מאפגניסטן לישראל

סבא סבתא ואני
סבתא וסבא ביום חתונתם
עלייה ותלאות רבות בארץ

סבתא מיכל נולדה באפגניסטן, בשנת 1947 ליצחק ומרים ז"ל,
עלייה לישראל
בשנת 1951 כשהייתה בת 4 בערך החליטו הוריה לעלות לארץ ישראל ויצאו עם 6  ילדיהם והגיעו לאירן, ומשם ישירות לארץ ישראל.
בארץ ישראל- המון מעברים
סבתי ומשפחתה הגיעו ללוד ומשם עברו לשער עלייה על-יד חיפה, לאחר תקופה קלה עברו למעברת שעריה בפתח תקווה, הם גרו באוהלים עם כל תלאות וקושי של חיים בתנאי המעברה.
בשנת 1953 עברה המשפחה לשכונת שפירא בתל-אביב לדירת בת 2 חדרים.
סבתא הלכה לגן ילדים ולבית ספר עממי ביאליק.

המשפחה הקימה בית כנסת של העדה האפגניסטנית שם נמצאים 2 ספרי תורה של המשפחה. (כל יום באזכרות של ההורים שלה ואח שלה שנפל במלחמת יום כיפור אנו הולכים לבית הכנסת הזה).

משחקי הילדות של סבתי
באותה תקופה היו: קפיצה בחבל, קלאס, 5 אבנים, קפיצה בגומי, תופסת ומחבואים.
סבתא והחברות שלה שיחקו בהרבה משחקי חצר.

סבתא לא למדה בתיכון מכיוון שהייתה צריכה לעזור בפרנסת המשפחה. סבתא עבדה במפעל שוקולד.
לאחר מכן הכירה את בעלה שמואל והם התחתנו בתאריך  30/3/1970 כשהיתה בת 22, החתונה התקיימה בבית-כנסת "אוהל מועד" בתל-אביב. סבא שמואל וסבתא מיכל הקימו משפחה בת 3 בנות  ובן מירי (אמא שלי) רחל, יעקב וסיון. יש להם 11 נכדים.

אנו נפגשים אצל סבתא וסבא בימי שישי ובחגים ונהנים מאוד ביחד.

תשע"ו 2016

העשרה:
יהדות אפגניסטן

"עד אמצע שנות החמישים של המאה ה20 חיו באפגניסטן כ-8,000 יהודים, במסגרת קהילה שהתקיימה כ-200 שנה. בשנות ה-50 עלו רוב היהודים לישראל. ישנן מספר סברות לגבי נסיבות הגעתם של יהודים לאפגניסטן. לפי סברה אחת, יהודים רבים היגרו מהעיר האיראנית השיעית משהד לאחר שהמוסלימים השיעים ניסו לכפות עליהם להתאסלם. לפי סברה אחרת, הגיעו היהודים מצפון, בעיקר מאזור בוכרה שבאוזבקיסטן. מרבית הקהילה היהודית באפגניסטן התגוררה בעיר ראהת שבצפון מערב המדינה ובעיר באלכ. בעיר הבירה קאבול התגוררו מעט יהודים, ובנוסף התגוררו מעטים בכפרים. עיקר פרנסתם של היהודים היה בעיסוק במסחר, בהברחת גבולו ובחלפנות כספיםלפני מלחמת האזרחים שגשגה הקהילה היהודית באפגניסטן. לאחר פרוץ מלחמת האזרחים, ברחו רוב היהודים העשירים מאפגניסטן בדרך המשי לכיוון ישראל, דרך אוזבקיסטן, איראן, , עיראק וירדן עשירי אפגניסטן הגיעו לישראל חסרי כל והתיישבו בעיקר במעברותנכון לשנת 2007  נותר באפגניסטן יהודי אחד זבולון סימן טוב המתגורר בבית הכנסת בקאבול כשאשתו וצאצאיו מתגוררים בישראל".

תלאות
מצב או מאורע קשה ומייסר, בעייה גדולה, צרה.