מהו "נחש צפע"?

מעיין וסבתא גאולה
צילום מתוך הטלוזיה
מלחמת המפרץ השאירה עליי רושם רב

מלחמת המפרץ

מלחמת המפרץ פרצה בשנת 1991, העורף של הצבא הודיע לאזרחי מדינת ישראל להצטייד במסקינטייפ (נייר דבק עבה), ניילונים, מטליות רצפה בקבוקי מים לשתיה והכי חשוב מסיכות אב"כ. בכל פעם כשנשמעה אזעקה וברדיו אמרו "נחש צפע" – זו הייתה הסיסמא הלאומית של האזעקה שנאמרה ברדיו, רצנו מיד לחדר שהיה "אטום" בניילונים בחלונות עם המון מסקיטנטייפ ומיד חבשנו את מסיכות האב"כ. המסכות היו לוחצות והיה קשה לנשום בתוכם.

החלק המשעשע והחוויות שנשארו מאירועי המלחמה הם המראה של כל אחד מבני המשפחה עם המסכה, שגם בזמן השהייה בחדר גרמה לצחוק גדול וגם כשנזכרים בסיפורים מהמלחמה – החיוך מהמראות עם המסכה עולה.

קוד המלחמה "נחש צפע" שסימן כניסה לחדר "האטום" הפך למטבע לשון וחצי בדיחה לאחר המלחמה.

הזוית האישית

זאת הפעם השנייה שאני משתתפת בתכנית והפעם עם מעיין הנכדה השנייה שלי בבית הספר. אני נהנית מכל רגע. בשנת 2016 השתתפתי בתכנית עם נכדתי שני אשל והעלנו את הסיפור: פגזים מכל עבר אבל צבא מצויין

אזעקת מלחמה
מערכת התרעה סדירה המזהירה את התושבים מפני סכנה קרובה של תקיפה אווירית (במטוסים, טילים או רקטות). עם שמיעת האזעקה יש להיכנס למקלט, מרחב מוגן או לחדר אטום. אזעקת מלחמה היא בדרך כלל צפירה עולה ויורדת.

”בכל מלחמה אפשר גם לצחוק על משהו...“