מבית הערבה לתקווה חדשה

דליה עם נכדתה רוני
בקיבוץ בית הערבה לפני המלחמה
החיים בבית הערבה

זיכרון ילדותי

הורי עלו מרוסיה מחבל מולדובה.

אבי היה בן למשפחה עשירה שעסקה בסחר עצים. בהשקפותיו היה ציוני נלהב רצה לשרת את המדינה שלא הכיר. בהיותו בן 17 עלה ארצה עם אחיו ברוך. שניהם סיימו לימודים בגימנסיה הרצליה. אבא שלט בשפות: רוסית, אידיש, עברית וערבית. אבא בחר לעבוד בעבודות הכי קשות כדי להיות שותף בבנין הארץ.

לאחר תקופת הכרות תקופת קצרה עם אמי, הם התחתנו. אמא הייתה קרובה להשקפותיו וככה מצאו את עצמם ביחד עם אחותי הבכורה, אורה זיכרונה לברכה ילידת 1929. הם היו בין המתיישבים הראשונים בצפון ים – המלח בשנת 1930.

דליה הוריה ואחותה

אבא עבד במפעל האשלג ימים ולילות וצבר חופשים. בזמנו החופשי התמסר להובי שכל כך אהב – גננות. הוא גידל ירקות אחרי הכשרת הקרקע, עצי תמר ופרי, גידול יונים ועסקנות ציבורית. הוא ייסד וניהל קופה לעזרה הדדית. אבא אהב והיה קשור לאדמה ולטבע. אמא עבדה במסעדת הפועלים שנתנה שרות לעובדי מפעל האשלג. גם אמא, בטרם הגיעה לים-המלח בחרה לעבוד בעבודות הכי קשות. ייבוש ביצות, סלילת כבישים, גננות ועוד. (היא חלתה במלריה).

ים המלח, ימה מלוחה וסגורה בדרום בקעת הירדן, הנמוכה בימות העולם. מפלס מי המים 425 מטרים מתחת פני הים התיכון. גבולות ים המלח: בצפון, ערבות יריחו. בדרום, ערבות סדום. במערב, הרי מדבר יהודה. במזרח, הרי מואב. הגבול הבינלאומי בין ישראל לירדן עובר לאורך מרכזה.

אבא במפעלי ים המלח

התנאים הפיזיים היו קשים. התיישבות ב"סוף העולם". מדבר, חום, סופות חול. זה היה ישוב חדש ללא שירותים כמו: רפואה, צרכנייה, (חנות לקניית מצרכים לבית) בית ספר ותחבורה. לירושלים היינו מגיעים במשאיות של מפעל האשלג בדרך עפר.

בפרוץ מלחמת השחרור הוטסנו לת"א. הישוב, המפעל וים המלח נכבשו ע"י הירדנים.

בשנת 1968 במלחמת ששת הימים בית הערבה נכבש מחדש וחזר לבעלות המדינה.

לסיכום, עברנו ילדות אחרת, מאושרת ומעניינת (למרות הקשיים) שלא אשכח. כשבגרתי, התחתנתי עם אברהם. נולדו לנו שני בנים: אבינתן וליאור. ליאור נישא לדיאנה ולזוג 4 ילדים נהדרים: רוני, אבישי, ליבי ויונתן.

אני מקדישה את סיפור חיי למשפחתי ולנכדתי רוני.

דליה דנער: לנכדתי האהובה רוני

השנים חולפות להן מהר ואת נכדתי היקרה מהווה עבורי פרופורציה לזמן. גדלת בגרת והפכת לילדה בעלת אופי טוב, מוכנה תמיד לעזור, לתמוך, חברותית, חכמה, יודעת לאהוב לפנק ולפרגן. בזכות תכונותיך ומעשיך היפים את מוערכת אהובה על כולם ומוקפת בהמון חברים. שמרי על ייחודך, עמדי על דעתך, דעי לקבל גם את דעת הסובבים אותך. תשאפי להמשיך ללמוד ולהתפתח, תשארי באופייך כפי שאת. מאחלת לך כל טוב שבעולם אוהבת אותך בלי סוף.

סבתוש- שנער דליה

הגבול הבינלאומי- ים המלח