מכורדיסטן למעברות

סבא אברהם ורועי
דור לדור יביע אומר
על עלייה ארצה, החיים במעברת ג'לילי ומלחמות ישראל כפי שחווה אותן אברהם דלגושן.

שמי אברהם דלגושן  נולדתי בפרס, בשנת 1943. אחי אמי ואני עלינו ארצה בשנת 1950 והגענו למעברת ג'ליל (גלילות, היום מחלף הסירה) שם גרנו במשך 7 שנים בצריף בדון (ברזנט). למדתי בבי"ס עד כיתה ח', בלי מים וחשמל ו-12 ילדים בכל כיתה ו-8 כיתות (בערך). השירותים הציבוריים במעברה עשויים מפח עם בור מתחתיו וחיטאו אותם באבקת ליזול.
הברזים הציבוריים היו ברזיות שמסודרות בשורה. חשמל היה רק בדרך הראשית בתוך המעברה. כדי להתרחץ היינו צריכים להדליק את הפרימוס שעובד על נפט, ועליו שמים דלי עם מים כדי שיתחממו. התרחצנו בפינה של הצריף. אוכל היינו קונים בתלושים של מחלקת העירייה ומחממים על הפרימוס. פעמיים או 3 בשבוע היו מחלקים לנו קרח, אותו היינו שמים בארגז פח קטן יחד עם האוכל. כילדים היינו משחקים בגולות ובקלע.
ליד פסי הרכבת היה נחל קטן שבו היינו משיטים סירות עץ. היינו הולכים לקולנוע שעל הגבעה ורואים סרט תמורת גולות שהגיעו לבעל הקולנוע.

אחרי שסיימתי כיתה ח' עברנו לנוף ים, לדירה של חדר וחצי. אחר כך למדתי בבית הספר אורט (ברנר) שהיה בצריף.

בבית ספר אורט

בבית ספר אורט

התגייסתי ושירתתי בצבא. המילואים הראשון שלי היה במלחמת ששת הימים. הכניסה שלנו היתה לקלקיליה ועזון. המשכתי במילואים.
בפברואר 1970 התחתנתי ובדצמבר באותה שנה נולד בני הראשון, בפברואר 1972 נולדה בתי האמצעית ובאפריל 1978 נולדה בתי הקטנה.

באוקטובר 1973 השתתפתי במלחמת יום כיפור. הייתי במילואים במשך למעלה מחצי שנה, ובמשך הזמן הזה אשתי נשארה בבית עם הילדים.

התחלתי לעבוד במוסך באגד בשנת 1986 לאחר 6 שנים עבדתי בתור נהג עד 2003. במשך אותם שנים נסעתי מאות פעמים לסיני וללבנון. השתתפתי במלחמת לבנון הראשונה בתור נהג נגמ"ש. הילדים שלנו התחתנו ונולדו נכדים. היום כולנו שלמים ובריאים וכל אחד בעיסוקים שלו.

העשרה:
"אגד – אגודה שיתופית לתחבורה ציבורית בישראל בע”מ" היא אגודה שיתופית – קואופרטיב – המפעילה תחבורה ציבורית בישראל, בייחוד אוטובוסים. אגד היא מפעילת התחבורה הציבורית הגדולה בישראל, ואחת מחברות התחבורה הציבורית הגדולות בעולם.בישראל היא מספקת כ-55% מכלל שירותי התחבורה הציבורית במדינה.(ויקיפדיה)
תשע"ו   2016

בדון
בדון ( צריף מכוסה בד פשוט , סוכת מגורים מבד קנבס )

פרימוס
פרימוס (שם גנרי) הוא כירה ניידת הפועלת באמצעות לחץ, שנפוצה מסוף המאה ה-19 ועד אמצע המאה ה-20.

ליזול
ליזול (אנגלית: lysol וכן lizol) הוא מותג נוזל חיטוי ניקוי מתוצרת חברת "רקיט בנקיזר", בעל צבע חום וריח חריף.

”חשמל היה רק בדרך הראשית בתוך המעברה. כדי להתרחץ הדלקנו את הפרימוס שעובד על נפט, “