ממרוקו לקריית שמונה

סבתי והנכדים
סבתא בטיול
סיפור העלייה של סבתי

סבתי מצד אבי נולדה במרוקו ספרד בעיר טנג'ר בשנת 1944.

סבתי נקראה בשם מרצדס בן הרוש. לסבתי יש עוד שישה עשר אחים.

בגיל ארבע עשרה, סבתי ואמה רצו לעלות לארץ ישראל. הם היו צריכים לשקר לשלטונות במרוקו, וסיפרו להם שאמא של סבתי חולה, והיא צריכה טיפול רפואי בצרפת. באותה תקופה, לא היתה אפשרות לעלות לארץ ישראל, והם נאלצו להתחבא בבית מלון. את המלון סידרו להם היהודים מישראל, להם ולעוד כמה משפחות שהתחבאו. במשך שנתיים הם גרו במלון בצרפת.

לאחר זמן מה, מישהו שהיה במלון, דיווח לשלטונות שיש יהודים במלון. השלטונות תפסו אותם והחזירו את כל המשפחות למרוקו.

אחרי כמה זמן הגיעה אוניה שהפליגה למרסיי, שבצרפת ומשם לארץ ישראל. סבתי וכמה מבני המשפחה עלו על האנייה, והפליגו עמה לארץ ישראל. כשהם  הגיעו לישראל, חיכה להם אוטובוס שלקח אותם לקריית שמונה.

קריית שמונה נקראה תחילה קריית יוסף ומאוחר יותר הוסב שמה לקריית שמונה, על שמם של יוסף טרומפלדור ושבעת חבריו שנפלו על הגנת תל חי ב- 1920.

העיר הוקמה כמעברה ליהודים יוצאי מרוקו. היא נבנתה ללא תוכנית אב, אלא שכונה אחר שכונה בהתאם לגלי העלייה. כעיר הגדולה באצבע הגליל משמשת קריית שמונה כיום כמרכז אזורי ליישובי הסביבה במספר תחומים: שירותי בריאות מתמחים, תעשייה, שירותים עסקיים ומסחר. בשל מיקומה בקרבת הגבול בין ישראל ללבנון סבלה העיר מפיגועי מחבלים ומירי טילי קטיושות, לאורך שנים רבות. בגלל סיבות אלו נערכה מלחמת לבנון, וכן המבצעים ”דין וחשבון” ו”ענבי זעם”. מאז יציאת צה”ל מלבנון בשנת 2000 שרר שקט יחסי בעיר, שהופר פעם נוספת במלחמת לבנון השנייה, אז ספגה קריית שמונה פגיעות ישירות רבות של טילי קטיושה.

סבתי הכירה את סבי לאון ז"ל, בקריית שמונה, הם התחתנו ועברו לגור בצפת.

הזווית האישית

סבתא: היה לי כיף מאוד. אני רואה את התוכנית הזאת בתור משהו מופלא, כי דווקא עכשיו התוכנית הזאת באה לחבר בינינו.

אורי: סבתי רואה את התוכנית הזאת, בתור אחד הדברים החשובים ביותר במיוחד בזמן הקורונה. אני רואה את התוכנית הזאת בתור משהו מופלא כי דווקא עכשיו היא  באה לקרב וחבר בינינו.

מרסיי
מָרסיי היא העיר השנייה בגודלה בצרפת, אחרי עיר הבירה פריז. היא נמצאת בדרום-מזרח צרפת, על חוף הים התיכון. (ויקיפדיה)

ציטוטים

”בגיל ארבע עשרה, סבתי ואמה רצו לעלות לארץ ישראל. הם היו צריכים לשקר לשלטונות במרוקו, וסיפרו להם שאמא של סבתי חולה והיא צריכה טיפול רפואי בצרפת“