מלימודים לצבא

סבא עוזי עם הנכדות נעם ועמית
ביום חתונתי 6.6.71 יום שחרור ירושלים
בגרות בצל מלחמות

שמי עוזי שיש בן שמואל ושולמית ז"ל, נולדתי בשנת 1949 בנתניה, נישאתי למיכל לבית הלפרין בשנת 1971, נולדו לנו ארבעה ילדים: עופרי, עידן, עומר וערן, יש לנו 12 נכדים.

בחינות בגרות בצל מלחמת ששת הימים

בשנת 1967 בחודש יוני פרצה מלחמת "ששת הימים". בתקופה זו הייתי תלמיד בכיתה י"ב במגמה חברתית, היינו בסך הכל 10 בנים בכיתה וכולם רצו להפסיק את הלימודים ולהתגייס לצבא. יום אחד הפציץ מטוס ירדני מדגם "האנטר" את עירנו נתניה. המטרה שלו הייתה מפעל לתרופות בשם "אביק" (שהיום זה מפעל "טבע") אבל הוא פספס את המטרה ופגע בבית מגורים ברחוב הראשי.

יצאנו בוקר אחד עם מדי חאקי ותרמיל לכיוון האוטובוס למחנה בית-ליד שהיה בסיס צנחנים סמוך למקום מגורינו בנתניה, הש.ג אישר לנו כניסה, אולם כשהגענו למשרד הגיוס ביקשו מאתנו לחזור לספסל הלימודים. שבועיים לאחר מכן נבחנו בבחינות הבגרות שהיו בצל המלחמה ולשמחתנו בגלל המצב הביטחוני המפקחים השומרים על הבחינות היו מורי בית הספר וכמובן רצו שנצליח בבחינות ו"עזרו" לנו במשימה זו…

מצעד צה"ל –מצעד הניצחון 1968

מדינת ישראל הייתה בשנה זו – 1968 באופוריה של ניצחון, לאור זאת החליטה ממשלת ישראל להביע בפני העם את גודל הנצחון והכריזה על מצעד צה"ל- הוא מצעד הניצחון. לצורך כך נבחרו מקרב חיל הרגלים חיילים בעלי גובה אחיד והופעה נאה. ניתנה לי הזכות להיות מבין הצועדים בחיל הרגלים, לצורך כך כינסו אותנו במחנה "שנלר" בחודש אפריל 1968 ובמשך כחודש וחצי התאמנו בתרגילי סדר ובצעידות. המצעד נערך ביום העצמאות ה-20 למדינת ישראל.

זאת הייתה חוויה חד פעמית, קשה ומרגשת, לא קל היה לצעוד כ-9.5 ק"מ לאורך המסלול שתחילתו הייתה בשכונת שועפט שבמזרח ירושלים וסיומה הייתה בתחנת הרכבת הישנה בואכה- תחנת הרוח של משה מונטפיורי.

שיא החוויה הייתה מעבר מול בימת הכבוד בה ישבו כל נבחרי האומה בהם: גולדה מאיר, יצחק רבין, טדי קולק (ראש עיריית ירושלים), חיים בר לב, עזר וייצמן ואחרים.

שירותי בצבא בין השנים 1970-1967

תקופה זו ידועה בשם מלחמת ההתשה, היה עימות יום יומי עם צבא מצריים וסוריה שגבה מחיר כבד מאוד מחיילי צה"ל. צה"ל ישב בכל סיני עד גדות תעלת סואץ. סמוך לשחרורי מהצבא בחודש באוגוסט 1970 הוכרזה הפסקת אש שנמשכה עד אוקטובר 1973, עת פתחו המצרים והסורים במלחמה שידועה בשמה מלחמת יום הכיפורים.

הזוית האישית

עמית ונעם: סבא היה נער שובב, שהרצון שלו לשרת בצבא היה ערך עליון, בחינות הבגרות בצל המלחמה הייתה תקופה מאוד מיוחדת ומעצימה. אנחנו גאות בסבא שלנו אשר הצליח להתמודד עם המלחמה ועם בחינות הבגרות בו זמנית ועם המצב המיוחד בזמן שירותו הצבאי.

חטיבת הצנחנים
חטיבה בצה"ל המוגדרת כחטיבה מוצנחת, מוטסת ורכובה. יכולות אלו משפיעות על המקום והאופן בו יופעלו כוחות החטיבה בפעילות מבצעית ובמלחמה.

”היינו בסך הכל 10 בנים בכיתה וכולם רצו להפסיק את הלימודים ולהתגייס לצבא“