ממרוקו לבאר שבע

סבתא אסתר עזריאל
סבתא אסתר המספרת

שמי אסתר עזריאל, נולדתי במרוקו בשנת 1949 להורי יצחק וחנה סויסה. היינו שישה ילדים ודברתי בשתי שפות: צרפתית ומרוקאית.

הייתה לי ילדות שמחה ועליזה במרוקו. שיחקנו הרבה בקלאס, חבל, בובות, מחבואים ועוד.

בשנת 1956 לאחר מאבק לאומי ממושך, קיבלה מרוקו את עצמאותה מצרפת. אולם מיד לאחר קבלת העצמאות, מרוקו אסרה על עליית יהודים לישראל, ובמשך השנים 1956-1961 העלייה ממרוקו נערכה באופן חשאי, בעיקר באמצעות המחתרת היהודית במרוקו. היהודים נאלצו לעזוב את בתיהם בחשכה ובאופן חשאי, לעלות על ספינות ליעדים אירופאים כגון: ספרד וצרפת ומאירופה להמשיך לישראל בספינות. בשנת 1960 החליטו הוריי לעזוב את מרוקו ולהצטרף לעולים לישראל.

הגענו לנמל חיפה, ומשם שלחו אותנו למעברה בבאר שבע, עד היום נשארתי לגור בבאר שבע. עליתי לארץ בגיל 11. ההסתגלות שלנו הייתה קשה. לא הכרנו את השפה, לא הכרנו חברים והיה לנו מאד קשה להשתלב עם הסביבה. ההורים שלנו שכל כך רצו שנעלה לארץ, בכו הרבה בשבילנו כשראו כמה קשה לנו  ההתאקלמות וההשתלבות

מפגש הקשר הרב דורי – סבתא אסתר עם נכדתה חנה

מפגש הקשר הרב דורי- סבתא אסתר עם נכדתה חנה

מעברה
או בשם הרשמי "יישוב קליטה", הייתה יישוב זמני, במדינת ישראל בשנות ה-50. את הרעיון להקים מעברות העלה לוי אשכול בעת ששימש כראש המחלקה להתיישבות של הסוכנות. המעברות הוקמו לרוב בשולי יישובים ותיקים או ביישובים ערביים נטושים, כדי לספק דיור לעולים שהגיעו בגל העלייה הגדול שלאחר קום המדינה.

”ההתחלה בארץ הייתה קשה מאוד, אבל לעולם לא נחליף אותה בכל ארץ אחרת.“