ילד לניצולי שואה שהפך למפתח טילים

סבי יצחק ואני ליאור
סבא יצחק בגיל 17
יצחק הרשקוביץ סבא של ליאור ברלס

שמי יצחק הרשקוביץ, נולדתי בשנת 1950, להורי רחל ויהודה הרשקוביץ, ניצולי שואה, שהגיעו לראשונה לארץ בשנת 1948. כשהגיעו לארץ, האנגלים שלטו בארץ ולכן לא אפשרו להם להיכנס ושלחו אותם למחנות פליטים בקפריסין, שם התחתנו ונולד אחי מאיר. בשנת 1949 אחרי שנגמר המנדט הבריטי, אפשרו להם לעלות לארץ ואז הם התמקמו בעיר חיפה.

נולדתי בחיפה ובגיל שלוש עברנו לגור במושב מירון. הילדות במושב הייתה מאוד מעניינת, הייתה לנו חצר מאוד גדולה וגידלנו שם תרנגולות, אווזים ותרנגולי הודו. זכור לי מאוד שאווזים היו רודפים אחרי ונושכים אותי. ובנוסף גידלנו את כל סוגי הירקות לצורכי הבית וגם עצי פרי, אפרסקים, תפוחי עץ, דובדבנים ושזיפים. בגיל שלוש התחלתי ללכת לגן במושב.

אבי היה שותף במאפייה במושב ואמי הייתה תופרת לכל המושב.

בגיל שש התחלתי ללמוד בכיתה א' במושב. בגלל שלא היו מספיק תלמידים בשכבת הגיל, למדנו באותה כיתה תלמידי א' וב' ביחד. חיי החברה היו טובים מאוד, סוגי המשחקים היו שונים מהיום. שיחקנו 5 אבנים, 3 מקלות, חמור חדש, תופסת, מחבואים ומחניים. הואיל והמושב היה מושב דתי, היינו בתנועת בני עקיבא ועשינו כל מה שעושים בתנועות נוער. בחופשים בתור ילדים היינו עובדים בקטיף פירות ומקבלים כסף, כשכר על העבודה. הואיל ורבי שמעון בר-יוחאי קבור במושב, כל שנה בל"ג בעומר חווינו את ההילולה ממקור ראשון.

בגיל 13 חגגתי בר מצווה במושב עם כל החברים והמשפחה הקרובה.

כיוון שבמושב למדנו רק עד כיתה ח', בגיל 14 התחלתי ללמוד בישיבה מקצועית בירושלים, בפנימייה, עד גיל 18. בגיל 15 עברה המשפחה לגור בחצור הגלילית. לאחר הלימודים התגייסתי לצבא והייתי מכונאי טנקים בחטיבת שריון ברמת הגולן. לאחר הצבא השלמתי לימודים והתחלתי לעבוד ברפא"ל עד גיל 67. ברפא"ל עסקתי בתחומים רבים: מערכות לחץ גבוה, אלקטרוניקה ובדיקת מערכות. הייתי שותף לפיתוח מספר סוגים של טילים; כאשר אנחנו מציינים 50 שנה לפיתוח הטיל הראשון, שפריר שתיים.

התחתנתי בגיל 24 עם מיכל ונולדו לנו 3 ילדים ונכון להיום יש לנו 7 נכדים, ליאור היא הנכדה השלישית.

הזוית האישית

ליאור: גיליתי בעזרת המפגשים היסטוריה של סבא יצחק, היה מאוד מרתק. בעקבות מפגש זה, גם רציתי מאוד לנסוע למקום בו גדל.

סבא יצחק: בתור סבא של ליאור היה לי מאוד נעים ומעניין לספר את הסיפור וגם לתעד אותו.

מנדט הבריטי
המנדט הבריטי- מנדט חבר הלאומים שהוענק לבריטניה על ידי חבר הלאומים, בין היתר, על מנת לסייע לישוב היהודים ולהבטיח את הקמת בית לאומי לעם היהודי בארץ ישראל ברוח הצהרת בלפור ועל פי הנאמר בכתב המנדט

רפא"ל
רשות פיתוח אמצעי לחימה.