מפולניה לארץ ישראל – סיפורו של מנחם לרנר

מנחם ונטע לרנר בגן החיות
הדרכון הפולני - מנחם מימין
זכרונות ילדות של מנחם לרנר

רקע
מנחם לרנר נולד בפולין בשנת 1933. הוא עלה לארץ ישראל עם אביו, אמו ואחותו הבכורה בשנת 1935 בעקבות עליית הנאצים לשלטון בגרמניה, וכך ניצלה משפחתו ממלחמת העולם השנייה.
בארץ שלט המנדט הבריטי ולא אישרו ליהודים לעלות מלבד לרבנים ומקרים מיוחדים. לכן אביו, אברהם מאיר, התחפש לרב וקיבל אישור עלייה.

בישראל המשפחה עברה לגור בבני ברק, שם התווספו עוד שישה אחים ואחיות. הבית נוהל באורח חיים דתי ליברלי ציוני. אברהם מאיר עבד בעבודות מזדמנות בין היתר בפרדסים, בבניין, בכבישים ולבסוף בחנות דגים ועופות. אמו של מנחם, זהבה –  גולדה, עבדה כעקרת בית ועזרה בחנות. החיים בביתו היו קשים וצפופים אך המשפחה הייתה מאושרת.

מנחם שירת בצה"ל  בגדוד שריון בתור סמל סעד ולאחר מכן בגדוד תותחנים בתור תומך לחימה.
לאחר השחרור מצה"ל, עבד מנחם במפעל "אגוזן" שתוצרתו חמאת בוטנים וחלוה ולאחר מכן בתור נהג משאית שהובילה חומרי בניין. כעבור עשרים שנה הצטרף ל"תעשייה האווירית" כטכנאי אביזרים, וביציאתו לגמלאות הסיע תלמידי בתי ספר בחברת "טיולי שיא", בין השאר בבית הספר לטבע, סביבה וחברה.

זכרונות ילדות
1. בתקופת מלחמת העולם השנייה מטוסים איטלקיים, שהיו לצידם של הגרמנים והיפנים, הפציצו את גוש דן. באזעקות רצו למקלטים. אנשים היו מבוהלים מאוד ונהרגו רבים. כדי שהמטוסים לא יזהו מטרות כל האורות היו כבויים והחלונות כוסו בבדים שחורים. בליל שבת אחד מנחם, אחיו יצחק ואביו התפללו בבית הכנסת. הייתה אזעקה והמשפחה רצה למקלט. יצחק  שבר את ידו בדרכו ומנחם נחלץ לעזרתו. הם רצו לבית החולים וטיפלו בו.
2. למשפחת לרנר היו תרנגולות, עז, גדי וערוגות ירק. התרנגולות דגרו על הביצים ובקעו אפרוחים שהמשפחה גידלה עד שהאפרוחים בגרו. בלילה ייללו התנים שבאו לטרוף תרנגולות בלול. מנחם מאוד אהב את התרנגולות וליבו ניקשר אליהן. המשפחה אספה ביצים לחג הפסח והחביאה אותן מתחת למיטה כיוון שלא היה מספיק מקום. פעם אחת הגדי נכנס מתחת למיטה ושבר את כל ביצים.

העשרה:
המנדט הבריטי מטעם חבר הלאומים על פלשתינה (א"י), המוכר בשם המקוצר המנדט או המנדט הבריטי, הוא מנדט חבר הלאומים (ייפוי כוח) שהוענק לבריטניה על ידי חבר הלאומים, בין היתר, על מנת לסייע ליישוב היהודים ולהבטיח את הקמת בית לאומי לעם היהודי בארץ ישראל, ברוח הצהרת בלפור ועל פי הנאמר בכתב המנדט. הבריטים שלטו בארץ ישראל (פלשתינה) בין קיץ 1917 למאי 1948.
"שלטון המנדט" הוא כינוי מקוצר לשלטון הבריטי בארץ ישראל, שפעל מתוקף המנדט שקבלה מחבר הלאומים. (ויקיפדיה)

דתי ליברלי ציוני
בית באורח מאמין לא קיצוני