ילדות ברחובות בשנות החמישים

סבתא דליה אשכנזי והנכד יובל ציון
סבתא דליה אשכנזי והבובה
סיפורי סבתא דליה

הקדמה

שמי דליה אשכנזי. נולדתי בעיר רחובות בת בכורה להורי חיים וציפורה. יש לי אחות ששמה עפרה אשכנזי. אנחנו 2 אחיות נשואות לשני אחים. בילדותי למדתי בביה"ס היסודי סמילנסקי ברחובות, ובתיכון דה-שליט בעיר. הייתה לי ילדות שמחה ומאושרת, בילינו הרבה במשחקי רחוב כמו תופסת, מחבואים, גולות, טיפוס על עץ תות ועוד.

אימא ציפורה מחזיקה את סבתא דליה תינוקת

עליית הורי לארץ

אימי עלתה לישראל בשנת 1948 בגיל 18 מרומניה, לאחר שהייתה במחנה ריכוז. אימי עלתה בעליית הנוער לקיבוץ מחניים ומיד התגייסה לצה"ל. אבי עלה מרומניה בשנת 1948 והתגייס לתותחנים בצה"ל. הם הכירו ברחובות והתחתנו ברחובות.

סבתא דליה מטיילת עם אביה חיים

ילדותי בשנות החמישים

כאשר נולדתי בשנת 1955, הורי התגוררו בדירת חדר ללא אמבטיה. מקלחת היו עושים לי בתוך פיילה מפח. את הבישולים היו עושים על גבי פרימוס. לאחר מכן התגוררנו בבית עם שני חדרים, כאשר הסלון שימש גם כחדר שינה לי ולאחותי. לא היו בבית טלפון ולא טלוויזיה. למעשה נולדתי לתוך תקופת הצנע שהייתה בשנות החמישים. בערב היינו שמים שני בקבוקי חלב ריקים מחוץ לדלת הבית ומתחת לבקבוקים כסף עבור החלבן, שהיה משאיר בבוקר שני בקבוקים מלאים בחלב. קרח למקרר היינו קונים ממוכר הקרח שעבר ברחוב, והיה מצלצל בפעמון כדי להודיע שהגיע. לביה"ס הלכנו ברגל מאחר שלא היה רכב.

סיפור קצר: ערב אחד, כשהורי יצאו לסרט, נשארתי עם אחותי ורציתי להכין צ'יפס לארוחת ערב חיממתי שמן במחבת וכנראה שהוא רתח מידי, זרקתי פנימה את תפוחי האדמה שחתכתי. מהמחבת התחילו לעלות להבות וכמעט נשרף הבית. מיד לקחתי את המחבת לכיור, שפכתי עליו מים וחנקתי את האש בעזרת סיר שהפכתי עליו.

סבתא דליה מחופשת לאחות בפורים
גן הילדים בפורים
סבתא דליה ואמה ציפורה
סבתא דליה ואביה חיים בפיקניק

נישואים

בעלי משה יליד כפר הנגיד. הוריו עלו מבולגריה לישראל בשנת 1948. נפגשנו במסיבה ויצאנו במשך 4 שנים עד שהתחתנו בשנת 1976. במשך שנים אלו סיימתי שרות צבאי ולימודים במכללה של הדסה בירושלים.

שירות בצבא

התגייסתי בשנת 1973, במלחמת יום הכיפורים ושרתי בקרייה בת"א. בהתחלה ליוויתי משפחות שכולות לבתי הקברות. גם בעלי משה ממשפחה שכולה, אחיו חיים נהרג בחווה הסינית בסיני במלחמת יום הכיפורים.

תמונה 7

לאחר השחרור מהצבא התחלתי את לימודיי במכללה של הדסה בירושלים במגמה של מזכירות רפואית ומדעית. בשנת 1976 התקבלתי לעבודה במרכז למחקר גרעיני בנחל שורק, שם עבדתי 35 שנים. פרשתי מהעבודה בשנת 2011.

מאז ועד היום אני נהנית מהחופש, מטיילת, שומעת הרצאות, עוזרת ומבלה עם 8 נכדי המקסימים שנולדו משלושת ילדינו. אנחנו משתתפים בחוג משוטטים שמטיילים בארץ.

יובל: בבית התפוצות היה מאוד כיף ולמדתי על השורשים שלי.

סבתא דליה: נהניתי להיות במחיצתו של יובל לספר לו את עברנו ולראות שהוא מתעניין מאד וסקרן ללמוד עוד ועוד.

תקופת הצנע
תקופה שבה היה צמצום במזון. כל אזרח היה מקבל פנקס אישי עם הקצבה של מוצרי מזון תמורת נקודות.