מלחמה ושלום

סבא איציק ושירה בבית הספר
סבא איציק בילדותו
המעבר ממצב מלחמה בין ישראל למצרים לבין שיחות השלום

נולדתי ב-14 במאי 1952 בבית יולדות בחדרה וגדלתי בקיבוץ רגבים (שם אני גר גם היום).

התחנכתי בבית הספר של הקיבוץ עד שנת 1969. בשנת 1970 התגייסתי לצבא לתקופה של ארבע שנים ברצף, שכללה גיוס לצנחנים, קורס מ"כים, קורס קצינים, צבא קבע ואת מלחמת יום כיפור.

הסיפור שלנו מתחיל במלחמת יום הכיפורים וייחודו במעבר החד והמשמעותי, ממלחמה מול המצרים לשיחות השלום באסואן שבמצרים.

ביום כיפור ב-6 באוקטובר 1973 פתחו המצרים במלחמה נגד ישראל. אני גוייסתי למלחמה כשבוע לאחר שהייתי משוחרר מהצבא הסדיר, ובמלחמה השתתפתי, בין היתר, בחציית התעלה. (תעלת סואץ). לאחר חציית התעלה נוצר מצב שהכוחות שלנו היו במצרים בצידה המערבי של התעלה, הכוחות המיצרים היו בשטח שכבשו בסיני, בצידה המזרחי של התעלה.

כחמש שנים לאחר שהסתיימה מלחמת יום כיפור הצטרפתי שוב למערך הביטחון. במסגרת תפקידי שולבתי לצוות שאיבטח את המשלחת שיצאה למצריים לשיחות השלום בראשות רו"המ מנחם בגין. שיחות השלום התקיימו בעיר אסואן שבמצרים, בין נשיא מצריים אנואר סאדאת לבין ראש ממשלת ישראל מנחם בגין.

בכדי להבטיח השיחות יתקיימו באווירה רגועה ובביטחון, דאגו המצרים לסגור מלון מפואר באסואן וליעד אותו רק לטובת המשלחות של שתי המדינות, ישראל ומצרים. במהלך ארבעת ימי שיחות השלום המצריים דאגו לסיורים מודרכים באתרים מפורסמים באסואן, כגון:

סכר אסואן- סכר ויסות זרימת המים בנהר הנילוס כתחנת כוח לייצור חשמל באמצעות זרימת המים.

אבו סימבל- אתר ארכיאולוגי המשמש כמקדש המקדש לרעמסס ואשתו נפרטרי. המקדש חצוב בסלע כך שהחדר הפנימי הקדוש מואר על ידי קרני השמש פעמיים בשנה, פעם אחת ביום הולדתו של רעמסס ופעם שנייה ביום מותו.

התחושה הכי מוזרה ומדהימה, במהלך שיחות השלום, הייתה החופש שהיה לנו להסתובב בחופשיות במצרים כולל נסיעה במוניות בחינם לכל מקום שנרצה, בזכות התג שהייה כתוב עליו "delegation" (משלחת) שהוצמד לכיס החולצה.

מבחינתי שיא הסיפור הייה באחד מהבקרים שיצאתי למרפסת החדר במלון, (קומות המלון היו בנויות באופן מדורג). במרפסת שבקומה מתחתי,  אני רואה את בגין (ראש ממשלת ישראל) ואת אנואר סאדאת (נשיא מצרים), יושבים שותים מיץ תפוזים משוחחים וצוחקים בהנאה רבה.

באותו רגע רצו הרבה מחשבות במוחי ולאחר רגע נוסף הבנתי שאני צופה, נוכח ושותף למעמד היסטורי מכונן שישפיע על מדינת ישראל, על ילדיי ובעתיד גם על נכדיי. והיום לאחר למעלה מ-40 שנה אני מספר, בהנאה רבה, את הסיפור לשירה נכדתי הבכורה, שאני כל כך אוהב.

הזוית האישית

סבא איציק: אני רוצה לאחל לשירה הנכדה שלי שברוח הסיפור שסיפרנו, שאת ובעתיד משפחתך וילדיך שלא תדעו את המלחמות ותחיו תמיד בשלום ושלווה ובאהבה.

שירה: אני רוצה לאחל לסבא שלי שתמיד תשמח, שיהיה לך כיף, שיהיו לך חיים טובים, ולהגיד לך שאני אוהבת אותך.

תקופת מלחמת יום הכיפורים והשלום עם מצרים
התקופה אופיינה במהלך מאוד מיוחד בהיסטוריה, שבה מנהיג ערבי של מדינה ערבית גדולה הסכים לכרות ברית שלום עם ישראל ובהמשך הופיע ונאם בכנסת ישראל ובעקבות זאת נכתב הסכם השלום.

”"הבנתי שאני צופה, ונוכח למעמד היסטורי מכונן שישפיע על מדינת ישראל, על ילדיי ובעתיד." “