מילכה עולה מסופיה שבבולגריה לישראל

בית הכנסת בסופיה
אנדרטה בסופיה
מילכה לא הלכה לאולפן, אלא למדה עברית בכוחות עצמה

מילכה ממון משתתפת השנה בתכנית הקשר הרב דורי, בהנחייתה של התלמידה אינה מטביינקו. בבית ספר עתיד עם המורה רחל.

מילכה נולדה בשנת 1930 בבולגריה בעיר הבירה סופיה. היא עלתה לארץ בשנת 1949. היא הייתה בת 19. הם היגיעו בהפלגה באנייה ששמה "בולגריה " מבולגריה לנמל חיפה . מילכה זוכרת שמנמל חיפה לקחו אותם למחנה עולים בפרדס חנה ושם הם ישבו ישבו כחודש ימים .

אחר כך  הם עברו לגור בעיר ירושלים למקום שנקרא: בית העולים בגבעת שאול. בעלה יצא לעיר ומצאה דירה, דירה זו הייתה בית ערבי עזוב ונטוש . זו הייתה דירה  בת ארבעה חדרים. מילכה ומשפחתה גרו עם משפחה נוספת משפחה בשם "צ'יצק" שגם הם היו עולים חדשים בולגרים. כך גרו שתי המשפחות יחד בדירה זו.

לאט לאט הסתגלו לחיים בארץ. בעלה התחיל לעבוד ולאחר פרק זמן גם היא מצאה עבודה. כשמילכה  עלתה לארץ, היא לא הלכה לאולפן, אלא למדה  עברית בכוחות עצמה ובעזרת אנשים אחרים שעזרו לה ללמוד את השפה העברית .

העשרה

סופיה: "סופיה היא בירת בולגריה. בעיר מתגוררים 1,296,714 תושבים (נכון ל-2015). בשל גודלה, העיר סופיה היא מחוז עצמאי והיא אינה נכללת במחוז סופיה המקיף את העיר משלושה עברים. בעיר שוכנת כנסיית בויאנה שהוכרזה כאתר מורשת עולמי".

הקהילה היהודית בסופיה: "בתאריך ה 9 במרץ 1943, ניצלו יהודי סופיה מגירוש אל מחנות ההשמדה הנאציים, בצו המלך בוריס השלישי. ההצלה באה לאחר מאבק עיקש של קומץ פוליטיקאים ואנשי כנסייה כגון דימיטר פשב והמטרופוליט סטפן. בתאריך ה 21 במאי 1943, שוב פורסמו צווי גירוש ליהודי סופיה. היהודים נצטוו למסור את רכושם לשלטונות ובכדי להימנע מכך, מכרו אותו לתושבים הבולגרים…. בין השנים 1947 ועד 1949, עלו מרבית יהודי סופיה לישראל".

סופיה
סופיה היא בירת בולגריה. בעיר מתגוררים 1,296,714 תושבים (נכון ל-2015). בשל גודלה, העיר סופיה היא מחוז עצמאי והיא אינה נכללת במחוז סופיה המקיף את העיר משלושה עברים. בעיר שוכנת כנסיית בויאנה שהוכרזה כאתר מורשת עולמי.

קהילה יהודית בסופיה
בתאריך ה 9 במרץ 1943, ניצלו יהודי סופיה מגירוש אל מחנות ההשמדה הנאציים, בצו המלך בוריס השלישי. ההצלה באה לאחר מאבק עיקש של קומץ פוליטיקאים ואנשי כנסייה כגון דימיטר פשב והמטרופוליט סטפן. בתאריך ה 21 במאי 1943, שוב פורסמו צווי גירוש ליהודי סופיה. היהודים נצטוו למסור את רכושם לשלטונות ובכדי להימנע מכך, מכרו אותו לתושבים הבולגרים....בין השנים 1947 ועד 1949, עלו מרבית יהודי סופיה לישראל

”מילכה לא הלכה לאולפן, אלא למדה עברית בכוחות עצמה ובעזרת אנשים אחרים שעזרו לה “