סבתא אתי גן-אל מספרת על המעבר משואה לתקומה

סבתא ואביה בשוודיה
סבתא תמיד צודקת

סבתא מצד אמא

נולדתי בשוודיה אחרי קום המדינה בתאריך 4.7.1948 (יום העצמאות של ארה"ב).

סבתא ואביה בשוודיה

הובאתי ארצה בגיל שנתיים, ישר לכפר סבא, שבה גר דוד שלי. תחילה גרנו בדירת חדר עד שהוקמה השכונה שלנו (שיכון עלייה).  למדתי בבית ספר יסודי עד כיתה ח' ולאחר מכן בתיכון כצנלסון. בשכונה היינו ילדים ממשפחות של עולים חדשים מכל מיני מדינות. גדלנו על מסורות של כול מיני עדות של תפוצות היהדות. התגייסתי לצבא בשנת 1966 והייתי מדנ"ית (מדריכת נוער) מפקדת מחלקה. ב- 67' שירתי בצבא והשתתפתי במלחמת ששת הימים.

סבתא בעת שירותה הצבאי

השתחררתי והשרות הצבאי ובחרתי ללמוד באוניברסיטת תל-אביב, כלכלה ומדעי המדינה. במהלך הלימודים עבדתי כגזברית במחסן סיטונאי של תנובה, כמזכירה ארגונית של סניף מפלגת העבודה.

לקראת סוף לימודיי התקבלתי לעבודה במחלקה הכלכלית, במשרד האוצר מס הכנסה. בבחינות הגמר של האוניברסיטה הכרתי את בעלי לעתיד, התחתנו לאחר שלושה חודשי חברות בשנת 1972 וגרנו ברמת-גן. לאחר 10 חודשים נולדה ביתנו הבכורה יפעת. בשנת 1975, עברנו לגור בכפר-סבא ואז נולד בננו ליאור, וב-1986 נולדה בתנו הצעירה הדר…

מקורות פרנסה: עבודה ככלכלנית, מרצה, יועצת כלכלית פיננסית, חברת דירקטוריונים ומגשרת.

אירועים: ההורים שלי היו בשואה במחנות אושוויץ וברגן בלזן. שניהם שרדו את השואה והועברו לבתי חולים בשוודיה באמצעות שיירת 36 אמבולנסים של הצלב האדום, היו מאושפזים שנה. הם הכירו בבית הבראה לניצולים ולאחר זמן קצר התחתנו.

סבתא וסבא רבא רבא בבית הכנסת הגדול בשטוקהולם, שוודיה
                                                                    התמונות של סבא וסבתא רבא שלי (סבא וסבתא של סבתא אתי)

הייתי בנוער העובד בשיכון עלייה במשך כשנתיים, והודחתי מהתנועה בעקבות גילוי שהלכתי למסיבת ריקודים סלוניים וגרבתי גרבי ניילון.

גלגולו של חפץ

החפץ הוא שני תליונים בצורת מגן דוד. על אחד כתוב מזל ועל השני חי.

סבתא אתי מספרת:

"אמא שלי הייתה מאוד חולה, הרופאים חשבו שהיא תמות, לאחר ששרדה את מחנות ההשמדה אושויץ וברגן בלזן, והרופאים הצליחו להציל אותה לאחר שנה בבית החולים. את אחד מהתליונים היא קיבלה מהרב הראשי של שטוקהולם, שבא לבקר אותה. את התליון השני היא קיבלה מאחות בבית החולים שאימצה אותה. אמא שלי הורישה לי את התליונים לפני מותה, גם אני מתכוננת להוריש אותם בעתיד. לתליונים יש ערך רגשי עבורי, ראשית כי היא מזכרת מאמי האהובה ושנית, היא מסמלת את יהדות השואה והישרדותה.

סבא שייקה בגיל שנתיים בתל אביב

הסיפור תועד במסגרת מפגשי תכנית "הקשר הרב דורי" בבית הספר.