מיכאל (מכל) גליץ- הדוד מונק

חנה סילשי- האחיינית והתלמידות

חסקל – יחזקאל נולד ב 1906

איזק – אינגץ – יצחק נולד ב 1908

מנק – מיכאל נולד ב 19.01.1919

כולם ילידי העיר PREZEMYSL בגליציה.

אחרי מותה של האם חנה (1927/1931) לייזר (לאון) נישא בשנית. הזוג המשיך להתגורר ברחוב GRUNWALDZKA 33 ב PSZEMYSL L יחד עם מנק, מיילך גר לא הרחק משם באותו רחוב. לעומת זאת הסיו (חסקל) ואיגנץ עקרו בעקבות הנישואין הללו לעיר לבוב. ידוע לי שאיגנץ אבי, לא דיבר מאז עם אביו.

בשנת 1939, לאחר פרוץ המלחמה, לאור עצותיהם של אביו ומיילך עבר מנק להתגורר בלבוב.

את כל הדרך לעיר הוא עשה בהליכה רגלית.

בלבוב הוא התגורר עד ספטמבר 1940 ברחוב 51 JANOWSKA באותה עת אזור זה של פולין המזרחית היה תחת כיבוש רוסי. אי לכך, הוא גויס לצבא הרוסי שם עבר אימונים בבית ספר צבאי והתמנה לדרגת סמל. עם פלישת הצבאות הגרמניים לאזור בשנת 1941, נלקחו מחיילי הרג'ימנט הרוסי כלי נשקם והם נשלחו לבנות ביצורים באזורי המלחמה השונים. בסופו של דבר במסגרת זו הם הגיעו עד הרי אורל שם היו אמורים להתחיל בעבודת כריה באזור.

תוך כדי נסיעה ברכבת לאזור המכרות, מנק וחברו לנשק שניידרמן החליטו לערוק, ואכן בהגיע הרכבת ל KRANSNOVORSK ליד הים הכספי, הם ערקו, התחבאו מספר ימים ובסופו של דבר נאספו לאנייה על ידי רב חובל שחמל על שני העריקים מזי הרעב. בסיום הפלגה זו, בשנת 1942, הם הגיעו ל – PACHELBY , עיר נמל בפרס.

בפרס גויסו שני העריקים לצבא הפולני – "צבא אנדרס", אנדרס היה מפקד חטיבת פרשים פולנית. עם פלישת הנאצים (1939) נאלץ הצבא הפולני לסגת. באותה עת הייתה פלישה סובייטית לפולין ואנדרס נפל בשבי הרוסי ונכלא בכלא הידוע לשמצה "לובליאנקה". לאחר פלישת גרמניה לרוסיה (1941) נחתם הסכם שיקורסקי – מייסקי. בעקבות הסכם זה שוחרר אנדרס במטרה להקים כוח פולני שילחם נגד הגרמנים. כוח זה אומן, אורגן וגובש סופית בפרס שהייתה נתונה בעת הזו להשפעה הבריטית. כך קרה שיד הגורל הפגישה את הכוח הפולני ואת שני העריקים, מנץ ושניידרמן.

לאחר הגיבוש שארך מספר חודשים יצאו חיילי הצבא החדש לכיוון המזרח התיכון כאשר היעד – החזית האיטלקית. מאחר שנאלצו לעקוף מדינות שלא אישרו להם לעבור בשטחם הם עשו עיקוף דרך עיראק, משם לפורט סעיד שבמצרים , ומשם ברכבת לישראל אליה הגיעו בשנת 1943.

בשנת 1944 הגם הגיעו סוף סוף ליעדם – לאיטליה בה נלחמו במספר חזיתות שהידועות שבהן : קרב במנזר מונטנה, בהמשך טיהור עמק נהר פו ושחרור הערים אנקונה ובולוניה.

סוף המסע היה בשנת 1947 בנחיתה באנגליה, בחוף וולס הדרומית, שם הכיר את אשתו לעתיד רוזיה פליישר שמלצרה במסעדת אחיה. הם עברו להתגורר במנצ'סטר לשנתיים ומשם שמו פעמיהם ללונדון. בשנת 1953 נולד בכורם לורנס, בעקבותיו נולדה מלינדה לבית גליץ היום פרוכני.

ברצוני לציין שמכל ארבעת האחים לבית גליץ נותרו לפליטה שניים: איגנץ גליצה, אבי (ששינה שמו בעקבות האנטישמיות בפולין שאחרי המלחמה מגליץ לגליצה) והדוד מנק גליץ. שני האחים הנותרים – מיילך והסיו וכל המשפחה הקרובה, דודים, דודות ובני דודים נרצחו על ידי הצורר הנאצי.

עדות אישית:

Michael "Meechel" Galitz

Born 19.1.1919 – 19.03.2010 Born to Leizer Galitz (born 1882 in Dubiecko, in the area of Pszemysl) and Hannah Fleischer (born 1884 in Dynow, in the area of Pszemysl) Brothers- Meilech (born 1905 in Pszemysl) Chaskiel (born 1906 in Pszemysl) Izak "Ignacy" (born 1908 in Pszemysl)

After Hannah died in (1927/1931?), Leizer remarried and they continued to live in the same house in 33 Grunwaldzka Street in Pszemysl as before with Michael. Meliech lived nearby on the same street. Ignacy and Chaskiel moved away to Lwow when Leizer remarried.

In 1939, after war broke out, listening to advice from his father and Meilech, Mechel walked on foot to Lwow, and lived at 51 Janowska Street until September 1940. At that time the region was under Russian occupation. Then Mechel was conscripted to the Russian Army. Mechel had training in a military school and was made a Sergeant. With the invasion of Germany into the region in 1941, arms were taken from his regiment and they were meant to work in the mines. During the train journey to the mines, Mechel and his friend Schniederman, deserted in Kraznowosk near the Caspian? Sea. From there they reached Pachelby, a port in Iran in 1942 by ship. (The Captain of the ship had taken pity on the starving deserters and let them board the ship). From there, the two deserters were mobilized into the Polish Anders Army. With the Anders Army they saw many countries- Iran, Iraq, Egypt, Palestine, Italy … In 1943, they arrived in Palestine. Finally, in 1945 they reached Italy. The end of their journey was in 1947, when they reached the UK, landing in South Wales. From there he went to Manchester for a year or two, and then to London where he met Roza Fischler, where she was a waitress in her brother's restaurant and they married in 1951. They had two children, Lawrence on 15th February 1953 and Melinda on 29th June 1958.

צבא אנדרס
היה זה כוח צבאי פולני, נאמן לממשלה הפולנית הגולה בלונדון, שהוקם בברית המועצות במלחמת העולם השנייה. לאחר ההשתלטות האנגלו-סובייטית הוא הועבר לפרס ככוח כיבוש צבאי. סופח לבעלות הברית במערב, והיווה את עיקר הכוח של הקורפוס הפולני השני של הכוחות הפולנים המזוינים במערב. לחם בהצלחה בחזית איטליה.

”שני האחים הנותרים וכל המשפחה הקרובה, דודים, דודות ובני דודים נרצחו על ידי הצורר הנאצי“