מלכה קרן שרה בלאדינו

תקליט שירי לאדינו
קולוניה, השימוש היה מרפא לכאבים.
ילדותי

שמי מלכה (מלי) קרן נולדתי בשנת 1953 בפתח תקוה, בת רביעית למשפחת לוי. האמא אנג'ל (אסטראה) ואבא אליהו לוי.

אמי ילידת איזמיר ואבי יליד בורסה. הם נפגשו והתחתנו באיסטנבול שם נולדו להם שלושה ילדים.  אחי הבכור ניסים בנימין דה-לוי ז"ל נולד בשנת 1940. אחותי לאה שתבדל לחיים ארוכים נולדה בשנת 1945, כיום שם המשפחה שלה קלדרון והיא גרה בבאר-שבע. אחי יהושע (סלבי) (שוקי) דה-לוי ז"ל נולד בשנת 1947, המשפחה עלתה לארץ בדצמבר 1949.

בבית דיברו בשפת הספאניולית שהיום נקראת לאדינו. את ילדותי עברתי בשכונת "פג'ה" ליד פתח-תקוה. כשהייתי בת שמונה בערך עברנו לגור בעיר הגדולה תל-אביב. המעבר היה מאוד קשה. משכונה כפרית לעיר הגדולה…. למדתי בבית ספר ביאליק, שהיה דיי רחוק מהבית. נסעתי באוטובוס כדי להגיע לבית הספר. בהיותי בת אחת עשרה הפכתי להיות דודה. הרבה פעמים הלכתי ברגל לבית הספר כדי לחסוך את הכסף לנסיעות ולקנות מתנות לאחיין שלי.

בבית הורי דברו בספניולית, אמי נהגה לשיר שיריי רומנסות תוך כדי עבודות הבית והבישולים. היום קוראים לשפה הזו לאדינו. הגעגועים לבית אמא ואבא, השפה, חכמת החיים והפתגמים שליוו אותי בכל שלב בחיים, הביאו אותי להתנדב בחוג לשימור שפת הלאדינו בראשון לציון. פעם בחודש חודשיים אנחנו מביאים אומנים בשירה, או הרצאות מרתקות על היהודים בגולה, אחרי גירוש ספרד וכו'. בסיום כל הופעה ישנו מפגש עם כיבוד ובו אנו רואים מפגשים מרגשים בין אנשים שלא התראו שנים…

מידיי פעם אני מביאה את הילדים החתן הכלה והנכדים כדי ש"יטעמו" יחוו מעט מהפעילות הזו.

גלגולו של חפץ

הזוית האישית

מלכה קרן: אני משתמשת המון במשפט "אמא שלי הייתה אומרת…… אמא שלי שרה….." כך אני מעבירה לדורות הבאים את מה שאני ספגתי בילדותי.

"כן אז איז'ו כסקיז'ו?" התשובה: "יואו".
מי זה הילד שרצינו / השתוקקנו לו? והתשובה: אני!