוד. למדנו על פרשת השבוע, קידוש ליום שישי תפקיד החזן, הוצאת ספר תורה מארון הקודש ועוד.
  5. מבצע כיתתי לניקיון ושיפור הנוי בעין חרוד. בחרנו אזור מוזנח בקיבוץ ויצאנו עם מעדרים,מזמרות  ומגרפות. אחרי הניקיון שתלנו שיחים ויצרנו ערוגה לכל שיח בשביל ההשקיה.
  6. עבודת שורשים של המשפחה.
  7. הליכה בלילה במסלול סביב הקיבוץ. יצאנו ביחד מחוץ לקיבוץ ואז כל אחד היה צריך ללכת מסביב לקיבוץ ולהגיע לנקודת הסיום שם חיכו לנו המדריכים. ישבנו סביב מדורה והכנו תפוחי אדמה צלויים.
  8. חליבת פרה. הסבירו לנו איך לחלוב את הפרה בידיים וכל אחד קיבל דלי כדי למלא אותו בחלב. מילאתי חצי דלי חלב ואז הפרה בעטה בדלי והפכה אותו.

אמא של שחר במרכז התמונה, בשנת 1972

תמונה משפחתית משנת 1983