משואה לתקומה – סיפורה של נלי צדוק

רונאל איטח ונלי צדוק
נלי ואבינועם צדוק
אביה של נלי צדוק ואחיו היו שנים מתוך שלושה יהודים שנרצחו בבנגזי על לא עוול בכפם

בשלהי שנת 1942, הצבא הבריטי נסוג הדבר גרם להפתעה בקהילה היהודית בבנגזי, קהילה זאת חטפה מהלומה כבדה שלא ידעה מאז היווסדה, מהלומה שלא חלמה עליה ולא עלתה על דעת איש.
בפעם הראשונה בחיי הקהילה הזאת שהשלטונות הפאשיסטים הוציאו שלושה מטובי בניה להורג על לא חמס בכפם.
השלטונות הפשיסטים, אשר אחד מקווי היסוד של מדיניותם היה לרכוש את אהדת העולם הערבי אליהם ולהתחנף לערבים ועל כן פגעו ביהודים.

תמונה 1

הגורל נפל על שלושה אנשים: יונה ברבי ואחיו שלום ברבי ובחור בשם אברהם בדוסה ז"ל, שלושה יהודים יקרים אשר מעולם לא נמצא עוול בכפם.
במשפט ראווה מזורז נאשמו שלושת המסכנים בעוון שוד אזרחים איטלקיים, נידונו למיתה והועלו מיד לגרדום.

תמונה 2

יהודי בנגזי נדהמו למשמע הגזרה הנוראה, הם תמיד גילו נאמנות עיוורת לממשלה האיטלקית גם בשעת משבר, הם לא העלו בדעתם שמישהו מהם יאושם בבגידה ומה גם שיוצא להורג.

תמונה 3

יהדות בנגזי ואיתה כל יהדות לוב, בכתה מרה את הנפשות היקרות ויחד עם זה בכתה על אובדן האימון שהיה לה מצד הממשלה האיטלקית במשך תקופה של שלושים שנה ויותר. לאחר גזר הדין השלטונות הפשיסטיים הותירו וגם שיסו את התושבים האיטלקים בבנגזי לשדוד ולבוז חנויות של יהודים במשך 24 שעות. האיטלקים התנפלו על כל החנויות שהיו בבעלות יהודית ולא השאירו שריד, שני יהודים חואתו רובין וניסים דואני שניסו להתנגד לשוד נרצחו על ידי השודדים בדם קר – יהי זכרם ברוך.

באותה תקופה אמה של נלי הייתה בהריון עם נלי והיא נלקחה למחנה ג'אדו  עם ביתה הגדולה מרים ושם נלי נולדה.
במחנה אמה גידלה את שתי בנותיה מרים ונלי בתנאים קשים מאוד.

בשנת 1947 נלי ומשפחתה יצאו מבנגזי לכיוון ישראל אולם השערים לארץ ישראל נסגרו לכן הם נאלצו לחזור למרסי שבצרפת ולשהות שם קרוב לשנה. כאשר הגיעו לארץ הם נלקחו למעבדה בפרדס חנה ומשם הם עברו לגור ביפו ליד קרובי משפחה, הם התמקמו בבתים נטושים ביפו.

כעבור שלוש שנים הם עברו למעברה בגבול בת ים שם הם שהו שבע שנים ושם נלי ביתה את ילדותה.
לאחר מכן הם עברו לשיכונים בבת ים. בשנת 1964 התחתנה עם אבינועם ונולדו לה ארבעה ילדים.