מסע חייו של סבא רבא אברהם יהודה רפאל צמיל (טשמיעל) מרוז'אן לישראל

נגה הנינה עם סבתא אילנה וסבא יואל
סבא רבא אברהם יהודה רפאל עם כלתו יפה
תלמיד ישיבת לומז'ה המצטיין מקבל פרס לעלות לארץ ישראל.

סבא רבא אברהם יהודה רפאל בהגיעו לארץ ישראל

תמונה 1

סבא רבא אברהם יהודה רפאל צמיל (טשמיעל) ז"ל הגיע לארץ ישראל כשהיה בן 19, בשנת 1936. הוא היה תלמיד ישיבת לומז'ה בפולין, שקיבל פרס על הצטיינותו בלימודים. הפרס היה לעלות לארץ ישראל לישיבת לומז'ה בפתח תקווה. סבא רבא יהודה איבד כמעט את כל משפחתו בשואה. נשארה לו אחות אחת, שרה לאה, שהייתה בארצות הברית ואחיין אחד, יעקב, שבעצם היה בן דוד יחיד של סבתא אילנה. סבא רבא למד את מקצוע "הניקור" אצל הרב פרץ אריאל במגדיאל. בחולון באותה תקופה חפשו "מנקר", השנה הייתה שנת 1938. סבא רבא היה בין התושבים הראשונים של חולון.

סבא רבא בעבודת הניקור

תמונה 2

הוא היה בין המייסדים של בית הכנסת הגדול בחולון. בשנת 1946 סבא רבא יהודה התחתן עם סבתא רבא יפה שהייתה ירושלמית. הם בנו את ביתם בחולון שהתחילה רק להתפתח. שם נולדו להם 4 בנות: רבקה, אילנה (סבתא שלי), שושנה וחנה.

בנותיו של סבא רבא מימין: חנה, שני, רבקה ואילנה

סבא וכלתו יפה ז"ל

מודעת האבל על מותו של סבא רבא

משפחת טשמיעל ברוז'אן, ינואר 1936, לפני שהבן אברהם יהודה רפאל עוזב לארץ ישראל

משפחת טשמיעל 1939, כחצי שנה לפני פרוץ מלחה"ע השניה

הזוית האישית

סבתא אילנה וסבא יואל: זו הפעם השנייה שאנו משתתפים בתיעוד בתכנית הקשר הרב דורי. הסיפור מפגיש בין דמויות מתוך המשפחה שאינן כבר עמנו. הנכדים והנינים זוכים להכיר אותם דרך הסיפורים. ישר כוח למורה ליאת לוי שלוותה את התכנית באהבה ובמסירות.

עולה לגאלי
עולה חוקי לארץ ישראל (באישור המנדט הבריטי)

ישיבת לוֹמְזָ'ה
ישיבת לוֹמְזָ'ה הייתה ישיבה שפעלה בעיר לומז'ה. הישיבה הוקמה בשנת 1883 על ידי רבי אליעזר שולביץ. סניף של הישיבה הוקם בפתח תקווה בשנות ה-20 של המאה ה-20. הישיבה בלומז'ה נסגרה בשואה וזו שבפתח תקווה הפכה לכולל אברכים. (ויקיפדיה)

”'אין דבר העומד בפני הרצון: סבא רבא חלם לעלות לארץ ישראל וזכה“