מקלוז' לרמת גן

סבא ואני באופרה הישראלית 2017 "מקבת"
סבא צביקה ואחיו הקטן עמוס ז"ל
סיפורו של סבא צביקה וסיפור עלייתו לארץ

שמי צביקה. נולדתי בשנת 1946, שנה אחרי תום מלחמת העולם השנייה לזוג הורים ניצולי השואה. אמא שלי הייתה באושוויץ ואבא שלי גויס בכפיה לצבא ההונגרי.

בנובמבר 1947 בהיותי תינוק בן שנה ושלושה חדשים החליטו הוריי להעפיל לארץ ישראל. יצאנו מהעיר קלוז' ברכבות שארגן דוד שלי טודי לכיוון נמל בורגס בבולגריה ממנו עמדו האניות להפליג. שתי אניות העפלה בשם "פאן יורק" ו"פאן קרסנט".

על האניות הועמסו 13000 מעפילים. שיא של כל ההעפלות. ברם, ב – 29 נובמבר 1947 עמדה להתכנס עצרת האו"ם להחליט בדבר חלוקת הארץ והקמת מדינה יהודית. ההנהגה היהודית בארץ חששה שיציאת האניות עלולה לחבל בקבלת ההחלטה בשל לחץ דעת קהל על המדינות התומכות. לכן, בסודיות,  ההנהגה היהודית הגיעה להסכמה חשאית עם הבריטים, מכיוון שכבר אי אפשר היה להחזיר את המעפילים חזרה הביתה, שהאניות על כל המעפילים יוסגרו לבריטים והמעפילים יועברו בעל כורחם לקפריסין, שהייתה בשלטון בריטי ושם היו מחנות הסגר למעפילים.

וכך היה. כאשר האניות יצאו ממיצרי הדרדנלים והבוספורוס לתוך הים התיכון, חיכו להן משחתות בריטיות שהובילו אותן למחנות קפריסין. שם היינו כחודש. מכיוון שהיה חשש לגבי משפחות עם תינוקות שיקבלו מחלות, שחררו אותנו לעלות לארץ ישראל והגענו בינואר 1948 לשיכון עולים בטבעון שהוכן מבעוד מועד.

במהירות נבנתה קבוצת שיכונים בני 16 דירות בנות חדר, מקלחון ומטבחון. שמונה דירות בקומת קרקע ושמונה דירות בקומה מעל. שם גם נולד אחי עמוס בשנת 1951. גרנו בדירה הזו כשבע שנים ואחרי התגלגלות בדירות זמניות קטנות עברנו לרמת גן בשנת 1958. בתחילה גרנו עם דוד שוני ומשפחתו בשני חדרים, שמונה  נפשות. אחר כך קנינו דירה קטנה בת שני חדרים בה גרנו עד שהתחתנתי בשנת 1973. בדירה זו אחי ואני ישנו בסלון.

אציין כי לאחר שהגענו לטבעון בינואר 1948 אבא שלי גויס מיד להגנה ולמעשה נעלם מהבית כמעט לאורך כל מלחמת השחרור. לאחר הקמת המדינה המשכנו לגור בטבעון, ומאוחר יותר עברנו לרמת גן. השלמתי את השכלתי בבית ספר "גאולים" (אושא) ובתיכון "אוהל שם", שבו למדו גם בנותיי. אני חיי ברמת גן עד היום

הזוית האישית

סיפורו של צביקה תועד במסגרת תכנית הקשר הרב דורי בבית הספר "הלל" ברמת גן בסיוע המורה המלווה בתיה מידן

צביקה ניר

צבי (צביקה) ניר (נולד ב-14 באוגוסט 1946), סופר, משורר משפטן ואיש ציבור ישראלי. החל מדצמבר 2015 מכהן כיו"ר אגודת הסופרים העברים במדינת ישראל. (ויקיפדיה)

”"אבי גויס ונעלם מהבית למשך כל מלחמת השחרור"“